Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

«Τα Στειακά του Μανώλη Φραγκούλη»

Στην μακρά ακολουθία των «Δημιουργών» που έπλασαν και σφυρηλάτησαν τον σύγχρονο πνευματικό μας πολιτισμό, ιδιαίτερα, στην λαμπρή σειρά των έξοχων τεχνουργών της Κρητικής μουσικής και στιχουργίας, ζηλευτή θέση κατέχει ο Μανώλης Φραγκούλης.
Πρόσφατα, υπό τον εν θέματι τίτλο, εκδόθηκε το νέο του CD, που περιέχει οκτώ (8)  Στειακές κοντυλιές με βιολί και κιθάρα. Ο συμπατριώτης μας τραγουδοποιός σ’ αυτή την τελευταία του δουλειά, υπηρετώντας με συνέπεια το είδος της Κρητικής μουσικής που  αναγνωρίζεται σαν «Στειακή κοντυλιά» και επιβεβαιώνοντας το ιδιαίτερα διακριτό ταλέντο του, ανεβάζει  σε ακόμα  υψηλότερα  επίπεδα ποιότητας την όλη μουσικο-καλλιτεχνική του προσφορά στον τόπο…

Οι σκοποί-μελωδίες του νέου CD, όπως άλλωστε κι αυτές των προηγουμένων του, είναι βασισμένες στα παραδοσιακά μουσικά μοτίβα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, καθώς επίσης σε δικές του νέες συνθέσεις και σε μείξεις των δύο. Σκοποί γνώριμοι που ηχούν στ’ αυτιά μας από την «κούνια» μας, ποτέ δεν κουράζουν, πάντα  ενθουσιάζουν. Μελωδίες ονειρικές. Ο λυρισμός, η φαντασία και η νοσταλγία φθάνουν στο αποκορύφωμα τους.

Οι στίχοι των τραγουδιών λαγαροί, εκφραστικοί, παθιασμένοι. Μαντινιάδες ερωτικές που υμνούν την αγάπη, μόνον την αγνή αγάπη, αυτήν την χωρίς όρια, με τις πίκρες, τα πείσματα και βέβαια τις ουράνιες χαρές της. Μια συλλογή στίχων από τις καλλίτερες και «ευγενέστερες» που έχουν γραφτεί από ανώνυμους και επώνυμους λαϊκούς ποιητάρηδες. Στην στιχουργία του έργου αφθονούν και υπέροχες περιγραφές και παρομοιώσεις, που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, νομίζεις αναδύονται από μύθους μεσαιωνικούς και βιβλία λαογραφίας, μέσα από μια ανόθευτη φυσική και κοινωνική ζωή, που πια ανήκει στο παρελθόν.

Άψογη και υποδειγματική η εκτέλεση των τραγουδιών. Το βιολί όπως και η ζεστή - ευαίσθητη φωνή του Μανώλη Φραγκούλη συγκινούν βαθειά, η κιθάρα του συνοδού Δημήτρη Καρβέλη  αριστοτεχνική.

Τάκης Γιαβής

 Υ.Γ. Το CD αποτελεί αυτο-έκδοση, είναι μη εμπορεύσιμο. Για να το αποκτήσει κανείς πρέπει ν’ απευθυνθεί στον ίδιο. 

Συνολικες προβολες σελιδας