Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

"Σε ένα χρόνο θα γνωρίζουμε τί πετρέλαιο έχει η Κρήτη"

Την πεποίθηση του ότι σε ένα χρόνο από τώρα, όπως είπε, "θα γνωρίζουμε τί πετρέλαιο έχει η Κρήτη", εξέφρασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην Παγκρήτια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στο Ηράκλειο.
Αναφερόμενος στον εν εξελίξη διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης είπε χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται σοβαρά το ζήτημα, εμφανίστηκε ωστόσο συγκρατημένος για το τελικό αποτέλεσμα  , λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν πλέουμε σε πελάγη πετρελαίου".  Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από το τί θα δείξουν οι έρευνες.

Και πάλι το καλώδιο
Ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε και στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, επισημαίνοντας ότι με βάση τις μετρήσεις, η λύση του υποβρύχιου καλωδίου καθίσταται η πιο συμφέρουσα σε βάθος 30ετίας.
Όπως είπε, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 7,5 δις ευρώ, την ώρα που για το ίδιο διάστημα το κόστος για την ενέργεια μέ πετρέλαιο και ντιζελομηχανές εκτιμάται στα 9,5 δις και για το φυσικό αέριο στα 8,5 δις.
Ο σχεδιασμός υφίσταται είπε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ και απομένει η σχετική στρατηγική απόφαση , η οποία κατά τον ίδιο θα ληφθεί το επόμενο διάστημα.
Να σημειωθεί ότι με την λύση του υποβρύχιου καλωδίου αναμένεται να λυθεί και το ζήτημα του κορεσμού της Κρήτης σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα ενώ υπολογίζεται ότι θα αποτελέσει και πόλο έλξης νέων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας