Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Στις 12 Οκτωβρίου η εκλογή του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου θα συνέλθει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης προκειμένου να προχωρήσει στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, επιβεβαιώνοντας το κλίμα που κυριαρχούσε στις τάξεις της Συνόδου για «γρήγορη εκλογή», στοιχείο που είχε καταγράψει εγκαίρως η ΑΝΑΤΟΛΗ.

Έτσι, πριν συμπληρωθεί σαραντάημερο από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Ευγενίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να προχωρήσει στην εκλογή νέου επισκόπου, υιοθετώντας την κοινή πεποίθηση των μελών της πως η καθυστέρηση της διαδικασίας δεν θα ωφελήσει την τοπική εκκλησία. Για το λόγο αυτό και αφού διαπίστωσαν πως η ατζέντα κάθε ιεράρχη ήταν γεμάτη με υποχρεώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκλογή, ορίζοντας την 12η Οκτωβρίου ως ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου.

Το Σάββατο η πρώτη συζήτηση
Θα προηγηθεί, μια πρώτη συνάντηση των Μητροπολιτών κατά το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, που θα τελεστεί το Σάββατο το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη. Μάλιστα την σχετική πρόσκληση έχει απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος προς τα μέλη της Συνόδου, που αναμένεται να παραβρεθούν στο αρχιερατικό συλλείτουργο και στη συνέχεια να έχουν μια πρώτη συζήτηση γύρω από την εκλογή νέου επισκόπου.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα θα πρέπει να σημειωθεί πως στην παρούσα συγκυρία το πρόσωπο που συγκεντρώνει πρωτίστως το ενδιαφέρον είναι ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης, ο οποίος έχει υπηρετήσει με συνέπεια πάνω από μία εικοσαετία στη θέση αυτή, είναι αγαπητός στην τοπική κοινωνία και θεωρείται πρόσωπο που συγκεντρώνει την εκτίμηση του συνόλου της Επαρχιακής Συνόδου, έχοντας διατελέσει Γραμματέας της τα τελευταία χρόνια.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως το πρωτόγνωρο γεγονός πως δεν έχει διαμορφωθεί κλίμα διεκδικήσεων και αντεγκλήσεων, στοιχείο που δεν έλειψε σε παρελθούσες εκλογές Μητροπολιτών, αλλά προς το παρόν εξελίσσεται μια διαδικασία χωρίς εντάσεις. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε εκκλησιαστικός παράγοντας, «είναι σημαντικό να υπάρξει αυτό το κλίμα μέχρι τέλους, διότι βοηθά την τοπική εκκλησία».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας