Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Παρά την υποστελέχωσή του το Λιμεναρχείο Σητείας ανταποκρίνεται στις αυξημένες υποχρεώσεις του

Καίριος είναι ο ρόλος του Λιμεναρχείου Σητείας, που παρά την υποστελέχωσή του -ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια- ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες υποχρεώσεις του όπως συνέβη και στην διάρκεια όλης της χρονιάς.
Πρόκειται για την ανατολικότερη λιμενική αρχή της Κρήτης, σε μίας ιδιαίτερης σημασίας θέση και ευαίσθητη περιοχή, καθώς ελέγχει τα ανατολικά παράλια κι ένα μεγάλο τμήμα των θαλάσσιων συνόρων της χώρας. Η περιοχή δικαιοδοσίας του Λιμεναρχείου Σητείας περιλαμβάνει μία μεγάλη έκταση, που εκτείνεται βορειοδυτικά από Άκρα Λεγάμενη Όρμου Ψείρας κόλπου Μεραμπέλλου έως την περιοχή Άκρα Αλυκή νοτιοανατολικά, συνολικά δε σε 220 χλμ. ακτογραμμής και αποτελεί θαλάσσιο κόμβο και πέρασμα προς την Μέση Ανατολή και την Αφρική για πάρα πολλά πλοία σε καθημερινή βάση.

Η υποστελέχωση
Ο Λιμενάρχης Σητείας- Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιος Παττακός μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ έκανε απολογισμό της χρονιάς που έφυγε. Εστίασε στα σημαντικότερα γεγονότα, που περιέλαβε η δράση της Λιμενικής Αρχής κατά το τρέχον έτος, αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλει το έμψυχο δυναμικό της, ώστε να επιτελείται το έργο που απαιτείται και να παρέχονται οι ανάλογες υπηρεσίες στους πολίτες στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Σώματος.
Ως προς την οργανική δύναμη, προβλέπεται η στελέχωση από 20 Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες. Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια η Υπηρεσία υφίσταται μία υποστελέχωση. Αυτή την ώρα υπηρετούν 15 άτομα, γεγονός που συνδέεται με την δυνατότητα αστυνόμευσης, δεδομένης της μεγάλης έκτασης που επιλαμβάνεται η υπηρεσία και βέβαια των μεγάλων αποστάσεων από την έδρα της. Παρά ταύτα σημείωσε ο Λιμενάρχης «αυτό δεν μας εμποδίζει ώστε να αντιμετωπίζουμε ο,τιδήποτε προκύψει και απαιτηθεί».

Μείωση της κίνησης

Η κίνηση το 2016 κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με μικρές ωστόσο διαφοροποιήσεις. Κατεγράφη μία μικρή αύξηση στους κατα-απόπλους των φορτηγών πλοίων, ενώ αντίθετα μία σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 25%. Επίσης κατά το τρέχον έτος δεν κατέπλευσε κανένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Σητείας, ενώ την προηγούμενη χρονιά ένα. Από την άλλη το καλοκαίρι όπως και κάθε χρόνο υπήρξε κατάπλους θαλαμηγών, σκαφών από διάφορα λιμάνια, ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, σε ικανοποιητικό βαθμό.
Το τρέχον έτος κλοπές, μικροδιαρρήξεις, αλλά και περιστατικά πνιγμών εντός θαλασσίου ύδατος εμφανίζουν επίσης μείωση σε σχέση με πέρυσι.
Το πιο σημαντικό γεγονός στην διάρκεια της χρονιάς ήταν η επιτυχής διάσωση των 64 παράτυπα αλλοδαπών τον περασμένο Μάιο στην θαλάσσια περιοχή της νήσου Ελλάσα του κόλπου Γράντες.
«Σε γενικές γραμμές το 2016 αποτιμάται ως μία καλή χρονιά κι ελπίζω και το 2017 να είναι εξίσου καλή. Ως Λιμενάρχης και προϊστάμενος του Λιμεναρχείου Σητείας θέλω να τονίσω ότι τόσο εγώ, όσο και όλο το προσωπικό της υπηρεσίας μας θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να ασκούμε όλες τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του λιμένα», τόνισε ο Λιμενάρχης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας