Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Διπλά χαμόγελα στους αγρότες με επιδοτήσεις και εξισωτική

ΕΥΡΩ
Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον πρόκειται να "πέσουν" και να "ζεστάνουν" την "παγωμένη" ύπαιθρο και την αγορά της Κρήτης, με αφετηρία πληρωμών κατά πάσα πιθανότητα το αυριανό απόγευμα με την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ θα ακολουθήσουν και οι πληρωμές των δικαιούχων της εξισωτικής.

Ταυτόχρονα, μέχρι τη λήξη της χρονιάς, θα πληρωθούν στους δικαιούχους και τα υπόλοιπα ποσά των αποζημιώσεων του περονόσπορου του 2011, που θα φτάσουν συνολικά γύρω στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ, συν οι αποζημιώσεις για τις φετινές ζημιές των αμπελιών!
Τα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ του υπόλοιπου της βασικής ενίσχυσης, συν του λεγόμενου "πρασινίσματος", για να γίνει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, αναμένεται να "πιστωθούν" στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών της χώρας.
Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Η εφημερίδα μας αναζήτησε στη συνέχεια τον Ηρακλειώτη αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη, ο οποίος και επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, διευκρινίζοντας όμως ότι δε δεσμεύεται ο Οργανισμός να πληρώσει από το απόγευμα της Παρασκευής. Η τελική ημερομηνία για την οποία έχει δεσμευτεί και απέναντι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου είναι η 20ή Δεκεμβρίου, δηλαδή η ερχόμενη Τρίτη. Αλλά γίνονται προσπάθειες για να μπουν στην Τράπεζα Πειραιώς τα χρήματα από την Παρασκευή το απόγευμα.
Ο Ανδρέας Στρατάκης, συγκεκριμένα, αποκάλυψε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη": «Εγώ έχω την πληροφορία ότι τα λεφτά στην Τράπεζα Πειραιώς θα βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής. Και όσοι έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, θα μπορούν να δουν τα χρήματά τους από τη Δευτέρα με Τρίτη. Επίσης, έχω και την πληροφορία ότι πιστώνεται και η εξισωτική αποζημίωση την Τετάρτη το απόγευμα».
Για τα ποσά που θα "πέσουν" στην Κρήτη μόνο από την ενιαία ενίσχυση, ο συνεταιριστής τονίζει πως για την Ένωση Ηρακλείου τα ποσά υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
«Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι είχε πληρωθεί στην πρώτη δόση, το 47% του συνόλου της επιδότησης, και τώρα θα πρέπει να πάρουμε το 53%, που είναι η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης συν το "πρασίνισμα". Δηλαδή, να υπολογίζει ο κάθε παραγωγός ότι θα πάρει κάποια λίγα χρήματα παραπάνω από αυτά που είχε πάρει κατά την πληρωμή της προκαταβολής», επισημαίνει ο Ανδρέας Στρατάκης.

Μηχανισμός ενεργοποιήσεων δικαιωμάτων
«Στην παρούσα φάση έχουμε μέρες πληρωμών. Όμως, σε ό,τι αφορά τη νέα ενεργοποίηση, θα δούμε από την πρώτη μέρα του χρόνου ποιος θα είναι ο προγραμματισμός. Εμείς πάντως κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να ξεκινήσει η ενεργοποίηση πάρα πολύ νωρίς», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.
«Στόχος μας είναι να πάμε στη νέα ενεργοποίηση πριν το Μάρτιο. Και αν μπορέσουμε ακόμα και στον Ιανουάριο, ώστε να πάμε με ψυχραιμία στη νέα χρονιά, χωρίς τόσα προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά. «Να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις όπου ο κόσμος θα τρέχει πανικόβλητος την τελευταία στιγμή για να κάνει την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του και να δουλεύουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα ίδια τα μηχανήματα χωρίς να μπορούν να αντέξουν την πίεση».
Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής τόνισε ότι «αν αρχίσουμε τον Ιανουάριο, δε θα "πέσει" απότομα όλη η Ελλάδα πάνω στο σύστημα. Τα προβλήματα θα είναι λιγότερα και θα γίνει και πιο καλή δουλειά. Αυτό όμως εξαρτάται από πολλά πράγματα».

"Ξεκαθάρισμα" φορέων ενεργοποίησης
Απολύτως σύμφωνος με τον Ανδρέα Στρατάκη δήλωσε στη συνέχεια, όταν του μεταφέραμε τις δηλώσεις του συνεταιριστή, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, που αποκάλυψε και μια οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται ελέγχου και ξεκαθαρίσματος των φορέων πιστοποίησης!
«Πάντως, πρέπει η ενεργοποίηση να γίνεται πιο νωρίς. Έτσι ώστε να μην "πέφτουν" όλοι μαζί πάνω στο σύστημα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε μια φάση αξιολόγησης της ποιότητας και της ποσότητας της δουλειάς των πυλών ενεργοποίησης. Και αυτό γίνεται προκειμένου να αξιολογηθούν και να μοριοδοτηθούν, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιες ποινές ή ρήτρες ή ακόμα και άρση της πιστοποίησης για να κλείσουν κάποιες πύλες, οι οποίες μόνο πρόβλημα δημιουργούν στο σύστημα».
Στο ερώτημά μας αν αναφέρεται ακόμα και σε Ενώσεις, ο κ. Αποστολάκης απάντησε θετικά. «Εμείς έχουμε μια επιτροπή, η οποία αξιολογεί και μοριοδοτεί αντικειμενικά. Και περιμένουμε το πόρισμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αγώνας δρόμου για εξισωτική

Πληρώνεται ο περονόσπορος
Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει βάλει στόχο το πολύ δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση της πίστωσης των λογαριασμών των παραγωγών με τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεων, να προχωρήσει στην πληρωμή της εξισωτικής.
«Θα φέρω υπαλλήλους από τη Λαμία, θα φέρω από το Ναύπλιο, από την Κόρινθο κ.λπ., για να "τρέξει" η εξισωτική να βγει και αυτή σε δύο ημέρες. Δεν είναι απλά τα πράγματα».
Έχουν εγκριθεί για το σκοπό αυτό 245 εκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά με βάση αυτά που μπορούν να πληρωθούν, εκτιμάται ότι θα δοθούν τα 235 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, που τον διαβεβαίωσε ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα πληρωθούν τα χρήματα των ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011, ενώ στις 27 με 28 Δεκεμβρίου θα δοθούν και αποζημιώσεις που οφείλει ο Οργανισμός για τις φετινές καταστροφές των αμπελιών από θεομηνίες.
Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας