Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Κάλεσμα ενάντια στο αιολικό έργο της ΤΕΡΝΑ

Στις 31 Οκτωβρίου διαβιβάστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο δήμο Σητείας η ΜΠΕ (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων), του έργου «Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις Φρούδια-Λυγιάς-Πλατύβολο και Τρούλα -Χαλκιάς-Κορυφή του δήμου Σητείας ΠΕ Λασιθίου και β) φράγμα Ποταμών Αμαρίου και Ρεθύμνης ΠΕ Ρεθύμνου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για έκφραση γνώμης από τα οικεία συλλογικά όργανα.

Ζητάει, εντός 15 ημερών να αποστείλει ο δήμος Σητείας την γνωμοδότησή του. Το αιολικό αυτό έργο των 81 MW στον ορεινό όγκο της Σιτάνου-Κατσιδωνίου-Καρυδίου –Ζάκρου Σητείας (θέσεις 1,2,3,4), των 27 ανεμογεννητριών 3MW, ύψους πάνω από 125 μέτρα  και με διάμετρο ρότορα 112 μέτρα, έχει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ. ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ.  199/2014
Το συγκεκριμένο αιολικό, εντάσσεται στο υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας, το ρεύμα που θα παράγεται στη Σητεία θα αποτελεί τμήμα του υβριδικού έργου.
Στο Ρέθυμνο βρίσκεται το έργο αντλησιοταμίευσης, όπου θα δημιουργηθεί νέα δεξαμενή σε θέση μεγαλύτερου υψομέτρου από το φράγμα Ποταμών. Με την ανύψωση του νερού στην πάνω δεξαμενή και στην συνέχεια την πτώση του στο φράγμα θα παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια. Η ανύψωση του νερού θα γίνεται με συμβατική ενέργεια, σε ώρες που αυτή  είναι διαθέσιμη.
Η σύνδεση των αιολικών στη Σίτανο θα γίνει αυτόνομα στο δίκτυο.
Ο επενδυτής θα εισπράττει για την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά και από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και θα πληρώνει για την κατανάλωση συμβατικού ρεύματος όταν χρειάζεται να αντλήσει το νερό από το φράγμα στην πάνω δεξαμενή.
Η τοπική κοινωνία των χωριών στον ορεινό όγκο αλλά και στον παράκτιο, έχει ομόφωνα ταχτεί κατά του αιολικού έργου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ήδη, η πρώτη διαμαρτυρία στις 16/10/16 στην Σίτανο, μπροστά στον ανεμολογικό ιστό της εταιρείας.
Η συνέχεια με συναντήσεις, ενημερώσεις επί της ΜΠΕ και τέλος συζήτηση-γνωμοδότηση στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλάμε για ένα επιπλέον αιολικό, σε μια περιοχή (επίσημα γεωπάρκο υπό την Ουνέσκο) που ενώ είναι πληγωμένη από άναρχα χωροθετημένα φωτοβολταϊκά πάνελς, τώρα έρχεται η σειρά των γιγάντιων αιολικών.
Την τελική απόφαση-έγκριση επί της ΜΠΕ θα την πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια με τα τοπικά όργανα απλά θα γνωμοδοτήσουν.
Καλούμε όλους τους πολίτες της Σητείας ενωμένοι, να εκφράσουμε  την έντονη αντίθεσή μας για ένα έργο, σε μια ήδη βεβαρυμμένη  περιοχή του δήμου μας.
Η επιπλέον χωροθέτηση αιολικών και άλλων μορφών βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ, φέρει μόνιμη υποβάθμιση του φυσικού  μας περιβάλλοντος και ακυρώνει κάθε άλλου είδους αναπτυξιακή  προοπτική.
ΣΤΕΛΛΑ ΑΪΛΑΜΑΚΗ
Δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης
Ενεργός πολίτης δήμου Σητείας

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας