Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ο καθηγητής Α. Φώσκολος μιλά στην “Π” και καταγγέλλει: "Η Ρωσία πίσω από το πάγωμα των

Της Κατερίνας Μυλωνά

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την ελληνική κυβέρνηση σαμποτάρουν τους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας!


Το παραπάνω καταγγέλλει στην «Π» ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης για θέματα υδρογονανθράκων, κ. Αντώνης Φώσκολος. Αναφέρει πως αυτή τη στιγμή έχουν «παγώσει» όλοι οι διαγωνισμοί και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στη χώρα μας.

Λέει πως στη Συρία είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με αιχμή του δόρατος το φυσικό αέριο του Κατάρ, που οι Ρώσοι δε θέλουν να περάσει στην αγορά της Ευρώπης. «Ο ίδιος πόλεμος γίνεται στην Ελλάδα. Δεν πέφτουν σφαίρες αλλά πέφτει πείνα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος, ο οποίος επισημαίνει πως αν δεν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της χώρας, δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι.

Υποστηρίζει πως πίσω από όλα κρύβεται η Ρωσία και θεωρεί ότι οι αρμόδιοι υπουργοί σταματούν τις έρευνες, γεγονός που αποτελεί σκάνδαλο. «Η επίδραση της Ρωσίας στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κατανοητή» αναφέρει και προσθέτει πως η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε τόσο από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και σήμερα από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο κ. Φώσκολος υποστηρίζει πως η Ρωσία δε θέλει να αξιοποιηθεί το ελληνικό φυσικό αέριο και να περάσει στην αγορά της Ευρώπης. «Αν δεν απαγκιστρωθούμε από τους Ρώσους, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα» τονίζει.

Αναφέρει πως η προηγούμενη κυβέρνηση οριοθέτησε τα οικόπεδα και ξεκίνησε τους διαγωνισμούς, τόσο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτης, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, είχαν δηλώσει επίσημα ότι έχουμε υδρογονάνθρακες, ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση τα «πάγωσε» όλα.

«Όλο το πολιτικό παιχνίδι των τελευταίων χρόνων, από τον Καραμανλή με τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, τον Γιώργο Παπανδρέου με το Μνημόνιο, και τις σημερινές εξελίξεις παίζεται γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα» υποστηρίζει.

“Ολη η Μεσσαρά βγάζει φυσικό αέριο”

Ειδικά για τα κοιτάσματα της Κρήτης, αναφέρει πως από το 2005, με έρευνες που είχαν γίνει από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών, είχε διαπιστωθεί ότι στο νότιο μέρος του Ηρακλείου υπάρχει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Στο Αρκαλοχώρι είχαν γίνει τέσσερις γεωτρήσεις, μία εκ των οποίων είχε ποσότητα περίπου τα τρία τέταρτα της ποσότητας που εισάγουμε από τη Ρωσία. Ωστόσο, ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή έστειλε γεωλόγους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών να βουλώσουν τις τρύπες με τσιμέντο.

Κοιτάσματα υπάρχουν, σε ακόμα στα Βορίζια και τις Τρεις Εκκλησιές. «Όλη η Μεσσαρά βγάζει φυσικό αέριο και δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε γιατί οι κυβερνήσεις δε θέλουν. Υπάρχει δάκτυλος. Κάποιος εμποδίζει την ανάπτυξη του ελληνικού λαού, ο λαός υποφέρει γιατί είμαστε υποχείριοι κάποιων ανθρώπων» αναφέρει ο κ. Φώσκολος και καταλήγει «αν περιμένουμε από το ΕΣΠΑ …σωθήκαμε!»

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας