Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Επί ποδός για το θέρος

Υπό την προεδρεία του δημάρχου Θοδωρή Πατεράκη συνεδρίασε το συντονιστικό τοπικό όργανο του Δήμου Σητείας. Μία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, αλλά και λίγο μετά την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι υπάλληλοι του Δήμου, καθώς και εκπρόσωποι όλων των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, συζητήθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα.
Αρχικά, συζητήθηκαν οι τρόποι διαφυγής των επισκεπτών από το Βάι και το φαράγγι του Ρίχτη - μία από τις πιο όμορφες περιοχές του δήμου Σητείας - σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι τρόποι αυτοί θα είναι είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ενημέρωση των πολιτών για τον αυξημένο κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος, ειδικά φέτος, επειδή υπάρχει υψηλό πυροθερμικό φορτίο λόγων των πολλών βροχοπτώσεων στη διάρκεια του χειμώνα. Όπως τονίστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης, χρειάζεται η συνεχής επαγρύπνηση των πολιτών και, βέβαια, να ενημερώνουν αμέσως την Πυροσβεστική όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για πυρκαγιά.


Παράλληλα, όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του συντονιστικού υπογράμμισαν την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες, όπως π.χ. τους εθελοντές διασώστες. Η συμβολή τους κρίνεται σημαντική και πρέπει να ενισχυθούν τα μέσα που διαθέτουν αυτές οι ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο η προσφορά τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη σε περίπτωση πυρκαγιάς. Φυσικά, επισημάνθηκε και ο καθοριστικής σημασίας ρόλος των εθελοντικών ομάδων πυρασφάλειας του Δήμου Σητείας. Η συμβολή τους σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στο παρελθόν συνέβαλε σημαντικά στην έγκαιρη κατάσβεση, χωρίς περισσότερες δυσάρεστες συνέπειες.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο υποπυραγός του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Παύλος Καπετανάκης ενημέρωσε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για τις δράσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας στον τομέα πρόληψης πυρκαγιών. Ο κ. Καπετανάκης έκανε γνωστό ότι όλα τα σημεία υδροληψίας βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση. Την ίδια ώρα εξελίσσεται επίσης ικανοποιητικά ο καθαρισμός της βλάστησης, όπως γίνεται κάθε χρόνο άλλωστε. Με δυο λόγια, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας είναι πανέτοιμο για έγκαιρη κινητοποίηση και αντιμετώπιση πυρκαγιάς, αν αυτή βέβαια εκδηλωθεί.



Με τη σειρά του ο δήμαρχος Θοδωρής Πατεράκης ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να υπάρχει πάντα συντονισμός για γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς, πάντα, βέβαια, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σητείας. «Με σωστό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα - και μάλιστα έγκαιρα - σε περίπτωση πυρκαγιάς», τόνισε ο κ. Πατεράκης.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Σητείας υπογράμμισε - και συμφώνησαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες - τη μεγαλύτερη σημασία που έχει φέτος ο τομέας πρόληψης πυρκαγιών. Κι αυτό γιατί στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ, θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή. Άρα, είναι ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συντονιστούν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Ή, αν εκδηλωθούν, να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, με τον καλύτερο τρόπο.

Πηγή  : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας