Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Δείτε τι επίδομα θέρμανσης αναλογεί στην Κρήτη

Πετρέλαιο θέρμανσης - ευρώ
Πώς και πώς περιμένουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα το επίδομα θέρμανσης, που φέτος θα κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να ζεστάνουν το κοκκαλάκι τους ενόψει του χειμώνα.

Η επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης θα ανέρχεται σε 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το συνολικό ποσό που θα δοθεί θα παραμείνει και φέτος στα 105 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο στα χαρτιά, αφού από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα αρχίσει η διάθεσή του, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα είναι αυξημένος κατά 0,05 ευρώ ανά λίτρο, φτάνοντας στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα αγοράσουν λιγότερα λίτρα με τα ίδια χρήματα!
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα; Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διορθώσεις στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να στοχεύει σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο συνολικό προβλεπόμενο ποσό των 105 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα κριτήρια καταβολής του να διαφοροποιούνται όχι ανάλογα με το νομό, αλλά και εντός αυτού, ανάλογα με το αν είναι ορεινή ή πεδινή περιοχή.
Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος θα κυμαίνεται κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο, με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης όμως να "ροκανίζει" το επίδομα θέρμανσης, που θα είναι μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με τις τωρινές τιμές διύλισης, το νέο ΕΦΚ και το ΦΠΑ, τα νοικοκυριά θα πληρώσουν 0,92 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα πληρώσουν ακριβότερο κατά 8,2 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι πέρυσι είχε ξεκινήσει να πωλείται με μέση τιμή 0,838 ευρώ το λίτρο.

Στη Δ' ζώνη η Κρήτη
Αναλυτικά, το συνολικό ποσό του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβεί:
- Τα 500 ευρώ για τον άγαμο και τα 625 ευρώ για τον έγγαμο στην Α' ζώνη, που περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Στους νομούς αυτούς το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου.
- Τα 300 ευρώ για τον άγαμο και τα 375 ευρώ για τον έγγαμο στη Β' ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
- Τα 160 ευρώ για τον άγαμο και τα 200 ευρώ για τον έγγαμο στη Γ' ζώνη, όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
- Τα 100 ευρώ για τον άγαμο και τα 125 ευρώ για τον έγγαμο στη Δ' ζώνη, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι νομοί Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού. Στους νομούς αυτούς επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.
ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας