Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Χιλιάδες δεν πήραν ούτε ένα ευρώ επιδότησης

αγροτες ελιες ραβδισμα λιομαζωμα"Βροχή" πέφτουν τα παράπονα των κτηνοτρόφων και των αγροτών στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ και των "Κρητικών Μιτάτων", μετά τις πληρωμές της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Και πλέον, για να σιγουρευτούν οι δικαιούχοι σχετικά με τις περικοπές που τους έχουν κάνει, ποιοι και γιατί, βρίσκονται σε αναμονή του υπόλοιπου ποσοστού της βασικής ενίσχυσης συν του ποσοστού του "πρασινίσματος", ενώ μέχρι τότε παλεύουν με πολύ μεγάλα και σοβαρά προβλήματα να κρατήσουν ζωντανά τα κοπάδια τους!
«Όλοι οι κτηνοτρόφοι που έρχονται στα γραφεία μας», λέει στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" ο πρόεδρος των "Κρητικών Μιτάτων" Μανόλης Τιτομιχελάκης, «επιμένουν ότι δεν μπήκαν σωστά τα λεφτά. Δηλαδή, δε βγαίνει σωστά με βάση τα περυσινά δεδομένα το ποσό που δικαιολογεί την καταβολή του 70%. Αυτό λέει ο κόσμος. Και όλοι δυστυχώς περιμένουν το "πρασίνισμα", αν όλα πάνε καλά μέχρι τον άλλο μήνα, για να δούμε τι τελικά γίνεται».
Ο κ. Τιτομιχελάκης εκτιμά εξάλλου ότι, τώρα που καταβάλλεται η προκαταβολή και στους δικαιούχους που έχουν λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες, σε λίγες μέρες θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσά που πιστώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων.

Οι κατηγορίες των... απλήρωτων
Την ίδια ώρα, μάλιστα, 76.000 σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι εκείνοι που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, που, όπως έχουμε ξαναγράψει, αντιπροσωπεύει ουσιαστικά γύρω στο 50% της συνολικής ενιαίας ενίσχυσης. Το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης συν το ποσοστό του "πρασινίσματος", όπως έχει ήδη γράψει η εφημερίδα μας, ανέρχεται συνολικά στο ποσοστό τού περίπου 55%.
Σύμφωνα τώρα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις 7 κατηγορίες των δικαιούχων που δεν πήραν - στην παρούσα φάση - ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης ισχύουν τα εξής:
«Με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει για την περίοδο 2015-2020, όπως αυτή εξειδικεύεται στην κοινοτική και την εθνική νομοθεσία, οι συνολικές άμεσες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα πληρωθούν στους Έλληνες αγρότες για το 2016 ανέρχονται σε 1.899.160.000 ευρώ.
Από το ποσό αυτό, 1.182.879.000 ευρώ προορίζονται για τη βασική ενίσχυση, 569.748.000 ευρώ για το "πρασίνισμα", 37.983.000 ευρώ για τους νέους σε ηλικία αγρότες (κάτω των 40 ετών) και 148.432.000 ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Κατά το διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, που λαμβάνει χώρα κατά την επεξεργασία χορήγησης προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα ενδεικτικά αφορούν σε:
1. Παραγωγούς (1.569) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9, του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2015, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2015. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
2. Παραγωγούς (981) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών.
3. Παραγωγούς (727) που τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016, δεν ταυτοποιήθηκαν με τα στοιχεία από τη ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών.
4. Παραγωγούς (5.753) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 40.476.
5. Παραγωγούς (65.203) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ και εφόσον μετά τον υπολογισμό του συνολικού τους ποσού είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.
6. Παραγωγούς (1.009) για τους οποίους δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
7. Παραγωγούς (1.232) που, μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων, κρίθηκαν μη δικαιούχοι.
Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με τη ΓΓΔΕ για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 και 2 ξεκίνησε άμεσα την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, και θα αποσταλεί νέο αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή. Επιπλέον, αναφέρεται ότι για τις λοιπές κατηγορίες ήδη το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2016 έχει ανοίξει στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Παρέμβαση Κεγκέρογλου
«Να καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και σε όσους δεν την έλαβαν εξαιτίας λάθους του υπουργείου Οικονομικών που δε συμπεριέλαβε τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις».
Αυτό ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Οικονομικών ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ πιστώθηκε στους δικαιούχους παραγωγούς η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, ύψους 70%.
Παρά τις εξαγγελίες και τις τυμπανοκρουσίες, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δυόμισι χιλιάδες παραγωγοί έμειναν εκτός πληρωμής, εξαιτίας ελλιπούς συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, αρκετοί αγρότες, αν και υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις και είναι καθ' όλα νόμιμοι ως προς τις υποχρεώσεις τους, τα ΑΦΜ τους εστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών ως "κενά", με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μην προχωρήσει σε πληρωμή αυτών, αφού οι εν λόγω αγρότες-γεωργοί δε φαίνονται αγρότες!
Επιπλέον, 5.753 παραγωγοί για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων από κληρονομιά δεν έλαβαν την προκαταβολή της επιδότησής τους».
Ο κ. Κεγκέρογλου ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς:
* «Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να τρέξει εκ νέου πληρωμή προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, με επικαιροποιημένο αρχείο που θα περιλαμβάνει και αυτούς που κατέθεσαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις;
* Πότε θα ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων στις μεταβιβάσεις λόγω κληρονομιάς ώστε να τους καταβληθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης;
* Θα επικαιροποιήσετε άμεσα το αρχείο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016;».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας