Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου, κάνει γνωστό ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Π.Ε. Λασιθίου ολοκληρώθηκαν για τη φετινή περίοδο.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στη εφαρμογή του προγράμματος ήταν πολλές, με σημαντικότερη την μη ανάδειξη εργολάβων σε πολλές Τ. Κ. και επομένως τη δραματική καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών (Αύγουστος), γεγονός που στην πράξη οδήγησε σε σημαντικές προσβολές . Παρόλα αυτά καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το καλύτερο εφικτό.
Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ μπορεί να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές, με εξαίρεση τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες, όπου δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει πριν από τις αντίστοιχα αναγραφόμενες ημερομηνίες, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία λήξης του ψεκασμού αλλά και του είδους του εντομοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε:
1.   Όχι πριν τις 11/11/16 οι Τ.Κ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΛΟΥΝΤΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΗΣ,  ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΧΛΑΔΙΩΝ, ΖΗΡΟΥ, ΚΑΤΣΙΔΩΝΙΟΥ, ΛΙΘΙΝΩΝ, ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ, ΣΗΤΕΙΑΣ, ΠΙΣΚΟΚΕΦΑΛΟΥ, ΣΚΟΠΗΣ, ΧΑΜΕΖΙΟΥ και ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ.
2.   Όχι πριν τις 12/11/16 οι Τ.Κ. ΖΕΝΙΩΝ, ΜΙΛΑΤΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΚΡΥΛΙΑΣ, ΜΕΣΕΛΕΡΩΝ και ΠΕΥΚΩΝ.
3.   Όχι πριν τις 13/11/16 οι Τ.Κ. ΛΟΥΜΑ, ΣΚΙΝΙΑ, ΒΡΥΣΩΝ, ΛΑΤΣΙΔΑΣ, ΒΟΥΛΙΣΜΕΝΗΣ, ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟΥ, ΝΙΚΗΘΙΑΝΟΥ, ΜΕΣΑ ΜΟΥΛΙΑΝΩΝ και ΧΑΝΔΡΑ.  
4.   Όχι πριν τις 14/11/16,: οι Τ.Κ. ΛΑΚΩΝΙΩΝ, ΤΑΠΩΝ, ΛΙΜΝΩΝ, ΦΟΥΡΝΗΣ, ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ και  ΚΑΡΥΔΙΟΥ .
5.   Όχι πριν τις 18/11/16, η Τ.Κ. ΚΡΙΤΣΑΣ.

        ΤΑ  ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΝΑ  ΜΗΝ ξεκινήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, ή να μην δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο, από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους πριν τις παραπάνω ημερομηνίες.



Στις Δ./Τ.Κ. Βρουχά, Κρούστα, Ιεράπετρας, Κρυών, Σφάκας, Τουρλωτής, Μυρσίνης και Λάστρου, όπου δεν εφαρμόστηκε πρόγραμμα δακοκτονίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, συνυπολογίζοντας τις επεμβάσεις και το εντομοκτόνο που έχουν χρησιμοποιήσει, τηρώντας πάντα το χρονικό όριο από τον ψεκασμό ως την  συγκομιδή. Για τον ελαιόκαρπο, που παράγεται στις περιοχές αυτές, δεν θα πρέπει να καταβληθεί εισφορά δακοκτονίας στα ελαιουργεία κατά την άλεση.

Για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, γεγονός που όπως είναι γνωστό έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και δυσφημίζει το προϊόν της περιοχής μας και το αποκλείει από   τις αγορές, παρακαλούνται:
 Α) Οι ελαιοπαραγωγοί να πειθαρχήσουν στα παραπάνω χρονικά πλαίσια, όσον αφορά τη συγκομιδή.
 Β) Οι ελαιοτριβείς του Νομού να  μην ξεκινήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους, ούτε να δέχονται προς άλεση ελαιόκαρπο, από περιοχές που δεν ενδείκνυται η συγκομιδή τους πριν τις παραπάνω ημερομηνίες.

Υπενθυμίζουμε ότι γίνονται δειγματοληψίες τόσο από την Υπηρεσία μας, όσο και από άλλους φορείς για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων και σε περίπτωση που από  την εργαστηριακή εξέταση αποδειχθεί η ύπαρξη τους, επιβάλλονται διοικητικές (πρόστιμα) και ποινικές (δικαστήριο) κυρώσεις στους παραβάτες.

Τέλος όπου η συγκομιδή πρόκειται να γίνει όψιμα και εφόσον επικρατήσει καλός καιρός (ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές), ενδέχεται να υπάρξουν δακοπληθυσμοί και ίσως προκληθούν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Eφιστάται λοιπόν η προσοχή στους παραγωγούς, εάν διαπιστώσουν πρόβλημα να διενεργήσουν ψεκασμό κάλυψης (στις περιοχές που επιτρέπεται), πάντα σε συνεννόηση με Γεωπόνους, ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα για τη χρήση αυτή και οπωσδήποτε να τηρηθεί το προβλεπόμενο χρονικό όριο από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψεκάζονται ελαιόφυτα που είναι διψασμένα και αφυδατωμένα και ο ελαιόκαρπος έχει  πάρει ήδη το ιώδες χρώμα της ωρίμανσης.




                        Ε.Π.
Η  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ  ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ                                                          




                 ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ
  
   

                  

Συνολικες προβολες σελιδας