Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο στην Ελλάδα τυποποιείται ποσοστό μικρότερο από το 30% της παραγωγής ελαιολάδου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών καλύπτεται από τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου,
γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλά μερίδια για τη χώρα μας στη διεθνή αγορά τυποποιημένων προϊόντων. Ο όγκος των εξαγωγών διοχετεύεται κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες, όπου το ελληνικό ελαιόλαδο επεξεργάζεται και επανεξάγεται ως τυποποιημένο.
Σύμφωνα με τη Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS (Infobank Hellastat), «βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».
Λ.Κ.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας