Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Συγκλονιστικό: Όλη η Κρήτη στο πλευρό του άνεργου πατέρα

Βρέφος"Φωτιά" πήραν χθες το τηλεφωνικό κέντρο του neakriti.gr και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου από φαρμακοποιούς, επαγγελματίες και απλό κόσμο, που μόλις διάβασαν την ανθρώπινη ιστορία που αποκάλυψε η εφημερίδα μας, με τους γονείς που ταΐζουν το μωρό τους με γάλα από... αλεύρι για να μην πεθάνει από πείνα, δεν έχασαν καθόλου χρόνο στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την οικογένεια.

Μάλιστα, νεαρός που έχει ταβέρνα προσφέρθηκε να προσφέρει το φαγητό της οικογένειας, η οποία θα μπορεί να περνάει από το εστιατόριο του επιχειρηματία, ενώ δεκάδες άλλα τηλεφωνήματα κατέδειξαν έναν ελπιδοφόρο κύμα αγάπης σε μια εποχή που η κρίση έχει εισβάλλει για τα καλά στα σπίτια των περισσότερων ανθρώπων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς το πρωί πάνω από 20 φαρμακοποιοί του Ηρακλείου δήλωσαν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το γάλα του μωρού της δοκιμαζόμενης οικογένειας, ενώ εταιρεία βρεφικού γάλακτος επικοινώνησε με το ΕΚΗ και δήλωσε ότι μπορεί να διαθέσει μέχρι και για ένα χρόνο το γάλα για το παιδί της οικογένειας του άνεργου οικοδόμου.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με αφορμή το δημοσίευμά μας, αναφέρει σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ότι θα ήθελε να εκφράσει την ικανοποίησή του για άλλη μια φορά από την ανταπόκριση του κόσμου, που, μέσω πολλών τηλεφωνικών επικοινωνιών με το ΕΚΗ, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του προς την οικογένεια, προσφέροντας και οι ίδιοι από το υστέρημά τους.
Στην ανακοίνωση του ΕΚΗ χαρακτηριστικά επισημαίνεται: «Δυστυχώς, όμως, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που αντιμετωπίζουμε! Σε καθημερινή βάση, λόγω της ανέχειας και της αυξανόμενης ολοένα ανεργίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται στο ΕΚΗ ζητώντας βοήθεια, καθώς δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να καλύψουν ούτε τις ανάγκες σίτισής τους.
Παρά τις πενιχρές οικονομικές δυνατότητές μας και σε συνδυασμό με τη βοήθεια και την αλληλεγγύη κάποιων "ανθρώπων", βοηθάμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας αυτών των οικογενειών στο μέτρο του δυνατού, καθώς είναι απαράδεκτο να ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι εξαθλιωμένοι.
Όσοι επιθυμούν να σταθούν στο πλευρό όλων αυτών των οικογενειών, που πραγματικά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, μπορούν να απευθύνονται στο ΕΚΗ και ώρες 8 π.μ. έως 8 μ.μ.
Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στην οικονομική κατρακύλα που έχει καταρρακώσει την ελληνική κοινωνία, που έχει ρημάξει την αξιοπρέπεια των πολιτών της, που αντί την "πολυταγμένη" ανάπτυξη βλέπουμε μόνο την ύφεση...
Δεν αντέχει άλλο ο ελληνικός λαός να σηκώνει στις πλάτες του την οικονομική κρίση, με τα μέτρα λιτότητας ολοένα να αυξάνονται, χωρίς να διαφαίνεται "ακτίνα ηλίου" ανάκαμψης».
Η "Νέα Κρήτη" έφερε χθες στη δημοσιότητα τη δραματική αυτή ιστορία, μέσα από τη μαρτυρία ενός παλιού εργολάβου οικοδομών και παλιού προέδρου των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου. Ο Γιώργος Μακαρώνας από το 2010 και μετά άρχισε και αυτός να δυσκολεύεται πολύ να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστούσαν άνθρωποι που τον καλούσαν να τους φτιάξει το σπίτι. Μάλιστα, σήμερα και ο ίδιος χρωστά το δικό του στεγαστικό δάνειο.
Όπως μας έλεγε, τον είχαν γεμίσει με ακάλυπτες επιταγές. Και φέτος έζησε την εξής ιστορία, που δημοσιεύουμε ακριβώς με τον τρόπο που μας τη διηγήθηκε: «Έκανα ένα σπίτι σε ηλεκτρολόγο οικοδομών. Αυτός ανέλαβε τα ηλεκτρολογικά στο σπίτι του κι εγώ του έφτιαξα το υπόλοιπο. Ο άνθρωπος λοιπόν, λόγω της κρίσης, δεν έχει πια δουλειά εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε ένα υπόλοιπο 7.000 ευρώ και τον έπαιρνα τηλέφωνο. Παρά τις υποσχέσεις του, δε μου είχε δώσει τα χρήματα, ώσπου μια μέρα που τον ξαναπήρα στο τηλέφωνο, μου μίλησε απότομα. Του είπα να μου δώσει τα χρήματα γιατί δεν έχω κι εγώ δουλειά. Και μου λέει "άντε παράτησέ με πια"... Εγώ τρελάθηκα. Λέω "δεν μπορεί να μου χρωστάς και να μου μιλάς και έτσι"».
Τότε λοιπόν αποφάσισα να πάω σπίτι του. Ξέρω ότι η γυναίκα του δεν ήξερε τίποτα. Και έκανα ντε και καλά πως περνούσα τυχαία. Μπαίνω λοιπόν στην κουζίνα και βλέπω με τα μάτια μου τη γυναίκα του να ρίχνει αλεύρι στο μπουκάλι με το μπιμπερό, και είχε το μωρό δίπλα και ετοιμαζόταν να το ταΐσει. Εγώ έπαθα πλάκα. Έβαλα το χέρι μου στην τσέπη, έβγαλα 50 ευρώ, του τα έβαλα στην τσέπη και έφυγα. Το μόνο που τους είπα, για να μην καταλάβει κάτι η γυναίκα του, ήταν "περαστικός ήμουνα και πέρασα για λίγο"»...
Μετά από μερικές μέρες, ο Γιώργος Μακαρώνας συνάντησε ξανά τον ηλεκτρολόγο οικοδομών. «"Ο πεθερός μου βοηθάει όσο μπορεί. Αλλά τι να κάνει και αυτός με τη σύνταξη που παίρνει;", μου είπε όταν τον ξαναείδα. Τι να ζητήσω τώρα από έναν άνθρωπο με τόσο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης;», διερωτάται ο παλιός εργολάβος οικοδομών, που, όπως λέει στην εφημερίδα μας, αυτές οι καταστάσεις ήταν γνώριμες για τους ανθρώπους μόνο στην περίοδο της Κατοχής.
Χθες ο κ. Μακαρώνας επικοινώνησε με το συγκεκριμένο άνεργο και του μετέφερε τη μεγάλη εκδήλωση αγάπης και αλληλεγγύης που εκφράζει ο κόσμος, που θέλει να βοηθήσει την οικογένειά του. Ο ηλεκτρολόγος οικοδομών απάντησε ότι δε θα ήθελε στην παρούσα φάση να φανεί ποιος είναι, ενώ σε ό,τι αφορά την προσφερόμενη βοήθεια, αυτή θα πάει και σε άλλες οικογένειες που έχουν επίσης ανάγκη.
ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη, Χριστόφορος Παπαδάκης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας