Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εκδρομή του Σπηλαιολογικού-Φυσιολατρικού συλλόγου Σητείας στο Σπήλαιο Πελεκητών Ζάκρου Σητείας

«Γνωρίζουμε τον τόπο μας σημαίνει, μαθαίνω, αισθάνομαι  ανασαίνω, ελπίζω»
Στις  11/12/16  στα πλαίσια της εκδρομής του  Σπηλαιολογικού-Φυσιολατρικού συλλόγου Σητείας  μια ομάδα 27 ανθρώπων βίωσε μια θαυμάσια εμπειρία, κατεβαίνοντας  το σπήλαιο Πελεκητών Ζάκρου Σητείας με τον κατάλληλο σπηλαιολογικό εξοπλισμό.

Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κάτω Ζάκρου, στην περιοχή Πελεκητά και απαιτείται περπάτημα 1 ώρα και είκοσι λεπτά από Κάτω Ζάκρο μέσω ενός καλοσηματοδοτημένου μονοπατιού.
Η ομάδα ακολούθησε  την  Γεωδιαδρομή 10 του Γεωπάρκου Σητείας www.sitia-geopark.gr
Το σπήλαιο των Πελεκητών βρίσκεται σε υψόμετρο 105m, στους πρόποδες του ιερού κορυφής του όρους ¨Τραόσταλου ¨ κρυμμένο καλά, μέσα στα γυμνά βράχια του άγριου τοπίου της Ζάκρου από ασβεστόλιθο του ανώτερου κρητιδικού και δολομίτες του τριαδικού. Eχει  πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό  διάκοσμο,  θεαματικούς  ογκόλιθους και πλούσια ιστορία, που κάνουν το σπήλαιο ένα από τα μοναδικά  στο νησί.

Η ονομασία Πελεκητά με την οποία είναι γνωστή και όλη η περιοχή, οφείλεται στο αρχαίο λατομείο, που βρίσκεται 10 λεπτά από το σπήλαιο ,ακολουθώντας  την ακτογραμμή προς Καρούμες, απ’ όπου έβγαζαν την μινωική εποχή, πέτρες πελεκητές από μειοκαινικό, μαργαικό ασβεστόλιθο, για την κατασκευή του Μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου. Το σπήλαιο των Πελεκητών εμφανίζεται και με άλλη ονομασία που δόθηκε από τους ντόπιους κάτοικους ως, Συκιάς Σπήλιος η Συκιόσπηλιος, λόγω της ύπαρξης μιας μεγάλης συκιάς, που βρισκόταν στο δεξιό τμήμα της εισόδου.

Το σπήλαιο των Πελεκητών έχει τεράστιες αίθουσες, με πανύψηλες κολώνες, γλιστερούς ογκόλιθους, σταλαγμίτες και σταλακτίτες με απότομες κλίσεις που δίνουν την αίσθηση αμφιθεάτρου. Η είσοδός του είναι εντυπωσιακή και η προσπέλαση γίνεται από αίθουσα με μεγάλη κατηφορική κλίση. Στο τέρμα του υπάρχει μικρή λίμνη με νερό. Συνολικά το μήκος του σπηλαίου είναι 310m σε ευθεία γραμμή και η έκτασή του περίπου 4.5 στρέμματα. Κάτοικοί του, οι νυχτερίδες και αρκετοί σπηλαιόβιοι οργανισμοί. Σε έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς από διάφορες αρχαιολογικές σχολές, βρέθηκαν ίχνη κατοίκησης από τη νεολιθική εποχή, καθώς και αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα .H πρώτη προσπάθεια καταγραφής έγινε από τον Ελευθέριο Πλατάκη το 1963, και στην συνέχεια το 1969 έγινε πλήρης χαρτογράφηση του σπηλαίου από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία με επικεφαλή τον Ι. Ιωάννου.
Η περιοχή της Ζάκρου, με το θαυμάσιο σπήλαιο των Πελεκητών, το Μινωικό ανάκτορο Ζάκρου, τα Μινωικά λατομεία, το ιερό κορυφής του Τραόσταλου, το Φαράγγι των Νεκρών,τις πλούσιες περιπατητικές διαδρομές, την εξαιρετική παραλία, τα υπέροχα απολιθώματα κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτογραμμής,το μοναδικό, ανέγγιχτο από την λαίλαπα της άναρχης  ανάπτυξης τοπίο, αποτελούν ένα σύνολο τεράστιας τουριστικής σημασίας για τo Λασήθι γενικότερα.
Η ομάδα άψογη, με παρόντες  τον συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας Βαγγέλη Περάκη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού -κ.Αντωνιδάκη, κ.Μπελιμπασάκη, κ.Βασιλάκη, κ.Αϊλαμάκη, πράγμα ελπιδοφόρο, για την στήριξη του Γεωπάρκου Σητείας και την ζωντανή διαφήμισή του, τους νέους /έες φυσιολάτρες  πεζοπόρους και τον μουσικό μας και φωτογράφο Κώστα Βουτυράκη.
Ευχαριστούμε τον αρχηγό μας Δασκαλάκη Γιάννη και τον Καπετανάκη Παύλο  για την φιλότιμη προσπάθεια τους να στηρίξουν το μέλλον του Γεωπάρκου μέσω των ποικίλων δραστηριοτήτων του Φυσιολατρικού-Σπηλαιολογικού συλλόγου Σητείας .
Ο καθένας μας μπορεί, αν αγαπάει πραγματικά αυτόν τον τόπο, να συμβάλλει  θετικά προς την διατήρηση και την βιώσιμη ανάπτυξή του.

Πηγή : Ανατολή

Στέλλα Αϊλαμάκη, 
Δημοτική σύμβουλος Σητείας μείζονος αντιπολίτευσης
20161211_11100120161211_114332
15492558_10154828137699308_5349697076790173269_n

Συνολικες προβολες σελιδας