Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Πριν το Πάσχα η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΟΣΟΥΛΗ
Στο Ηράκλειο αναμένεται μέχρι τις 25 Νοεμβρίου ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την από κοινού επεξεργασία του ''Οδικού Χάρτη'' σταδιακής φιλοξενίας 2.000 προσφύγων στο νησί.

Η συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της ΠΕΔ με τον υπουργό σήμερα στην Αθήνα, ήταν διαφωτιστική αναφορικά με τις θέσεις των Αυτοδιοικητικών και τη γραμμή του Υπουργείου.
Ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι μέλη του Συντονιστικού δεσμεύτηκαν για τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη, φιλοξενίας των προσφύγων ανά περιφερειακή ενότητα και Δήμο, με την έναρξη να σηματοδοτείται κοντά στο Πάσχα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η επιτροπή επανέλαβε στον Υπουργό ότι είναι καθολική η άρνηση των Δημάρχων του νησιού για τη δημιουργία hot spot στην Κρήτη,  όπως επίσης της λειτουργίας Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που αποδέχθηκε ο Γιάννης Μουζάλας.
Διασφαλισμένα εντωμεταξύ σύμφωνα με τον Υπουργό φέρεται να είναι τα θέματα οικονομικής στήριξης του προγράμματος για το 2017 από την Ύπατη Αρμοστεία αλλά και η συνέχεια της χρηματοδότησης για το 2018 είτε από την ίδια είτε από κονδύλια του Υπουργείου.
Διασφαλισμένα σύμφωνα με τον Γ.Μουζάλα πρέπει να θεωρούνται η περίθαλψη των προσφύγων και η εκπαίδευση των παιδιών τους παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε αναμονή για ν' αναλάβουν υπηρεσία.
Με μία πρώτη ανάγνωση η συντονιστική επιτροπή δια στόματος του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, κρίνει ότι τα βήματα του Υπουργείου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη.

Προχωρά η λύση του ζητήματος μέσω διαμερισμάτων και μικρών ξενοδοχείων
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας δήλωσε: «Προχωράμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη. Έχουμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία με όλους τους δημάρχους. Νομίζω ότι αυτό εκφράζει και την κρητική ψυχή. Έχουμε αναλάβει την δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν περισσότεροι από 2000 άνθρωποι, δηλαδή 500 οικογένειες. Προχωρά η λύση του ζητήματος μέσω διαμερισμάτων και μικρών ξενοδοχείων. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Είπαμε ότι θα ξαναβρεθούμε στα τέλη Νοεμβρίου ώστε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Δε βιαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια ηρεμία κι αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στην Κρήτη ένα πρότυπο πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να εγκατασταθούν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες κατ' αρχήν για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για τους ίδιους. Να ευχαριστήσω και πάλι μέσω των δημάρχων και του περιφερειάρχη τον λαό της Κρήτης».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Λαμπρινός, επισήμανε ότι «συζητήσαμε λεπτομέρειες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη με καθόλου ή πάρα πολύ μικρές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της Κρήτης γενικότερα».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα έχουμε έναν οδικό χάρτη μέχρι το τέλος του μήνα, ούτως ώστε όλοι μαζί οι φορείς και οι δήμοι της Κρήτης και η Περιφέρεια να δούμε ποιες θα είναι οι καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους που θα έρθουν στο νησί μας. Θεωρώ ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μέχρι 2000 μετανάστες και πρόσφυγες και εμείς από την δική μας πλευρά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια μαζί με όλους τους δήμους του νησιού για να υπάρξει η φιλοξενία που αρμόζει στους ανθρώπους που έρχονται στο νησί μας».
Ρεπορτάζ: Αγγέλα Δουλγεράκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας