Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Κρήτη: Πού έπεσαν οι πολλές και που οι λίγες βροχές το 2016

ΒΡΟΧΗ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΑδιαμφισβήτητα το υδρολογικό έτος Σεπτέμβριος  2015 - Ιούλιος 2016 ήταν από τα χειρότερα έτη σε απόδοση βροχομετρικών και κατατάχθηκε 3ο  κατά σειρά, σε σχέση με τα κλιματολογικά στοιχεία του αεροδρομίου Σούδας, όπου τηρείται πλήρες αρχείο από το 1959.

Στο ετήσιο όμως ύψος βροχής για το 2016 (από Ιανουάριο - Δεκέμβριο) κατατάσσεται 9ο κατά σειρά,  λόγω των υψηλών βροχομετρικών που σημειώθηκαν από το Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους  ( τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο). Επιπλέον κατά το υδρολογικό έτος Σεπ. 2015 - Ιούλ. 2016 σημειώθηκαν λιγοστές χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες του 2016 όπου σημειώθηκαν σημαντικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο. Η διαφοροποίηση αυτή του καιρού οφείλεται στην εισβολή έντονων ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια, κυρίως από το Νοέμβριο του 2016 και μετέπειτα, ενώ  θερμές αέριες μάζες επικρατούσαν αντίστοιχα κατά την περσινή περίοδο.
Στους πίνακες που ακολουθούν εμφανίζονται τα συνολικά ετήσια ύψη βροχής (υετού) με πράσινη απόχρωση για το 2016 (από Ιανουάριο έως Δεκέμβριο), ενώ με μπλε απόχρωση εμφανίζεται το συνολικό ύψος βροχής από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους

Σε πολλούς σταθμούς ανά την Κρήτη είναι εμφανής ή έλλειψη βροχομετρικών κατά τους πρώτους μήνες του 2016 σε αντίθεση με τους τελευταίους μήνες όπου τα βροχομετρικά ήταν κατά πολύ υψηλότερα.

Από την ανάλυση των κλιματολογικών στοιχείων προηγούμενων χρόνων εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι η όποια επαπειλούμενη λειψυδρία στο τόπο μας, οποτεδήποτε και αν συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα της σπάταλης καταναλωτικής συμπεριφοράς μας,  καθότι θεωρούμε ότι το νερό ως αγαθό το διαθέτουμε πάντα σε αφθονία.Ο καιρός της εβδομάδας
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Λέκκα αύριο Δευτέρα ο καιρός στην Κρήτη θα είναι καλός με νοτιάδες εντάσεως 5- 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τους 18 - 20 βαθμούς. Την Τρίτη ωστόσο κάνει και πάλι την εμφάνιση του ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε όλο το νησί. Οι βροχές θα συνεχιστούν ως το τέλος της εβδομάδας με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί.
(Τα στοιχεία παρέχονται από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών Κρήτης που ανήκουν στην ΕΜΥ, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του τόπου αλλά και σε πολλούς φίλους ερασιτέχνες Μετεωρολόγους στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αξιόλογη προσπάθεια τους)
Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας