Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πολιτική λύση για τον παραλιακό Σητείας - Παλαίκαστρου

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΗΤΕΙΑΣΤα χέρια ψηλά σε σχέση με την πολυσυζητημένη αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου Σητείας-Παλαίκαστρου σηκώνουν από την πλευρά τους στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, που ζητούν κεντρική, πολιτική λύση σε σχέση με το γραφειοκρατικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το έργο.

Λίγες ημέρες μετά τη σχετική επιστολή-έκκληση του δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να ξεπεραστεί το "πάγωμα" των εργασιών που έχει επιβάλλει το τοπικό Λιμεναρχείο, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία παραθέτει αναλυτικά το πώς και γιατί φτάσαμε στην εμπλοκή του έργου αποκατάστασης για τον κρίσιμο παραλιακό δρόμο. Δρόμο ο οποίος, μετά την προ ενός έτους νέα καθίζηση, κινδυνεύει να καταρρεύσει πλήρως, αποκόπτοντας οδικά τις ανατολικές περιοχές του δήμου Σητείας.
«Προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου να αντιμετωπίσει τη διάβρωση της ακτής στον παραλιακό δρόμο Σητείας-Παλαικάστρου, στη θέση "Πετράς", η οποία επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, με αποτέλεσμα την ολίσθηση του τοίχου αντιστήριξης του δρόμου, αλλά και τη διάβρωση της μίας λωρίδας κυκλοφορίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών, η υπηρεσία μας αποφάσισε:
1. Τη λήψη άμεσων προσωρινών μέτρων, προκειμένου να επιβραδυνθεί η συνεχιζόμενη ολίσθηση του υφιστάμενου τοίχου και να προστατευτεί ο δρόμος. Έργο το οποίο πραγματοποιήθηκε άμεσα.
2. Τη σύνταξη μελέτης δημοπράτησης κατασκευής έργου, για την προσωρινή αντιμετώπιση της διάβρωσης και της στατικής επάρκειας του σώματος του δρόμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Εγκύκλιο 203913/19-12-2012 του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία, όταν πρόκειται για περιστάσεις έκτακτης ανάγκης, συντρέχουν λόγοι ώστε τα αναγκαία έργα να εξαιρούνται από τις χρονοβόρες περιβαλλοντικές αδειοδοτικές διατάξεις.
Στην εν λόγω μελέτη προβλέπεται η σύνταξη της μελέτης εφαρμογής και της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης», αναφέρει η κ. Πετράκη στη σχετική ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Η δημοπράτηση του έργου εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Ακολούθως, σε διευρυμένη σύσκεψη, η οποία έγινε στην Π.Ε. Λασιθίου στις 21/9/2016, αποφασίστηκαν:
α) Η σύνταξη της μελέτης εφαρμογής να διασφαλίζει αφενός μεν τη στατική επάρκεια του τοίχου αντιστήριξης του δρόμου, με τους μικρότερους δυνατούς όγκους στην κατασκευή της απαιτούμενης λιθορριπής, αφετέρου δε την προσάμμωση της ακτής, προκειμένου να διασφαλιστεί μια φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή, καθώς και η προσβασιμότητα και χρηστικότητά της από τους λουομένους.
β) Η διάθεση της απαιτούμενης πίστωσης για την υλοποίηση της προσάμμωσης, όπως αυτή θα τεκμηριωθεί από τη μελέτη εφαρμογής, για την οποία δεσμεύτηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, με την υλοποίησή της να προγραμματίζεται για το Μάρτιο-Απρίλιο του 2017».
Καταγγελίες

Η εμπλοκή με το Λιμεναρχείο
«Μετά από τα παραπάνω, θεωρούσαμε βέβαιο ότι όλοι θα στηρίξουμε την υλοποίησή του, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του παραλιακού δρόμου Σητείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία», σημειώνει ακόμη η αντιπεριφερειάρχης και συνεχίζει: «Ωστόσο, την 1η ημέρα εγκατάστασης του εργολάβου για την κατασκευή του έργου υπήρξαν έντονες προφορικές καταγγελίες στο Λιμεναρχείο Σητείας. Το Λιμεναρχείο σταμάτησε το έργο με αυτόφωρη διαδικασία και έστειλε σήμα προς την Κτηματική Υπηρεσία και την Εισαγγελία, ισχυριζόμενο ότι, μετά τις καταγγελίες, δε δέχεται τον τρόπο αδειοδότησης του έργου από την Πολιτική Προστασία και ζητά εγκρίσεις από υπουργεία.
Στην έγγραφη απάντηση της Περιφέρειας σχετικά με τη νομιμότητα της αδειοδότησης με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης για λόγους Πολιτικής Προστασίας, και πάλι o λιμενάρχης κ. Παττακός, εγγράφως, αρνείται την κατασκευή του έργου».
«Ως εκ τούτου, για την απεμπλοκή του έργου, η Περιφέρεια έχει ενημερώσει διά ζώσης και έχει κινηθεί εγγράφως προς την Εισαγγελία, τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, τη Γενική Γραμματεία Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας και την Κτηματική Υπηρεσία, χωρίς εντωμεταξύ να μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες που προβλέπονται.
Τέλος, σημειώνεται ότι για τη σοβαρή αυτή εμπλοκή του έργου έχουν ήδη ενημερωθεί και οι βουλευτές Λασιθίου κ. Θραψανιώτης και κ. Πλακιωτάκης. Έχει ζητηθεί ραντεβού με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ματζάκο, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση στο γραφειοκρατικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί», καταλήγει η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας