Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Το Τρίμηνο Μνημόσυνο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου

IFΤον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, για την ευγενή καλοσύνη του να ιερουργήσει και να συμπροσευχηθεί για την ανάπαυση της ψυχής του  αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, αναφέρθηκε στα χαρίσματα και την προσφορά του μακαριστού Γέροντος και άμεσου προκατόχου του.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβ. κ. Κύριλλος «Πάντοτε σοβαρός, συνετός, απλός, ευγενής, ανεπιτήδευτος στους τρόπους, ειλικρινής δίδασκε με τον λιτό και απέριττο τρόπο ζωής του το γνήσιο και ασκητικό φρόνημα και το λειτουργικό ήθος της Εκκλησίας μας. […] Μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιγείου βιοτής του επιτελούσε ενζήλως και εμπόνως τα εκ της Αρχιερωσύνης του πηγάζοντα ιερά καθήκοντά του, πολλές φορές μάλιστα σε βάρος της σωματικής του υγείας. Εύρισκε πάντοτε ευκαιρίες συχνής επικοινωνίας με τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό και των έξι Αρχιερατικών Περιφερειών της Ι. Μητροπόλεώς μας, καθώς ιερουργούσε η χοροστατούσε σε ιερές Ακολουθίες σε όλες τις Ενορίες και τα Μοναστήρια της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Εκήρυττε νυχθημερόν δια του ιεραποστολικού βίου του. Εκπλήρωνε καθημερινά την επιταγή του Αποστόλου Παύλου «χαίρειν μετά χαιρόντων και κλαίειν μετά κλεόντων» (Ρωμ. 12,15), συμμετείχε στη χαρά και τη λύπη ενός εκάστου και συμπαραστεκόταν, παραμυθούσε και ενίσχυσε το ποίμνιό του και κυρίως όλους όσοι είχαν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη. Στην πλούσια σε αγάπη Αρχιερατική καρδία του πάντα έβρισκαν στήριγμα και καταφύγιο οι «κοπιώντες και πεφορτισμένοι» (Ματθ. 11, 28), κάθε πονεμένη και δοκιμαζόμενη ανθρώπινη ύπαρξη. Διάπυρη ευχή και θερμή προσευχή μας είναι ο εν Τριάδι Θεός να αναπαύει τη μακαρία ψυχή του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου «μετάτωνδικαίωνκαιαγίων» και η μνήμη του να είναι αιωνία και άληστος. Εμείς, ο ιερός Κλήρος και ο φιλόθεος και ευλογημένος λαός των Επαρχιών Ιεράπετρας και Σητείας. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ζωής και της διακονίας του στους σημερινούς χαλεπούς και ομιχλώδεις καιρούς, για να έχουμε και την πολύτιμη ευχή του. Είμαστε βέβαιοι ότι από το υπερουράνιο και νοερό Θυσιαστήριο συνεχίζει να εύχεται υπέρ πάντων εμάς, των πνευματικών τέκνων του και όσων των εγνώρισαν και συνανεστράφησαν μαζί του».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου και στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή που κετευθύνθηκε προς την κρύπτη του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου, όπου τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο των αοιδίμων Αρχιερέων Ευγενίου Φιλοθέου Α´ και Φιλοθέου Β´.
N
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας