Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Απαράδεκτο: μόλις 100€ επίδομα θέρμανσης στο ορεινό Λασίθι

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ
Θεωρείται ο κατεξοχήν δήμος της Κρήτης με υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 έως 2.148 μέτρα και  εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες τη χειμερινή περίοδο.
Ωστόσο συγκαταλέγεται στην τέταρτη (τελευταία) κατηγορία για το επίδομα θέρμανσης λόγω του βρίσκεται γεωγραφικά στην περιφέρεια Κρήτης.
Ο λόγος για το δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που αντιμετωπίζεται ως πεδινή - παραθαλάσσια περιοχή, χωρίς να εξετάζονται τα ιδιαίτερα ορεινά χαρακτηριστικά του.
Με ύφος αυστηρό και με γλώσσα καυστική ο δήμαρχος Οροπεδίουκ. Στεφανάκης  ζητάει από τον αν. Υπ. Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη , να δοθεί επίδομα θέρμανσης στην υψηλότερη ζώνη για νοικοκυριά αλλά και τα σχολεία λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες στη περιοχή.
Μάλιστα όπως αναφέρεται και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ,διαπιστώνεται ότι για 4 μήνες καταγράφονται θερμοκρασίες που βρίσκονται, κατά πολύ κάτω από το όριο των 10 °C. ενώ οο καταγεγραμμένος ετήσιος μέσος όρος θερμοκρασίας για το οροπέδιο Λασιθίου τα τελευταία εννέα χρόνια είναι μόλις 13,2 °C.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος στην επιστολή του αναφέρει:
Επειδή η χρόνια αδικία σε βάρος των κατοίκων του ορεινού μας Δήμου αλλά και άλλων ορεινών Δήμων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, ιδιαίτερα λόγω των έντονων οικονομικών δυσχερειών της εποχής μας, ζητούμε την άμεση αποκατάσταση στο επίδομα θέρμανσης των ορεινών Δήμων με βάση την κοινή λογική ώστε να ενταχθούμε στην πρώτη κατηγορία του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης ζητούμε να εντάσσονται στο επίδομα και οι υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλίζονται πόροι (για τα σχολεία κλπ)», αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφο του προς τον αν. Υπουργό ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος τεκμηριώνει το αίτημα του με σχετικά γραφήματα-πίνακες με τις ακριβείς ενδείξεις θερμοκρασίας από τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού που βρίσκεται εγκατεστημένος στο δημαρχείο του Δήμου στο Τζερμιάδο Λασιθίου.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, αναφέρει στον αν. Υπουργό: "Τεκμηριώνουμε λοιπόν την θέση ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο οροπέδιο Λασιθίου, επιτάσσουν την επιδότηση θέρμανσης στην υψηλότερη κατηγορία (Α' Ζώνη), τόσο για το σύνολο των νοικοκυριών του Δήμου όσο και για τις υπηρεσίες του (Σχολεία κλπ). Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί ΑΜΕΣΑ το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης, που για τον ορεινό μας Δήμο αποτελεί μείζον θέμα βιωσιμότητας".

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας