Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ως 19 Δεκεμβρίου τσεκ και δυο μέρες μετά εξισωτική

6∆ροµολογηµένη για το απόγευµα της ∆ευτέρας 19 ∆εκεµβρίου είναι η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους περί τα 800 εκατ. ευρώ και δύο µέρες µετά για το απόγευµα της Τετάρτης 21 του µήνα η πληρωµή της εξισωτικής του 2016 και µάλιστα στο 100%, ύψους 244 εκατ. ευρώ.

Άνευ απροόπτου, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, εβδοµάδα πιστώσεων είναι αυτή πριν τα Χριστούγεννα, φέρνοντας την πολυπόθητη ρευστότητα στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, µε τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να κάνει λόγο για νέες πληρωµές πάνω από 1,25 εκατ. ευρώ µέχρι το τέλος του έτους, συµπεριλαµβανοµένων και εκκρεµοτήτων από ενισχύσεις παλαιότερων ετών και αποζηµιώσεων για την οζώδη.
Επί τοις ουσίας, από το απόγευµα της ∆ευτέρας λογιστικά τα χρήµατα θα βρίσκονται στους λογαριασµούς των αγροτών και θα είναι διαθέσιµα από την επόµενη ηµέρα και πρώτα για τα ΑΤΜ και την τράπεζα Πειραιώς. Κάτι αντίστοιχο θα συµβεί και µε την εξισωτική, µε τη δισκέτα να είναι στην τράπεζα –δύο µέρες µετά- από την Τετάρτη 21 του µήνα και τα χρήµατα να µπαίνουν στους λογαριασµούς το ίδιο απόγευµα ή την επόµενη. Στο χειρότερο σενάριο, οι δύο πιστώσεις θα πάνε πίσω δύο µέρες, µε τα χρήµατα να µπαίνουν Τετάρτη απόγευµα για το τσεκ και Παρασκευή απόγευµα για την εξισωτική.
Όσον αφορά το τσεκ, η πληρωµή που υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ όσα δηλαδή ήταν και η προκαταβολή, θα περιλαµβάνει τα υπόλοιπα της βασικής, το πρασίνισµα, τα 15 εκατ. για Νέους Γεωργούς, όσους κόπηκαν µε τον ορισµό του µη ενεργού ή για φορολογικό έλεγχο, αλλά και αυτούς που αθροίζουν τελικά ποσό άνω των 250 ευρώ.
Αυτό σηµαίνει ότι χρήµατα θα βρουν στους λογαριασµούς τους και οι τακτοποιηµένες περιπτώσεις, µετά τον έλεγχο υπουργείου Οικονοµικών και ΟΠΕΚΕΠΕ, για τους περίπου 1.800 παραγωγούς, που εµφανίστηκαν ότι δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άµεσων ενισχύσεων ή ήταν νοµικά πρόσωπα, µε αποτέλεσµα να αποκλειστούν και άλλους περίπου 800-900, για τους οποίους δεν είχε εκκαθαριστεί από πλευράς υπουργείου Οικονοµικών η φορολογική τους δήλωση της περασµένης χρονιάς και χρειαζόταν να περαιωθεί η συγκεκριµένη διαδικασία.
Έγγραφο ΟΠΕΚΕΠΕ «έδειξε» 100% εξισωτική
Από ‘κει και πέρα, πρακτικά, µετά την πληρωµή της βασικής χρειάζονται δύο µέρες προκειµένου πάνω σ’ αυτή να «κουµπώσουν» και οι πιστώσεις της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2016. Μάλιστα, µετά το πράσινο φως που δόθηκε από τις ∆ιαχειριστικές του υπουργείου και την «τεχνική» διευθέτηση για την απορρόφηση των σχετικών ποσών από τον προϋπολογισµό, πέρασε τελικά η πληρωµή ολόκληρης της εξισωτικής του 2016 και όχι η πίστωση προκαταβολής αυτής. Την εξέλιξη αυτή, που είχε προαναγγείλει η Agrenda στο προηγούµενο φύλλο της, επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, σε ανακοίνωσή του, µετά τη συνάντηση που είχε µε κτηνοτρόφους στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, επικαλούµενος σχετικό έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε το οποίο «πριν τα Χριστούγεννα σύµφωνα µε έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πραγµατοποιηθεί η πληρωµή του 100% της εξισωτικής ύψους 244 εκατ. ευρώ».

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας