Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ι. Πλακιωτάκης προς Υπουργό Υποδομών για «Κάτω Ραχούλα»: «εκτός από αμαθής είστε και εμπαθής»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με θέμα «εξαίρεση του νομού Λασιθίου από την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,
Ζήτημα μείζονος σημασίας αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης εξαιρώντας όμως τον Νομό Λασιθίου από τον όποιο σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη απόφαση σας αποτελεί κατάφωρη αδικία εις βάρος του Νομού Λασιθίου και θα καταδικάσει την τοπική οικονομία σε περαιτέρω συρρίκνωση και μαρασμό.
Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής,  κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την απαράδεκτη πρακτική απαξίωσης που ακολουθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και εσείς προσωπικά σε σχέση με τα έργα ανάπτυξης για τον Νομό Λασιθίου.
Συγκεκριμένα, η τοπική κοινωνία του Νομού βοά εναντίον σας εξαιτίας των δηλώσεων σας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, όπου ανακοινώσατε ότι εξαιτίας της συρρίκνωσης του ΠΔΕ, η οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να συνοδευτεί από αποδεκτή μελέτη βιωσιμότητας. Βάσει αυτού, αποφασίσατε να μην προχωρήσετε σε σποραδικές επεμβάσεις που όπως αναφέρετε δεν δίνουν συνολική απάντηση στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της Κρήτης. Αντιθέτως λοιπόν, διεξάγετε συζητήσεις με την ΕΤΕπ και ιδιώτες για την χρηματοδότηση ενός μεγάλου τμήματος και όχι ολόκληρου του έργου το οποίο σε πρώτη φάση είναι η κατασκευή του άξονα Χανιά-Ηράκλειο και υπό προϋποθέσεις να συνεχιστεί ο άξονας μέχρι τον Άγιο Νικόλαο εξαιρώντας εντελώς το οδικό τμήμα μέχρι τη Σητεία.
Κύριε Υπουργέ,
Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, καθιστά τραγελαφική την όλη κατάσταση, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.
Κύριε Υπουργέ,
Η άνευ προηγουμένου απαξιωτική στάση με την οποία αντιμετωπίζετε την χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, σημαντικότατου και ζωφόρου έργου για ολόκληρο το νησί, ιδιαίτερα σε σχέση με τον Νομό Λασιθίου γεννά αναπάντητα ερωτήματα. Η δήλωση σας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης όπου ειρωνικά και υποτιμητικά για την περιοχή και για τους πολίτες του Νομού Λασιθίου αναφερθήκατε για τον αυτοκινητόδρομο Σητείας με την απαξιωτική ρήση «ότι αφήνετε το δρόμο Σητεία-Κάτω Ραχούλα» το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι εκτός από αμαθής είστε και εμπαθής.
Κύριε υπουργέ,
Για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη του περήφανου λαού του Νομού Λασιθίου θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε δημόσια συγνώμη για την άστοχη και ατυχή δήλωση σας.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ενώ θα έπρεπε να δώσετε την δέουσα προτεραιότητα ή έστω ισότιμη μεταχείριση στον νομό Λασιθίου που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη κατασκευής και σύνδεσης με τον  νέο οδικό άξονα αντιθέτως επικαλούμενος λόγους βιωσιμότητας τον εξαιρείτε «ελαφρά την καρδία». Η κατασκευή και σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με τον Νομό μας και με τον αυτοκινητόδρομο Χανιά – Σητεία κρίνεται απαραίτητη για τον Νομό Λασιθίου, έναν Νομό που πρωτοπορεί και μεγαλουργεί στον Τουρισμό καθώς και στην αγροτική παραγωγή και πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά όπως και οι υπόλοιποι Νομοί της Κρήτης.
Ερωτάται ο Υπουργός:
Προτίθεται το Υπουργείο να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό για την χάραξη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ώστε να συμπεριληφθεί το Λασίθι μέχρι και τη Σητεία;
Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην προώθηση και την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών ώστε να συμπεριληφθούν στην χάραξη και την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης και οι εξαιρεθείσες περιοχές του Νομού Λασιθίου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Πλακιωτάκης

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας