Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Το «κόλπο» του ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/Image/201708/doc_20170802_1827801_untitled_2.jpgΛύση για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων της Ιεράπετρας, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα βρεθεί η φόρμουλα εκείνη που δε θα τους έβγαζε έξω, επειδή στο σύνολό τους δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, εμφανίζεται να αναζητάει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αλλά η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κατέγραψε και παρουσιάζει σήμερα σημαντικές λεπτομέρειες, που δεν κάνουν... καθόλου απλές τις προσπάθειες αυτές.
Την ίδια ώρα, η Ιεράπετρα βιώνει ίσως τη χειρότερη οικονομική κατάσταση όλης της δεκαετίας, με την τοπική οικονομία να έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, αφού ο αγροτικός κόσμος έχει καταστραφεί σε μεγάλο και επικίνδυνο βαθμό, κι αυτό χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια για γρήγορη ανάκαμψη και γρήγορη επούλωση των μεγάλων πληγών που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες πρωτόγνωρες ανεμοθύελλες.

Οι ζημιές ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και οι απαντήσεις της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ μέχρι στιγμής είναι ότι αναζητούν τρόπους καταβολής αποζημιώσεων όχι μόνο στους ελαιοπαραγωγούς ή σε άλλους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, αλλά και στους “θερμοκηπιάδες”, κι ας είναι ανασφάλιστοι. Εδώ όμως προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα. Ο ΕΛΓΑ λέει ότι ως προϋπόθεση θα είναι να ασφαλίσουν το σύνολο των θερμοκηπίων τους στη συνέχεια και για μια δεκαετία. Όχι μόνο τα κατεστραμμένα θερμοκήπια, αλλά και τα άλλα τα οποία έχουν στο όνομά τους οι πληγέντες παραγωγοί. Και αυτό αμέσως δημιουργεί μια δυσκολία, καθώς θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι πληγέντες παραγωγοί, για να δώσουν στα ασφάλιστρα πολλαπλάσια ποσά από αυτά που θα λάβουν ως αποζημίωση!
«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε»
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, όσοι δικαιούνται αποζημιώσεων με βάση τα ισχύοντα και τα νόμιμα, δηλαδή εκείνοι που καταστράφηκαν στην ανατολική και νότια Κρήτη από τους πρωτοφανείς ανέμους, σύντομα θα τις λάβουν, με τις πληρωμές να προγραμματίζονται τον επόμενο Μάιο και Ιούνιο.

Την ίδια ώρα όμως, παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία για τα ανασφάλιστα, στο σύνολό τους, θερμοκήπια. Αρχές Μαρτίου, μάλιστα, πρόκειται να επισκεφτεί την Ιεράπετρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ από την Αθήνα, Θεοφάνης Κουρεμπές, για να έχει προσωπική εικόνα από τη μια και για να δώσει περισσότερες απαντήσεις από την άλλη. Με την κοστολόγηση που έγινε εκ μέρους του Δήμου και φορέων της Ιεράπετρας, οι ζημιές υπολογίζονται στα 8 εκατ. ευρώ.

Το νέο στοιχείο που έχει προκύψει είναι πως όσοι λάβουν τελικά αυτές τις κρατικές ενισχύσεις από ’δω και πέρα θα πρέπει να ασφαλιστούν και να παραμείνουν ασφαλισμένοι τα επόμενα 10 χρόνια.
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Βαρδάκης και Λασιθίου κ. Θραψανιώτης ετοιμάζουν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα κατατεθεί μετά την κοστολόγηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένα και με ακριβή ποσά τα αιτήματα ενισχύσεων προς τον υπουργό.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Μετά από αίτημα των εμπλεκόμενων Δήμων παρατάθηκε η έκτακτη ανάγκη για έξι μήνες, από ένα μήνα που ίσχυε στην αρχή. Αυτό προδιαθέτει ότι και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το υπουργείο Εργασίας θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να έχουν την εύνοια και στο φορολογικό και στους ασφαλιστικούς φορείς για ένα εξάμηνο όλοι οι αγρότες που επλήγησαν. Από την άλλη πλευρά, θα περιμένουμε και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να κατέβει κάτω και να κάνει τις απαιτούμενες συναντήσεις για να ενημερώσει τον κόσμο»...

Στο σημείο αυτό, ο Σωκράτης Βαρδάκης τονίζει ότι «ακόμα και αυτοί που είναι ανασφάλιστοι μπορούν να ενταχθούν στις αποζημιώσεις, με την προϋπόθεση να διατηρούν για τα επόμενα 10 χρόνια ασφαλισμένη την επιχείρησή τους και αυτό είναι σωστό, αλλά και στα φορολογικά τους και στις ασφαλιστικές εισφορές να τύχουν ειδικής μεταχείρισης τους επόμενους έξι μήνες»...
ΕΑΣΙ: «Εμείς διαφωνούμε με τη δεκαετή ασφάλιση»
 Ωστόσο, διαφορετική γνώμη εξέφρασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης.

«Καταρχήν, έχουμε 75 περίπου περιπτώσεις ζημιών που αφορούν στην ελαιοπαραγωγή από το σύνολο των 386 αιτήσεων. Και ανασφάλιστοι είναι όλοι οι θερμοκηπιάδες. Οι διαδικασίες που θέτει ο ΕΛΓΑ, δηλαδή να ασφαλίσουν το σύνολο της γεωργικής παραγωγής για δέκα χρόνια και χωρίς να τους λέει μάλιστα σε τι ποσοστό θα τους αποζημιώσει, είναι για μας “κενό γράμμα”. Το θέμα, λοιπόν, που έχει να κάνει με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση. Πρέπει να υπάρχει ένα άλλο καθεστώς ασφάλισης. Ο παραγωγός να ξέρει ότι “θα δίνω 150 ευρώ και θα αποζημιωθώ για τόσα”. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για ένα αυτοκίνητο. Ο ΕΛΓΑ σε αυτό... σφυρίζει αδιάφορα».

Εξάλλου, ο Νίκος Δασκαλάκης εξηγεί: «Δεν ξέρουμε τι θα δοθεί τελικά στους παραγωγούς. Σε μια χρονιά που είναι πάρα πολύ κακή. Νομίζω πως θα εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. Και την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης για το 2018, αλλά με την προϋπόθεση ο παραγωγός να ασφαλίσει για δέκα χρόνια το σύνολο της περιουσίας του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας που έχει 5 στρέμματα και έχει πάθει για 1 με 2 στρέμματα ζημιά, όταν του λέει “θα ασφαλιστείς για δέκα χρόνια, άρα θα μου δώσεις 15.000 ευρώ”, πού είναι η βοήθεια που θα του δώσει;».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας