Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Προβληματισμός για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στο νομό Λασιθίου

Ένα από τα σοβαρά θέματα που έθεσαν επί τάπητος, οι δήμαρχοι Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης και Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, ήταν και η προώθηση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».
Όπως προκύπτει, για το σοβαρό αυτό θέμα υπάρχει ελλιπής ή παντελής απουσία ενημέρωσης. Εντούτοις, η δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας… έληξε από τις 22 Νοεμβρίου!
Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται δύο τέτοιοι φορείς διαχείρισης στην Κρήτη: Ο «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης» που περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές «Natura» κ.α. των Νομών Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου (χωρίς να προσδιορίζεται η έδρα του) και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (με επέκταση των ορίων δικαιοδοσίας του) και έδρα στα Χανιά του νομού Χανίων.
Για το φορέα των τριών νομών υπάρχει έντονος προβληματισμός. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, που αναφέρει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης: «Παρόλο ότι με το παρόν σχέδιο νόμου καλύπτονται διαχειριστικά όλες οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη χωρική διαχείριση δεν είναι η πλέον κατάλληλη, έχοντας κατά νου τόσο το φυσικό ανάγλυφο της χώρας όσο και διοικητικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικά η χωρική ενοποίηση των νησιωτικών προστατευόμενων περιοχών συλλήβδην υπό την αρμοδιότητα ενός ΦΔΠΠ κάθε φορά, του οποίου η χρηματοδότηση και στελέχωση δεν εξασφαλίζεται επαρκώς, μοιραία θα οδηγήσει σε ελλιπή προστασία τις πλέον απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές του Δικτύου. Επί παραδείγματι η κάλυψη των περιοχών NATURA 2000 της Κρήτης από δύο μόνο ΦΔΠΠ, εκ των οποίων ο ένας θα καλύπτει το 1/3 του νησιού και ο δεύτερος τα υπόλοιπα 2/3, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στον νεοσυσταθέντα ΦΔΠΠ και ελλιπή προστασία αρκετών περιοχών της Ανατολικής Κρήτης, τόσο λόγω της απομόνωσής τους όσο και λόγω των μεγάλων αποστάσεων και της δύσκολης πρόσβασης σε αυτές».
Στο Λασίθι οι περιοχές προστασίας που υπάγονται στο Φορέα Διαχείρισης Ανατολικής Κρήτης είναι: Δίκτη (Οροπέδιο Λασιθίου, Καθαρό, Σελένα, Κράσι, Σελάκανος, Χαλασμένη Κορυφή), η νήσος Χρυσή, η Μονή Καψά (φαράγγι Καψά και γύρω περιοχή), το όρος Θρυπτής και η γύρω περιοχή, το Β.Α. άκρο της Κρήτης, Διονυσάδες, Ελασα και χερσόνησος Σίδερο (Ακρα Μαύρο Μουρί, Βάι, Ακρα Πλάκας) και θαλάσσια ζώνη, το νησί Κουφονήσι και παράκτια θαλάσσια ζώνη, το Β.Α. άκρο της Κρήτης, ο Λάζαρος ΚορυφήΜαδάρα Δίκτης, οι Διονυσάδες και η θαλάσσια ζώνη γύρω από τα νησιά, το φαράγγι Σελλινάρι – Βραχάσι, η Νοτιοδυτική Θρυπτή (Κουφωτό), τα όρη Ζάκρου, το Κουφονήσι οι γύρω νησίδες και οι νησίδες Κάβαλλοι.
Προβληματισμός υπάρχει ως προς τη σύνθεση του Δ.Σ. κάθε φορέα, των περιοχών που εντάσσονται σ’ αυτόν και τις αρμοδιότητες, με πρώτο τη διαχείριση των εσόδων από τις περιοχές αυτές, καθώς και για την άσκηση ελέγχου και σχεδιασμού πολιτικών που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένα κομμάτι των εσόδων του φορέα θα προέρχεται  «από τις δραστηριότητές τους που είναι σύμφωνες με τους σκοπούς τους συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από πνευματικά προϊόντα που παράγουν ή εκμεταλλεύονται, εισιτήρια, ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών και άλλες οικοτουριστικές δραστηριότητες, έντυπες ή ηλεκτρονικές εκδόσεις, πώληση υλικών, εκχώρηση σημάτων ποιότητας και συνεργασίας σε επιχειρήσεις, προβολή και εκμετάλλευση οπτικοακουστικού υλικού και, γενικότερα, από την εκμετάλλευση και προβολή του προστατευτέου αντικειμένου».
Το ζήτημα τέθηκε από το Δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη στο πλαίσιο των σοβαρών θεμάτων που απασχολούν το Νομό Λασιθίου και για τα οποία οι δήμοι, συντονισμένα, με την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, θα πρέπει να λάβουν σαφή θέση καταθέτοντας τις προτάσεις τους και ορισμένα απ’ αυτά να τεθούν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τόνισε δε ότι για να είναι ένας τέτοιος φορέας διαχείρισης αποτελεσματικός, η χωρική αρμοδιότητά του θα πρέπει να περιοριστεί και να λειτουργήσει από ένας τέτοιος φορέας σε κάθε νομό, το πολύ, ένας ανά δύο νομούς…
Ο Δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης, τόνισε ότι το ζήτημα, σε ό,τι αφορά τον ίδιο, αφορά κυρίαρχα τη διαχείριση του φοινικοδάσους Βάι και πρότεινε κατά τη μεταβατική περίοδο και μέχρι να αναλάβει ο νέος φορέας, να συγκροτηθούν οι τοπικοί διαχειριστικοί φορείς.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας