Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

«Το μνημό(συνο)νιο της Παιδείας»

Πτώχευση κηρύσσει η Παιδεία στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στο Νομό μας και την επαρχία μας, αφού η φετινή χρονιά θα βρει ένα νέο σχολείο (Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο) με «παλιά συνταγή», μαθητές σε άδειες από εκπαιδευτικούς τάξεις, χωρίς βιβλία και με τεράστια διαδικαστικά προβλήματα.

Η υπουργική απόφαση της Κυβέρνησης του ΠαΣοΚ ορίζει μέχρι και τέσσερις τάξεις(!!!) στο Τεχνολογικό Λύκειο, νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης του Γενικού Λυκείου με πολλές απώλειες σε ουσιαστικά μαθήματα (από 16 σε 7!!!) και μια νέα προσθήκη, αυτή της ερευνητικής εργασίας. Για την Β' και Γ' τάξη ούτε λόγος να γίνεται, άλλωστε μέχρι του χρόνου... έχει ο Θεός...
Η προχειρότητα του Νομοσχεδίου κατά κοινή ομολογία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι ανεπανάληπτη. Οι γενικές γνώσεις με τη μείωση των μαθημάτων εξοστρακίζονται. Η ερευνητική εργασία που θα προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπολοίπων μαθημάτων, είναι ένα μεγάλο ρίσκο για τα παιδιά και αυτό διότι αφενός αιφνιδιάζονται και αφετέρου δε θα υπάρχει η κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, όπως οι ίδιοι ζητούν, και οι κατάλληλες προϋποθέσεις υποδομής.
Η περίοδος προσαρμογής είναι μια διαδικασία που δεν απασχόλησε καθόλου τους κυρίους αρμόδιους - αναρμόδιους. Οι αλλαγές σε ένα νευραλγικό χώρο, όπως η Παιδεία, δεν γίνονται σε ένα σοβαρό κράτος από τη μια μέρα στην άλλη...
Μέσα σε όλα αυτά τα 20.000 κενά εκπαιδευτικού προσωπικού (15.000 στη Δευτεροβάθμια και 5.000 στην Πρωτοβάθμια) θα καλυφθούν για αρχή με 600 διορισμούς καθηγητών και 119 δασκάλων και νηπιαγωγών (καλά διαβάσατε)!!! Στη συνέχεια σταδιακά και μέχρι τον ερχομό του Αϊ Βασίλη, θα διοριστούν ως αναπληρωτές μόλις 7.900 εκπαιδευτικοί. Οι υπόλοιποι 11.500 παραπέμπονται στις καλένδες.
Τα επίσημα αυτά στοιχεία του ΥΠΕΠΘ δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δε νοιάζεται για το αν χαθούν χιλιάδες διδακτικές ώρες με θύματα τα ίδια τα παιδιά, αλλά απαξιώνει συνειδητά και συνολικά πια όλο το χώρο της Εκπαίδευσης και την Παιδεία μας.
Οι συνέπειες για τα σχολεία της επαρχίας Σητείας θα είναι ολέθριες. Για πρώτη φορά τάξεις χωρίς εκπαιδευτικούς για μια ολόκληρη σχολική περίοδο θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη και πολύπαθη τον τελευταίο καιρό περιοχή μας.
Παράλληλα σημαντικό είναι το πρόβλημα με την εκτύπωση των βιβλίων. Η ξαφνική απόφαση της Κυβέρνησης του Μνημονίου για κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΑΕΔΒ), η καθυστέρηση για τις παραγγελίες χαρτιού και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν χρήματα, καθυστέρησαν υπερβολικά τη διαδικασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών ειδικά στην απομακρυσμένη Σητεία θα ζήσουμε νέες «πράσινες εποχές», όταν ελλείψει βιβλίων στα ελάχιστα φωτοτυπικά μηχανήματα των σχολείων μας θα περιμένουν στην ουρά εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων για να βγάλουν φωτοτυπίες με τη διδασκόμενη ύλη στους εμβρόντητους μαθητές...
Αν συνυπολογίσουμε τις συγχωνεύσεως σχολείων, τη μείωση κονδυλίων σχολικών μονάδων καθώς και τις εξοντωτικές μειώσεις των ήδη χαμηλόμισθων εκπαιδευτικών, καταλήγουμε δυστυχώς σε ένα «καυτό» φθινόπωρο στο χώρο της Παιδείας. Κινητοποιήσεις και απεργίες είναι προ των πυλών. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς της επαρχίας μας αγωνιούν και προβληματίζονται έντονα.
Η Νέα Δημοκρατία, πριν δύο χρόνια, παρέδωσε στην ελληνική κοινωνία ένα ποιοτικό σχολείο με προγραμματισμό όπου όλα τα εκπαιδευτικά κενά καλύπτονταν μέσα στο Σεπτέμβρη, όπου υπήρχαν προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, τα βιβλία ήταν έτοιμα από το καλοκαίρι και η ενισχυτική διδασκαλία, που δυστυχώς κατήργησε η Κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, ήταν αρωγός σε όλους τους μαθητές, οικονομικά ασθενέστερων κυρίως οικογενειών. Και βέβαια μην ξεχνάμε την καθοριστική συμβολή του ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένου σε θέματα Παιδείας βουλευτή μας, όπως στη δημιουργία του Ενιαίου Λυκείου Μακρύ Γιαλού, στην κατασκευή των σύγχρονων κτηριακών εργαστηριακών εγκαταστάσεων στο ΕΠΑΛ Σητείας και της λειτουργίας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.
Όσο για τις λίγες θετικές πτυχές του Νομοσχεδίου, όπως η άρση της αυθαιρεσίας που ονομαζόταν άσυλο, αλλά και η προστασία της αυτονομίας των πανεπιστημίων, αποτελούν αποτελέσματα της επιτυχημένης στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο.
Εμείς, ως ΤΟ ΝΔ Σητείας, καλούμε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε επαγρύπνηση. Η περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας θα βάλει ταφόπλακα όχι μόνο στα όνειρα των παιδιών μας, αλλά και στο μέλλον της πατρίδας μας.
Τ.Ο. Ν.Δ. ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας