Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Η Mεγάλη Παράκληση στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Τράχηλα Σητείας

Το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης «Τράχηλα» Σκοπής Σητείας.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος μίλησε κατάλληλα για το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «το καταφύγιον» και τη μεσίτρια των χριστιανών, που διαβιβάζει στον θρόνο του Θεού τα προς σωτηρία της ψυχής τους αιτήματα. Επίσης, επεσήμανε ότι η Παναγία μας αποτελεί την Πλατυτέρα των ουρανών, η οποία χωρεί μέσα στην αγκαλιά της όχι μόνο τον Χριστό αλλά και όλους τους ανθρώπους, ιδιαιτέρως τους αμαρτωλούς και τους ταλαιπωρημένους από τις περιστάσεις, τις θλίψεις, τις ζάλες και τις ανάγκς της ζωής.
Όπως, ακόμα σημείωσε, η Παναγία είναι πρότυπο πνευματικής τελειώσεως, αφού, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ήταν η μόνη «κυρίως φερωνύμως παρθένος» που είχε αποκτήσει την τελεία αγνεία, σωματική και ψυχική, γι᾿ αυτό οφείλουμε και ο καθένας από εμάς να γίνει κατά χάριν Παναγία, διατηρώντας αγνές τις αισθήσεις του σώματος και τις δυνάμεις της ψυχής του.
Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία της Μονής Παναγίας Φανερωμένης στον «Τράχηλα» Σητείας, η οποία πάντοτε υπήρξε χώρος ασκητικών παλαισμάτων, όπως μαρτυρούν τα οστά των μοναχών που μέχρι σήμερα διασώζονται στον σπηλαιώδη ναό, καθώς και στη συνέχιση της παλαιάς παράδοσης από ευλαβείς χριστιανούς της περιοχής που διαμένουν κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγου στους χώρους της παλαιάς Μονής, για να ζήσουν με προσευχή και νηστεία το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στην ακολουθία, που έλαβαν μέρος ο Εφημέριος της Ενορίας Σκοπής Αιδεσιμολ. π. Δημήτριος Αχλαδιανάκης και ο Αιδεσ. Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίων Κων/νου και Ελένης πόλεως Σητείας Αιδεσ. Σκευοφύλακας π. Εμμανουήλ Αυγουστινάκης, παρευρέθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας