Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Δελτίο τύπου για την συμμετοχή του Γεωπάρκου της Σητείας στο 7ο Διεθνές Συνέδριο παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/geoparkositiaunesco.jpg?mtime=20161003162207Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Αγγλικής Ριβιέρας, στην πόλη Torquay  στην νοτιοδυτική Αγγλία ( English Riviera UNESCO Global Geopark), από τις 27 έως και 30 Σεπεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το  7ο Διεθνές Συνέδριο παγκόσμιων  Γεωπάρκων της UNESCO (The 7th International Conference on UNESCO Global Geoparks).  63 χώρες, από το σύνολο των παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO,  με πάνω από 700 συνέδρους, συμμετείχαν σε αυτή την πολύ σημαντική  διοργάνωση.


Ανάμεσα τους και το Γεωπάρκο της Σητείας, που στην τελετή λήξης του συνεδρίου του απονεμήθηκε  αναμνηστικό τρόπαιο , όπως και στο Γεωπάρκο Τροόδους που εντάχθηκαν το 2015 στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και αναγνωρίσθηκαν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Σημαντική στιγμή για την Σητεία, την Κρήτη και την Ελλάδα, μια και αναγνωρίζεται πλέον ως μια Παγκόσμια περιοχή με μοναδική γεωλογική , πολιτιστική και οικολογική  σπουδαιότητα, με ότι αυτό σημαίνει για την προβολή της.
Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου επίσης, πραγματοποιήθηκε και η 38η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, όπου συζητήθηκαν οι δράσεις του ο συντονισμός των ενεργειών προβολής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφασίστηκε η οργάνωση δράσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 με στόχο την  προβολή των 69 Παγκόσμιων Γεωπάρκων που λειτουργούν στη Ευρώπη ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.
Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι εργασίες του 7ου Διεθνές συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, με ένα μοναδικό τρόπο, με μια μελοποιημένη δραματική μουσική της γεωλογίας και η ιστορία του πλανήτη μας, ο ήχος της Γής, Earth Echoes . Ντόπιοι εθελοντές ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές παρουσίασαν με ξεχωριστό τρόπο την γεωλογική εξέλιξη και την δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας.
Βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν Διευθυντές και στελέχη της UNESCO, Παγκόσμιων Γεωπάρκων, πανεπιστημιακοί και ερευνητές  ήταν η εφαρμογή των κατευθύνσεων για την αναγνώριση  περιοχών ως «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks), η ανάπτυξη του γεωτουρισμού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες των περιοχών, η ανάδειξη  και αξιοποίηση γεωμνημείων και τοπίων, η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ γεωπάρκων και η προβολή τους ως τουριστικών προορισμών ποιότητας, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
http://cdn.cretalive.gr/_750xAUTO_fit_center-center_86/geoparkositiaunesco3.jpg?mtime=20161003162217Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η 1η Σύνοδος του 16μελούς Συμβουλίου του νέου Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks) κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των 18 νέων αιτήσεων περιοχών για την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  και την επαναξιολόγηση 22 περιοχών που ήδη διαθέτουν την αναγνώριση.

O επικεφαλής του Τομέα Γεωεπιστημών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών της UNESCO Prf. P. Mc Keever ανακοίνωσε στο κλείσιμο του Συνεδρίου τα αποτελέσματα της επαναξιολόγησης των Γεωπάρκων που αποτελούν μέλη του Παγκόσμιου δικτύου. Μεταξύ των περιοχών που επαναξιολογηθήκαν με επιτυχία και διατηρούν την αναγνώριση τους ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO για τα επόμενα 4 χρόνια περιλαμβάνονται και τα δύο Ελληνικά Γεωπάρκα που τελούσαν υπό αξιολόγηση, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου. Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας και ο κώδικας δεοντολογίας του Παγκόσμιου Δικτύου και εκλέχθηκαν Διοικούσα Επιτροπή και το Προεδρείο της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Στην ...Αγγλική Ριβιέρα το Γεωπάρκο Σητείας
Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων εξελέγη ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονιστής του Γεωπάρκου Λέσβου.
Τα Γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομία και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη.  Όντας πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τις τοπικές κοινωνίες, τα Γεωπάρκα αγκαλιαστήκαν από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκαν θερμά από το σύνολο σχεδόν των 195 Κρατών Μελών της UNESCO, που ενέκριναν τη δημιουργία του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών διεθνούς αξίας του Οργανισμού (μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας) .
Στο νέο Πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.
Η απόφαση αυτή βρίσκει σήμερα την Ελλάδα, που ήταν από την έναρξη του θεσμού στην πρωτοπορία,  σε μια ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση καθώς διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO».
Οι Ελληνικές περιοχές που χαρακτηρίζονται Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι:
1. Η Νήσος Λέσβος, 2. Η περιοχή του Ψηλορείτη, 3. Η περιοχή του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου, 4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραικού,  5. Η περιοχή Σητείας
http://cdn.cretalive.gr/_750xAUTO_fit_center-center_86/geoparkositiaunesco2.jpg?mtime=20161003162208Η αναγνώριση από την UNESCO όλων αυτών των περιοχών καταδεικνύει τον πλούτο της Ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και την ιδιαίτερη αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά των Ελληνικών Γεωπάρκων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ταυτόχρονα αναδεικνύει τις μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μέσω της προβολής και της ορθολογικής τους διαχείρισης για την ανάδειξη τους σε τουριστικούς προορισμούς αριστείας για την  προσέλκυση τουρισμού ποιότητας και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον ΟΑΣ και προσωπικά τον πρόεδρο του, δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, για την οικονομική στήριξη της συμμετοχής μας στο συνέδριο και την γενικότερη υποστήριξη του Παγκόσμιου Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας.   
Στην ...Αγγλική Ριβιέρα το Γεωπάρκο Σητείας

Συνολικες προβολες σελιδας