Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Τέσσερα σχολεία του Ν. Λασιθίου συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Get Addicted to Sports Values»

Στους κόλπους ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που ξεφεύγει από τα στενά όρια του αθλητισμού και
αγγίζει ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας και σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης καθημερινότητας και συνδέει τον τομέα την εκπαίδευση με τα αθλητικά ιδεώδη, συμμετέχουν τέσσερα σχολεία του Νομού Λασιθίου.

Μαζί με 5 ακόμη σχολεία από την υπόλοιπη Κρήτη (Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το ΓΕΛ Μελεσών, το Γυμνάσιο – Τ.Α.Δ. Πόμπιας, το Δημοτικό Σχολείο Αγίων Παρασκιών και το Δημοτικό Σχολείο Βουβών) το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, το Γυμνάσιο Νεάπολης, το ΕΠΑΛ Νεάπολης και το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου συμμετέχουν στο πρόγραμμα – πρότζεκτ «Get Addicted to Sports Values», μιας συνεργασίας που χρηματοδοτείται από το Erasmus+ Sport, συντονίζεται από το TDM 2000 International και πραγματοποιείται σε 5 χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία και Ρουμανία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2017 από το Cagliari της Ιταλίας όπου και παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ και οι οποίες μέσα στους 18 μήνες που θα λειτουργήσουν θα απευθύνονται σε χιλιάδες Ευρωπαίους νέους και θα περιλαμβάνουν πολυάριθμες δράσεις, όπως διεθνή μαθήματα κατάρτισης, εργαστήρια, διασκέψεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενώ σε κάθε χώρα που συμμετέχει θα διοργανωθούν διάφορες αθλητικές διοργανώσεις όπως τουρνουά, διαγωνισμοί και συναρπαστικά αθλητικά χωριά.
Στο Λασίθι
Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου και υπεύθυνος διαχειριστής του προγράμματος για την Περιφέρεια Κρήτης κ. Νίκος Αποστολάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: Ως σχολείο συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα μαζί με άλλα 9 σχολεία από όλη την Κρήτη. Αυτή την στιγμή όλα τα σχολεία έχουν μέσα στην Πανελλήνια Ημέρα του Σχολικού Αθλητισμού προβεί σε εκδηλώσεις, κάτι που κάναμε κι εμείς, σε σχέση με μια διαφορετική αθλητική αξία ή επικεντρώνοντας σε ένα διαφορετικό θέμα όπως το ντόπινγκ ή τα στημένα παιχνίδια.
Η μεγάλη σημασία του προγράμματος έγκειται στο ότι δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες και δεν πρόκειται αποκλειστικά για σχολικές κοινότητες ή εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και για εθελοντικές οργανώσεις ή ενηλίκους. Για παράδειγμα η Ρουμανία συμμετέχει με μια Περιφέρεια Νεότητας και Αθλητισμού, η Ιταλία με την Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού, η Μάλτα με εταίρους που ασχολούνται με ενήλικες, οπότε αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που ευελπιστεί να έχει μεγάλη ανταπόκριση σε ένα ευρύτερο κομμάτι πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το όλο πρότζεκτ διαχειρίζεται κατευθείαν από τα κεντρικά της Ε.Ε. δείχνοντας και την μεγάλη αξία που δίνει στον επαναπροσδιορισμό των αθλητικών αξιών. Μάλιστα, χώρες που συμμετέχουν ήδη έχουν κάνει κάποιες δράσεις όπως η Τουρκία που συμμετέχει με ένα ιδιωτικό σχολείο και με το τοπικό κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης προβάλλοντας τις αξίες του αθλητισμού.
.

Στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, όπως και στα υπόλοιπα σχολεία του Νομού Λασιθίου, οι δράσεις για την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ήταν αφιερωμένες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Αποστολάκης, «θέλαμε να καλλιεργήσουμε το αθλητικό πνεύμα. Ήταν όλες ομαδικές και όχι ατομικές δράσεις, ακόμα και στο τένις παίζαμε 2 εναντίον 2. Θα ακολουθήσουν από το σχολείο μας συναντήσεις με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων όπου και θα υπάρχει ένα αναλυτικό κομμάτι ενημέρωσης για αυτό το πρόγραμμα. Σκοπεύουμε επίσης να έρθουμε σε επαφή και με αθλητικά σωματεία της πόλης (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κλπ) ώστε να διαδώσουμε ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα και να τους έχουμε και ως “συμμάχους” μαζί μας. Μαζί με μια ομάδα καθηγητών του σχολείου θα επισκεπτόμαστε αθλητικά σωματεία ή Δ.Σ. είτε θα τους προσκαλούμε στο σχολείο ώστε να τους ενημερώσουμε για το “Get Addicted to Sports Values”. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 237 μαθητές και των τριών τάξεων του 1ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου με τον έτερο καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Γιώργο Τζώρτζη και όσους ακόμη καθηγητές οριστούν υπεύθυνοι από τον Σύλλογο διδασκόντων  του σχολείου».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας