Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«Συνωστισμός» τουριστικών επενδύσεων πολλών αστέρων

Έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, διεθνή σήματα/ brands, αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές διαπιστώνει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός στην Κρήτη, καταγράφοντας παράλληλα όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στην τελευταία ανάλυσή της για το νησί.

Όσον αφορά την Κρήτη, το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κυρίως μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Λασιθίου, ενώ την τελευταία 2ετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για μπουτίκ ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.
Οσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κρήτη στο ξενοδοχειακό κομμάτι, δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, ένα στο Ηράκλειο και ένα στον Άγιο Νικόλαο, περιλαμβάνονται στους φακέλους με τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού. Πρόκειται για ένα σύνθετο κατάλυμα 620 κλινών στον Άγιο Νικόλαο που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο spa, τουριστικές κατοικίες και υποστηρικτικά έργα, καθώς και για ένα σύνθετο κατάλυμα 140 κλινών στο Ηράκλειο που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, γήπεδο γκολφ, τουριστικές κατοικίες και υποστηρικτικά έργα. Επιπλέον, ο όμιλος ‘Καράτζη’ προτίθεται να κατασκευάσει νέα ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 240 κλινών στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, επένδυση η οποία έχει υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο με συνολικό ύψος 16 εκατ. ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 30% και θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου ‘Στέλλα Πόλαρις Κρέτα’ σχεδιάζει την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 597 κλινών στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στην Ιεράπετρα, επένδυση για την οποία έχει εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.
Ο όμιλος ‘Vita Hotels’ προχώρησε στην 15ετή εκμίσθωση του ξενοδοχείου 4* ‘Elounda Aqua Sol’, το οποίο μετονομάστηκε σε ‘Elounda Breeze Resort’, ενώ προβλέπεται και η αναβάθμισή του σε 5*. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται ο όμιλος, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και αναβάθμιση από 3* σε 4* του ξενοδοχείου ‘Κarolina Mare’, το ξενοδοχείο ‘Sun Beach’ θα αναβαθμιστεί από 2* σε 5*, ενώ στο ξενοδοχείο ‘Zorbas Village’ 4* θα γίνει προσθήκη υδάτινου πάρκου για τους επισκέπτες.
Ο όμιλος ‘Vantaris Hotels’, που λειτουργεί ήδη τρία ξενοδοχεία στη Γεωργιούπολη Χανίων, σχεδιάζει την κατασκευή δύο ξενοδοχείων 5* σε Ρέθυμνο και Γεωργιούπολη. Η επένδυση στο Ρέθυμνο μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας άνω των 1.000 κλινών, ενώ η επένδυση στη Γεωργιούπολη ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.Η οικογένεια Παπαδάκη, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείο 5* ‘Pilot Beach Resort’ στην περιοχή της Γεωργιούπολης, σχεδιάζει νέα μονάδα 5* δίπλα από την υφιστάμενη.
Ο όμιλος ‘Μαθιουλάκη’, που λειτουργεί το ξενοδοχείο 5* ‘Minoa Palace Resort & Spa’ στον Πλατανιά Χανίων, τηρεί στάση αναμονής για την κατασκευή της νέας μονάδας 5* δυναμικότητας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο.
Εχουν προηγηθεί άλλες επενδυτικές κινήσεις, όπως αυτή του ομίλου Βανταράκη, ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων ‘Mythos Palace’ και ‘Eliros Mare’ στην περιοχή της Γεωργιούπολης, ο οποίος εγκαινίασε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού το νέο ξενοδοχείο 5* ‘Anemos Luxury Grand Resort’. Η μονάδα διαθέτει 240 δωμάτια, σουίτες, οικογενειακά δωμάτια και μεζονέτες, 4 κοινόχρηστες πισίνες εκ των οποίων η μία θερμαινόμενη, 60 ιδιωτικές πισίνες, 3 εστιατόρια, 4 μπαρ, αίθουσες συνεδριάσεων και spa.
Αντίστοιχα, η διεθνής αλυσίδα ‘Carlson Rezidor Group’ υπέγραψε σύμβαση franchise με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου ‘Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa’, που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος στο Λασίθι. Η μονάδα μετονομάσθηκε μέσα στο 2016 σε ‘Radisson Blu Beach Resort’ και διαθέτει δωμάτια με μεσογειακή αισθητική, από καμπάνες και σουίτες μέχρι ολόκληρες μεζονέτες, εστιατόριο με μενού σχεδιασμένο από βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin σεφ, εξωτικό μπαρ, 7 πισίνες, ιδιωτική παραλία και fitness center.
Ο όμιλος ‘Ledra Hotels and Villas’, μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με το διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο ‘Marriott International’ για την έλευση στην Ελλάδα της αλυσίδας ‘Autograph’ και η οποία αφορούσε το ξενοδοχείο 5* ‘Domes of Elounda‘, προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου παραθαλάσσιου ξενοδοχείου 5* στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, στα Χανιά. Το ‘Domes Noruz’, που εγκαινιάστηκε στα μέσα Ιουλίου, περιλαμβάνει 83 δωμάτια και σουίτες, spa, γυμναστήριο, βιοκλιματικές εγκαταστάσεις, αίθουσες σεμιναρίων, δύο θερμαινόμενες πισίνες και παράλιο εστιατόριο. Η συνολική επένδυση άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 80 νέες θέσεις εργασίας.
Η εταιρεία ‘HotelBrain’ ανέλαβε από το 2016 τη λειτουργία και διαχείριση του ξενοδοχείου 5* ‘Cretan Pearl Resort & Spa’ στο Σταυρό Χανίων, η εταιρεία ‘4hoteliers’ διαπραγματεύεται για λογαριασμό Κύπριων επενδυτών την ανάπτυξη νέων μονάδων 5* σε παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Πύργου Ψηλονέρου και Κολυμβαρίου στα Χανιά, ενώ ξενοδοχειακός όμιλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Χαλκιδικής, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης κοντά στο Καστέλι Κισσάμου, με σκοπό τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας.
Η Δανός αναφέρεται και στα σχέδια του ομίλου της Dolphin για πώληση των projects της σε Σητεία, Πλάκα και Τριόπετρα, τα οποία ωστόσο δεν εντάσσονται πλέον στις κύριες δραστηριότητές της με βάση το νέο, αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας. Για το πιο προχωρημένο, ως προς το αδειοδοτικό στάδιο, έργο της Σητείας ο όμιλος είχε υπογράφει μνημόνιο κατανόησης για την πώληση της συμμετοχής του, το οποίο ωστόσο δεν προχώρησε και βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση νέων επενδυτών.
Αντίστοιχα σε προχωρημένο- αδειοδοτικά- στάδιο βρίσκεται και η στρατηγική επένδυση του ομίλου της Μinoan Group, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ στη Βορειοανατολική Κρήτη, για την οποία ωστόσο εκκρεμεί μία ακόμη δικαστική απόφαση λόγω προσφυγών κατοίκων και φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ενα βήμα πιο μπροστά, όσον αφορά το κομμάτι της αδειοδότησης έχει έρθει και η Mirum Hellas για το μικτό τουριστικό project «Elounda Hills» που προωθεί στο νησί, το οποίο πήρε το »πράσινο φώς» από τη Διυπουργική Επιτροπή για την ενταξή της στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων.
Στεφανία Σούκη

Πηγή: newmoney.gr

Συνολικες προβολες σελιδας