Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Μήνυση για τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ και στην Κρήτη

Ασθενοφόρο, ΕΚΑΒ
Μηνυτήρια αναφορά στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ, με αιχμή του δόρατος τις ελλείψεις και τα κακώς κείμενα που παρουσιάζονται στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Καταγράφοντας τα προβλήματα, τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα χωριά της ενδοχώρας και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, και ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Παπαναστάσης, ζητούν από τον εισαγγελέα να διευρυνθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «με πράξεις και παραλείψεις θέτουν κατ' εξακολούθηση σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών».
Η ΠΟΕΔΗΝ, μάλιστα, καταθέτει και συγκεκριμένα περιστατικά ανθρώπων που κινδύνεψε η ζωή τους ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δε διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα. Ακόμη υπογραμμίζει στην αναφορά της ότι «η διαχειριστική ανεπάρκεια και ο κομματικός φανατισμός του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ μειώνουν, μέρα με τη μέρα, την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ». Επισημαίνοντας ενδεικτικά μεταξύ άλλων τις «κατ' επανάληψη πράξεις και παραλείψεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ «δε λαμβάνουν πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης διαγωνισμού» για την προμήθεια 96 ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα «τα πάρκινγκ του ΕΚΑΒ κάθε περιφέρειας να έχουν καταντήσει πάρκινγκ-μουσεία από ακινητοποιημένα ασθενοφόρα», λόγω βλαβών.

Τα προβλήματα στην Κρήτη
Στο νομό Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στα Ζωνιανά, όπως τονίζει στην αναφορά της η ΠΟΕΔΗΝ, το τραγικό περιστατικό που συνέβη πρόσφατα «αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ στην Κρήτη. Μητέρα και κόρη 2 ετών εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Δεν κλήθηκε ασθενοφόρο, αν και δεν υπήρχε στη βάρδια. Ακολούθησε αγώνας δρόμου, με ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο του τροχαίου, να μεταφέρουν με κομμένη την ανάσα το 2χρονο κοριτσάκι και τη μητέρα του στο Κ.Υ. Ανωγείων. Το κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό όταν έφτασε στο Κ.Υ. Ανωγείων. Εάν όμως χρειαζόταν να μεταφερθεί επειγόντως σε νοσοκομείο, όπως τελικά χρειάστηκε η μητέρα του, έπρεπε να έρθει ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά). Έτσι και αλλιώς ήταν καταδικασμένο. Η μητέρα τραυματισμένη στο Κέντρο Υγείας περίμενε ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά), καθώς στον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων δεν υπήρχε βάρδια. Έχουν απομείνει μόνο 5 διασώστες και χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση.

1,5 ώρα για να πάει το ασθενοφόρο
Στο νομό Λασιθίου, στον Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας έχουν απομείνει 6 διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με ΕΚΑΒ», όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.
Η ΠΟΕΔΗΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως, με δεδομένο ότι ο πολίτης πρέπει να καλέσει ασθενοφόρο από Ιεράπετρα ή Άγιο Νικόλαο που για να φτάσει στα χωριά της Σητείας καθυστερεί 1,5 ώρα, «σύντομα θα θρηνήσουμε και εκεί ανθρώπινες ζωές». Παράλληλα υπογραμμίζει πως «οι ευθύνες ανήκουν εξ ολοκλήρου στους υπουργούς Υγείας και στην ανεκδιήγητη διοίκηση του ΕΚΑΒ».

Κανένας διασώστης στον τομέα Αποκόρωνα
Την ίδια ώρα, στο νομό Χανίων, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, «πρόσφατα έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πολάκη τού Τομέα ΕΚΑΒ στον Καβρό Αποκόρωνα. Ξέχασε όμως ο κ. Πολάκης ότι οι τομείς του ΕΚΑΒ πρέπει να στελεχώνονται με διασώστες/πληρώματα ασθενοφόρων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους. Στον τομέα που εγκαινίασε ο κ. Πολάκης δεν υπάρχει κανένας διασώστης. Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρο που καλείται είτε από τα Χανιά (40 λεπτά), είτε από το Ρέθυμνο (40 λεπτά)». Καταλήγοντας η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει με νόημα πως «με μαντινάδες, κύριε Πολάκη, δε φτιάχνει η υγεία, ούτε εξυψώνεται το φρόνημα των Κρητικών. Κάνουν εγκαίνια τομέων του ΕΚΑΒ για τα μάτια του κόσμου!».

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Και ενώ αυτά συμβαίνουν μεταξύ άλλων στην Κρήτη, την ίδια ώρα περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα, ενώ πρόκειται, όπως τονίζει μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ, για περιοχές όπου ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας νέων ασθενοφόρων. Επίσης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, «δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για επισκευή των ακινητοποιημένων ασθενοφόρων λόγω βλαβών. Απομακρυσμένες περιοχές δεν καλύπτονται από ασθενοφόρα επειδή αφενός δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν οι τοπικοί σταθμοί ΕΚΑΒ και αφετέρου τα Κέντρα Υγείας της περιοχής δε διαθέτουν διασώστες και ασθενοφόρα για κάλυψη των βαρδιών. Δεν ανακατανέμουν ασθενοφόρα από περιοχές που περισσεύουν (π.χ. Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου) σε άλλες περιοχές, που θα έσωζαν ανθρώπινες ζωές. Και έτσι αναγκάζονται οι συγγενείς σε πολλές περιοχές της χώρας να κάνουν τις διακομιδές δικών τους ασθενών με πρωτόγονα μέσα, χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας», πράγμα που, όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, δείχνει πως η κατάσταση όχι μόνο δε διορθώνεται αλλά ημέρα με την ημέρα δυστυχώς χειροτερεύει.
Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας