Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ύψη βροχής για το 2016 στο νομό Λασιθίου

Αδιαμφισβήτητα το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος 2015 – Ιούλιος 2016 ήταν από τα χειρότερα έτη σε απόδοση βροχομετρικών και κατατάχθηκε 3ο κατά σειρά, σε σχέση με τα κλιματολογικά στοιχεία του αεροδρομίου Σούδας, όπου τηρείται πλήρες αρχείο από το 1959.
Στο ετήσιο όμως ύψος βροχής για το 2016 (από Ιανουάριο – Δεκέμβριο) κατατάσσεται 9ο κατά σειρά, λόγω των υψηλών βροχομετρικών που σημειώθηκαν από το Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους (τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο).
Επιπλέον κατά το υδρολογικό έτος Σεπ. 2015 – Ιούλ. 2016 σημειώθηκαν λιγοστές χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες του 2016 όπου σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο. Η διαφοροποίηση αυτή του καιρού οφείλεται στην εισβολή έντονων ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια, κυρίως από το Νοέμβριο του 2016 και μετέπειτα, ενώ θερμές αέριες μάζες επικρατούσαν αντίστοιχα κατά την περσινή περίοδο.
Στον πίνακα που ακολουθεί εμφανίζονται τα συνολικά ετήσια ύψη βροχής (υετού) με πράσινη απόχρωση για το 2016 (από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο), ενώ με μπλε απόχρωση εμφανίζεται το συνολικό ύψος βροχής από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους.
image
Σε πολλούς σταθμούς ανά την Κρήτη είναι εμφανής ή έλλειψη βροχομετρικών κατά τους πρώτους μήνες του 2016 σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες όπου τα βροχομετρικά ήταν κατά πολύ υψηλότερα.
Από την ανάλυση των κλιματολογικών στοιχείων προηγούμενων χρόνων εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι η όποια επαπειλούμενη λειψυδρία στο τόπο μας, οποτεδήποτε και αν συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα της σπάταλης καταναλωτικής συμπεριφοράς μας, καθότι θεωρούμε ότι το νερό ως αγαθό το διαθέτουμε πάντα σε αφθονία.
(Τα στοιχεία παρέχονται από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών Κρήτης που ανήκουν στην ΕΜΥ, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τόπου αλλά και σε πολλούς φίλους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αξιόλογη προσπάθεια τους).
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος
http://www.meteocrete.gr/

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας