Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

16 οικογενειακοί γιατροί στο Ν. Λασιθίου. Καλύπτοντας τα μεγάλα κενά της πρωτοβάθμιας υγείας

16 οικογενειακούς γιατρούς θα έχουμε στο νομό Λασιθίου από φέτος με βάση τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και πρέπει να εκδηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί εκτιμάται πως θα καλύψουν τα μεγάλα κενά της πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό. Να σημειωθεί δε πως αν και αρχικά ο νομός Λασιθίου δεν είχε συμπεριληφθεί στην προκήρυξη, υπήρξε τροποποίηση μετά από αίτημα που έγινε στον ΕΟΠΥΥ από την τοπική Υπηρεσία, υποστηρίχθηκε από τον κυβερνητικό βουλευτή κι έτσι εγκρίθηκαν οι παραπάνω θέσεις.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την Περιφέρεια του Νομού Λασιθίου προκηρύχθηκαν επτά θέσεις ιατρών ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγων από τις οποίες πέντε θέσεις για την περιοχή Αγίου Νικολάου και δύο  θέσεις για την Περιφέρεια Ιεράπετρας. Καθώς και εννέα θέσεις ειδικότητας Παιδιάτρων από τις οποίες τέσσερις θέσεις για την Περιφέρεια Αγ. Νικολάου, δυο θέσεις για την Περιφέρεια Σητείας και τρεις θέσεις για την Περιφέρεια Ιεράπετρας, ανάλογα με την πληθυσμιακή κάλυψη κάθε περιφέρειας σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υγειονομικές δομές οι οποίες λειτουργούν σε αυτές (Κέντρα Υγείας κλπ.).
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται συμβεβλημένους γιατρούς για συνταγογραφήσεις αλλά και παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζω πως η σημαντικότερη πρωτοβάθμια δομή της δημόσιας υγείας δεν λειτούργησε ποτέ στο Λασίθι με αρνητικές συνέπειες για τους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του νομού Λασιθίου. Ειδικά δε στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου όπου δεν υπήρξε πρωτοβάθμια φροντίδα στο Νοσοκομείο (επειδή δεν ήταν Κέντρο Υγείας) το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια έγινε τεράστιο. Διότι παλαιότερα οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατροί εξυπηρετούσαν στα ιατρεία τους τους ασφαλισμένους κι αυτό βοηθούσε τον κόσμο χωρίς να αναγκάζεται να επιβαρύνεται με πρόσθετες δαπάνες.
Τα τελευταία χρόνια όμως με την διάλυση των συμβάσεων, την κατάρρευση των ταμείων, την ενοποίηση και όσα ακολούθησαν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλισης, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για πρωτοβάθμια υγεία στο νομό και ειδικά στον Άγιο Νικόλαο αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Ακόμα και οι βελτιωτικές κινήσεις που έγιναν σε όλη την Κρήτη, εδώ δεν ισχύουν. Δεν λειτούργησε δηλαδή η Μονάδα ΤΟΜΥ σε καμία πόλη του νομού και συνεπώς η κατάσταση βαίνει συνεχώς προβληματική για συνταξιούχους και εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και το οικονομικό κόστος που συνεπάγονται. Μάλιστα, τις διαμαρτυρίες πολιτών που έφτασαν στην εφημερίδα για το πρόβλημα επιβεβαιώνει πως έχει δεχτεί και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης σημειώνοντας ότι «πολλοί άνεργοι και συνταξιούχοι αλλά και χαμηλόμισθοι διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά». Άλλωστε, ακόμα και η πρόσφατη μελέτη της ΓΣΒΕΕ έδειξε πως οι μισοί ερωτώμενοι της έρευνας αναβάλουν τις ιατρικές εξετάσεις λόγω των δαπανών που συνεπάγονται και δεν μπορούν να τις καλύψουν.

Οι οικογενειακοί γιατροί
Η προκήρυξη λοιπόν που ήρθε για τους οικογενειακούς γιατρούς στο Λασίθι αποτελεί μια εξαιρετικά θετική προοπτική για τους ασφαλισμένους. Όσο για τους γιατρούς που θα μετέχουν στο πρόγραμμα, η αμοιβή τους κρίνεται καλή – δεδομένων των συνθηκών – και της δυνατότητας να λειτουργούν το ιδιωτικό τους ιατρείο, αφού για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ θα έχουν τετράωρο ιατρείο.
Σε σχέση με τους κανόνες που θα ισχύουν για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ορίζεται αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ η αντίστοιχη αναλογία των παιδιάτρων είναι ένας παιδίατρος ανά χίλια πεντακόσια παιδιά έως και 16 ετών. Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η αμοιβή των οικογενειακών ιατρών ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, υπολογίζεται κατά το πρώτο τρίμηνο ισχύος της σύμβασης  στα 1623,78 ευρώ και εν συνεχεία προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου σε αυτόν πληθυσμού ευθύνης με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ μηνιαίως. Η αμοιβή των οικογενειακών  ιατρών με ειδικότητα παιδιάτρου ανέρχεται σε 1620 ευρώ μηνιαίως.
«Οι οικογενειακοί ιατροί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατ’ ελάχιστο τέσσερις ώρες ανά ημέρα εργασίας, ενώ μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και ως ιδιώτες ιατροί, εκτός του δηλωμένου ωραρίου των οικογενειακών  ιατρών», εξηγεί ο προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ Λασιθίου Γιάννης Κάβαλος, σημειώνοντας παράλληλα πω οι ενδιαφερόμενοι γιατροί θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση ηλεκτρονικά  μέσω της ειδικής εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ στη διεύθυνση: https://familydoctors.eopyy.gov.gr.
Να σημειωθεί πως η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων λήγει την Δευτέρα 12  Φεβρουαρίου 2018 και η προθεσμία αποστολής του φακέλου με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  απευθύνονται στον ΕΟΠΥΥ ή στην ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ Λασιθίου (τηλ. 2841089050-82860).

Θετική εξέλιξη
Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη αφού δίνεται η δυνατότητα να καλυφθούν αρκετές θέσεις οικογενειακών γιατρών, να μην δημιουργείται συνωστισμός και να μπορούν οι ασφαλισμένοι να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν.
«Θεωρώ πως η προσπάθεια να ξεκινήσει η λειτουργία του οικογενειακού γιατρού είναι θετική εξέλιξη, έτσι ώστε και τα νοσοκομεία να  αποσυμφορηθούν αλλά και να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των ασφαλισμένων στους γιατρούς. Είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και τις άλλες κοινωνικές ομάδες γιατί θα αφαιρέσει ένα σημαντικό οικονομικό βάρος από τα ελλιπή έσοδα που έχουν», σημειώνει ο κ. Πεπόνης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας