Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Σαμαριά και Ψηλορείτης, Σητεία και Κριτσά

Όπως σημειώνουν ερευνητές του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), η διεθνής αναγνώριση από την Unesco για τρεις περιοχές της Κρήτης, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, ως Unesco Biosphere Reserve (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) και τα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας, δεν είναι ευρύτερα γνωστή στους επισκέπτες, αν και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.

– Για την τουριστική σεζόν του 2017, ο συνολικός αριθμός επισκεπτών στο Εθνικό Δρυμό Σαμαριά ήταν 149.121, αριθμός αυξημένος κατά 1.478 άτομα σε σχέση με τη σεζόν του 2016. Ο μέσος όρος επισκεπτών ανά ημέρα ήταν 847 άτομα σε σχέση με τα 757 του 2016, ενώ ο μήνας με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών ήταν ο Αύγουστος με 34.496 άτομα.
– Πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσοι είναι οι επισκέπτες του φαραγγιού της Κριτσάς. Όχι ότι υπάρχει μέτρο σύγκρισης – καθώς τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά, όχι ως προς την ομορφιά, αλλά ως προς το μήκος – αλλά γιατί πιστεύω ότι το φαράγγι της Κριτσάς, αν αξιοποιηθεί σωστά, ο αριθμός των καθημερινών επισκεπτών μπορεί να είναι πολλαπλάσιος απ’ όσους σήμερα.
Η παραπάνω έρευνα αναφέρει για την Σαμαριά ότι το οικονομικό όφελος που προκύπτει για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης είναι μεγάλο αφού το 77,2% των επισκεπτών θεωρεί πολύ πιθανό να γευματίσει σε κάποια ταβέρνα της περιοχής μετά το τέλος της πεζοπορίας.
– Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι μόνο το ένα τέταρτο γνώριζε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς φέρει την αναγνώριση Unesco Biosphere Reserve (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα) και ότι τα ποσοστά πέφτουν ακόμα χαμηλότερα για τις άλλες δύο αναγνωρισμένες από την Unesco περιοχές της Κρήτης, τον Ψηλορείτη και τη Σητεία, αφού μόνο 11,9% των επισκεπτών δήλωσαν ότι γνωρίζουν την ύπαρξή τους.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας