Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα- εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια σε μια εκλογική χρονιά!

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/16744253-thumb-large.jpg?mtime=20171216101110Το CRETALIVE καταγράφει τους υποψήφιους βουλευτές μιας... πολύ πιθανής εκλογικής αναμέτρησης μέσα στο 2018!




Το τέλος του χρόνου και η αναμονή του 2018, ξαναφουντώνουν τη συζήτηση για τις εκλογές, άλλωστε συμπληρώσαμε 2 χρόνια-και πάμε προς τα τρία!- χωρίς εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, εκεί που κάθε τρεις και λίγο στήναμε μια κάλπη κι ένα δημοψήφισμα !
Βρισκομαστε στο κατώφλι της νέας χρονιάς, που κατά τα φαινόμενα ίσως φέρουν εκλογές για τη χώρα μας. Μπορεί επισήμως τα κόμματα να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις εκλογές ωστόσο τα κομματικά επιτελεία μια προετοιμασία έστω και επί χάρτου την σχεδιάζουν για τα ψηφοδέλτια και τα σχετικά ονόματα που θα τα απαρτίζουν!
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πρατάξεις εστιάζεται στο Ηράκλειο όπου οι έδρες είναι οκτώ, αλλά και στα Χανιά που η τετραεδρική σημαίνει πως όποιος έρθει δεύτερος στι εκλογές μπορεί να μην βρει τον... σπόρο του.
Πρόσωπα- εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια σε μια εκλογική χρονιά!
Για τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ηρακλείου υπάρχει μια σαφής αφετηρία: οι τέσσερις βουλευτικές έδρες με τον πρωθυπουργό και τους τρεις βουλευτές, είναι κατά τα φαινόμενα, η μία και μοναδική στιγμή της Αριστεράς στο Ηράκλειο και δεν θα υπάρξει άλλη!
Το τώρα δεν έχει καμμία σχέση με το χτες, αν και το πλέον πιθανό είναι πως οι κκ. Μιχελογιαννάκης, Βαρδάκης και Ηγουμενίδης να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Δεν είναι και πάλι ξεκάθαρο εάν ο Κ.Φωτάκης αποφασίσει να εκτεθεί με σταυρό στις εκλογές, αν και γενικά ο υπουργός Έρευνας δεν επιθυμεί να έχει εμπλοκή στις εκλογές.
Άγνωστο είναι τι θα γίνει με την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, εάν δηλαδή δηλωθεί και πάλι ως υποψήφιος στο Νομό Ηρακλείου και βέβαια πόσες έδρες θα έχει μετά τις επόμενες εκλογές από το Ηράκλειο ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από το εάν είναι πρώτος ή δευτερος πανελλαδικά , αλλά και το ποσοστό του στην Κρήτη (λιγότερο).
Η πολυσυζητημένη διεύρυνση προς την κεντροαριστερά, άγνωστο είναι αν σηματοδοτηθεί σε τοπικό επίπεδο με κάποια ή κάποιες υποψηφιότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχει δεδομένη αντίδραση από πλευράς νομαρχιακής του κόμματος και παλιών παραδοσιακών στελεχών για προσθήκες - μεταγραφές και το μόνο που φαίνεται πως συμβολίζει τη σχετική φιλολογία είναι το φλερτ με τον Σταύρο Αρναουτάκη.
Από τα ονόματα, εκτός δηλαδή εκείνων που συνήθως αποτελούν τον κορμό του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο κρατήστε το όνομα του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννη Χαρωνίτη που ( ελέω Σπίρτζη και των σχέσεων των με τον υπουργό υποδομών) φαίνεται πως «κτίζει» σχέσεις με το κυβερνητικό κόμμα, ενώ κράτησε αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη, αλλά και εκείνο του αντιδημάρχου Χάρη Μαμουλάκη που κι εκείνος έχει στενές σχέσεις με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και μια οικογενειακή αριστερή παράδοση που τον συνοδεύει!
Στη ΝΔ η προσδοκία πως εάν κερδίσει τις εκλογές και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα μπορεί υπό προϋποθέσεις να κατακτήσει 4 έδρες στο νομό Ηρακλείου δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού στο ψηφοδέλτιο.
Έτσι εκτός του γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη και του πρώην βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη υπάρχει και το δεδομένο ενδιαφέρον του Γρηγόρη Πασπάτη. Προσθέστε σε αυτά τον Γιώργο Ματαλλιωτάκη, την Αθηνά Σπανάκη, τον επίσης γιατρό και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων Γιώργο Επιτροπάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο Ζαχαρία Κεφαλογιάννη αλλά κι εκείνο που αποκαλύψαμε πρόσφατα, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Αντίπα Σηφάκη, για να δείτε που πάει το πράγμα.
Ειδικά η τελευταία περίπτωση έχει να κάνει με τις εναγώνιες προσπάθειες της ηγεσίας της ΝΔ να δώσει λίγο... πράσινο χρώμα στο τοπικό της ψηφοδέλτιο, έναν πρώην πασόκο που θα συμβόλιζε το άνοιγμα προς το κέντρο και το οποίο είναι ακόμα ζητούμενο. Στο ίδιο μοτίβο και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ο οποίος πάντως ενδιαφέρεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι για ψηφοδέλτιο με σταυρό.
Κι επειδή, φήμες λένε, πως θάχει κι άλλο γιατρό το ψηφοδέλτιο κρατήστε τα ονόματα του έμπειρου Γρηγόρη Ροκαδάκη αλλά και του γιατρού του ΠΑΓΝΗ κ. Χαιρέτη. Αν θελήσει αγροτική εκπροσώπηση το ψηφοδέλτιο, τότε το όνομα του Ανδρέα Στρατάκη, προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου θα παίξει δυνατά!
Η δημοκρατική παράταξη
Στο Κίνημα Αλλαγής, υπάρχουν πολλά που πρέπει να ξεκαθαριστούν: θα είναι μια απόφαση, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, που θα τεθεί στα κόμματα και τις τάσεις που προφανώς δημιουργούνται; Θα την αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο και τι θα γίνει στην περίπτωση του Ηρακλείου; Υπάρχει περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στη γενέτειρα του, ή θα προτιμήσει κάποια από τις δυο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας; Διότι προφανώς αν επιλέξει Ηράκλειο κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί κάτι τέτοιο!
Υπάρχει πάντως η δεδομένη υποψηφιότητα του Βασίλη Κεγκέρογλου, πιθανότατα εκείνη του Μενέλαου Μποκέα, ακούγεται το όνομα του Γιάννη Κουράκη, που ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή,  ένα γυναικείο πρόσωπο έκπληξη, ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει ο Φραγκίσκος Παρασύρης. Από το ΚΗΔΙΣΟ επίσης υπάρχει το όνομα του Χρήστου Στρατάκη, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης από το ΠΟΤΑΜΙ μάλλον... ενδιαφέρεται προς τη Λότζια μεριά !
Από το ΠΟΤΑΜΙ επίσης κρατήστε τα ονόματα του κ. Μιχάλη Δελάκη αλλά και της δικηγόρου Μαρίας Δαμανάκη, υπάρχει και η ΔΗΜΑΡ που θα έχει εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο ενώ από την ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη ( εάν κατά τα φαινόμενα δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος εδώ), πιθανότατα θα είναι υποψήφιοι ο κ. Νίκος Μπουνάκης και η αντιδήμαρχος Ηρακλείου Μαρία Καναβάκη.
Στα υπόλοιπα κόμματα τώρα: το ΚΚΕ θα έχει επικεφαλής το βουλευτή Μανόλη Συντιχάκη,οι ΑΝΕΛ θα έχουν και πάλι τον Γρηγόρη Μακαρώνα στο ψηφοδέλτιο τους, ακούγεται ο Νεκτάριος Σκουλάς που πρόσφατα μπήκε σε κρατική θέση στο υπουργείο Τουρισμού, καθώς και η Γεωργία Στεφανάκη που έχει διοριστεί σε θέση στον ΟΛΗ. Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης θα διεκδικήσει μια νέα βουλευτική θητεία με τη σύμπραξη ( εάν υπάρξει) της ΛΑΕ- ΠΛΕΥΣΙΣ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην Κρήτη
Στην υπόλοιπη Κρήτη το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα Χανιά, αφού στο Ρέθυμνο και το Λασίθι είναι δύσκολο να πιστέψει κανένας ότι μπορεί να σπάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Στο μεν Ρέθυμνο οι κ.Ξανθός και Κεφαλογιάννης είναι αδιαμφισβήτητοι και σίγουρα εκλόγιμοι και δεν ξέρει κανένας πως και αν αυτό σπάσει τα επόεμνα χρόνια. Οποιοι μπουν στα ψηφοδέλτια θα είναι απλώς για να συμπληρώσουν!
Στο Λασίθι θα μπορούσε θεωρητικά να "σπάσει" το δίδυμο Πλακιωτάκη- Θραψανιώτη (πχ από έναν...Καρχιμάκη, αλλά αυτός κοιτάζει Αθήνα!). Από τη μεν ΝΔ είναι σαφές ότι η ηγεσία δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον πρώην υπουργό, αλλά δεν...κόβεται ένας που έχει περάσει έστω για λίγο από την προεδρία και μάλιστα το χρησιμοποιεί και ως τίτλο!
Ο κ.Θραψανιώτης είναι ειδική περίπτωση. Μπήκε στη Βουλή μετά τις...αποχωρήσεις του τότε βουλευτή και του πρώτου επιλαχόντος- πέτυχε τζακ ποτ! Θα είναι πάλι; Πιθανώς διότι και νομιμόφρων αποδείχθηκε και σε όλα είπε ναι...για να τον βγάλει κανένας. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί που καραδοκούν και κυρίως από τον πρώην χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο νυν βουλευτής ο οποίος όχι μονο έμεινε στο κόμμα στα δύσκολα , αλλά στήριξε και την ηγεσία!
Στα Χανιά είναι το μείζον θέμα. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Οι 4 έδρες θα...πάνε πιθανώς σε αυτόν που θα κερδίσει και πανελλαδικά. Κι έτσι μπορεί να έχουμε το φαινόμενο οι σημερινοί 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- εκ των οποίων οι δύο υπουργοί!- να μην είναι καν στη Βουλή. Γι αυτό το λόγο λέγεται πως ο Παύλος Πολάκης κοιτάζει και ετοιμάζεται για την Αθήνα (όπου μένει) και ο Γιώργος Σταθάκης αναζητεί την τύχη του. Οι κ.Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης θα μείνουν και θα είναι υποψήφιος με ελάχιστη τύχη, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος στις εκλογές.
Το αντίθετο συμβαίνει στη ΝΔ όπου εκεί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από παλιούς και νέους. Το πρόβλημα για τον κ.Μητσοτάκη είναι οι συγγένειες στο νομό, αλλά και το πως θα διαχειριστεί περιπτώσεις οπως του Χρήστου Μαρκογιαννάκη που επιμένει να είναι υποψήφιος ξανά! Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης εκεί θέλει ανανέωση και μάλιστα έχει ακουστεί ακόμη και το όνομα του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη ο οποίος κατάγεται από τα Χανιά.
Στο Κίνημα Αλλαγής τα πράγματα δεν είναι ευκολα. Θα ήθελαν ξανά τον Νίκο Καλογερή στο ψηφοδέλτιο καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει ψήφους από παντού. Από τον χώρο του, αλλά και αριστερά και δεξιά. Θα είναι όμως ξανά υποψήφιος;

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας