Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης και τον ήρωα δάσκαλο Σταύρο Ασπραδάκη

Την Παρασκευή 20 Μαΐου στα πλαίσια του εορτασμού της μάχης της Κρήτης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «Ο Μύσων» σε συνεργασία με το ΔΟΚΑΣ πραγματοποίησαν εκδήλωση στην μνήμη του ήρωα αντιστασιακού δασκάλου Σταύρου Ασπραδάκη,
που εκτελέστηκε την 1η Ιουλίου του 1942 από τους Ιταλούς. Στο πρόσωπό του τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αφού με το ύψιστο παράδειγμα της θυσίας επιβεβαιώνει τα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού, Πατέρα και άγιου της Εκκλησίας, του ιερού Χρυσόστομου: «Τούτο διδασκαλίας αρίστης το εν πάσαις ταις παραινέσεσιν εαυτόν παρέχειν τύπον».
Η μνήμη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, που μας ταξιδεύει πέρα από το εφήμερο και μακριά από τη λήθη, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο θάνατος. Γι’ αυτό και ένας λαός που χάνει τη μνήμη του είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Ως μόνη αντίσταση στη λήθη και την κρίση οφείλουμε να τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για ‘μας και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα φιλοπατρίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση Τρισάγιου και την κατάθεση στεφάνων στο «λόφο του δασκάλου», όπου βρίσκεται το μνημείο. Ακολούθησαν ομιλία στο Γυμνάσιο του Χανδρά, απονομή πλακέτας από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Σητείας «Ο Μύσων» στην οικογένεια του ήρωα Σταύρου Ασπραδάκη.
Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους ομιλητές: τον κ. Ιωάννη Τζανιδάκη, συνταξιούχο δάσκαλο, για τη συγκινητική ομιλία για τη ζωή και τη θυσία του Σταύρου Ασπραδάκη, την κ. Μαρία Σεργάκη, πρώην Προϊσταμένη των Γ. Αρχείων του Κράτους Ν. Λασιθίου, για την εξαιρετική παρουσίαση με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης, όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι», τον κ. Γεώργιο Λεβαντάκη προϊστάμενο του Δ.Σ. Σκοπής για την παράθεση αρχειακού υλικού και την αναφορά στην εκπαίδευση την περίοδο της κατοχής.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου ο αιδεσιμολ. π. Εμμ. Φραγκιαδάκης, εκ μέρους του Δήμου ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Τερζής Λεωνίδας και εκ μέρους της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ο κ. Νικ. Κοκκινάκης.
Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους Προέδρους Κοινοτήτων Χανδρά, Αρμένων και Ζήρου για την αρωγή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και τους υπόλοιπους εκπρόσωπους Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων που παραβρέθηκαν. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Εμμ. Χρυσουλάκη, πρώην γυμνασιάρχη Χανδρά για την αγαστή συνεργασία και πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης, όπως και το γυμνασιάρχη Χανδρά κ. Αθανάσιο Κουρκούτη για την παραχώρηση του χώρου του Γυμνασίου Χανδρά.
Θέλουμε ακόμα να ευχαριστήσουμε την οικογένεια του αείμνηστου Σταύρου Ασπραδάκη για την παρουσία της και, τέλος, να ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση και τη μνήμη του Ήρωα Σταύρου Ασπραδάκη με την παρουσία τους.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Αλεξάκης
Η Γεν. Γραμματέας
Ελένη Σαντιμπαντάκη

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας