Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Κρήτη: Κινδυνεύει να "βουλιάξει" από το βάρος των κατοίκων

παχυσαρκία πάχος χοντρόςΤο καλύτερο "φάρμακο" στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών είναι η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, το 1960 οι άνδρες ηλικίας 40 έως 60 χρονών στην Κρήτη είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς.

Επίσης, στο νησί είχαν τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αιφνίδιων θανάτων.
Τα παραπάνω τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, με θέμα "Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας".
«Πράγματι, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί διαχρονικά ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη των ασθενειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς στις μέρες μας, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας, μαζί με την Κρήτη, κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία».
Όπως εξήγησε ο κ. Καφάτος, αυτό συμβαίνει γιατί οι Κρητικοί, παρασυρμένοι από το δυτικό τρόπο διατροφής, ξέχασαν την παραδοσιακή διατροφή των προγόνων τους, ενώ ταυτόχρονα σήμερα ασκούνται πολύ λιγότερο σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα, η Κρήτη "κινδυνεύει να βουλιάξει" κάτω από το βάρος των κατοίκων της, καθώς μετά από 45 χρόνια, δηλαδή το 2005, οι άνδρες της Κρήτης της ίδιας ηλικίας, 40-60 χρόνων, είχαν 20 κιλά περισσότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας το 1960.
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αβγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μία φορά το μήνα.
Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση, που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης, πάνω από 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960, τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας, δεν έτρωγαν δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αβγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρεπόταν συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονταν σε όλες τις νηστείες.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας