Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Υποδομών για το θέμα του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου

Μετά τη συνάντησή τους σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γ.Γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες έκαναν δηλώσεις για το θέμα του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου.

Ο κ. Δέδες αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα εδώ και δεκαετίες και σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα σε 2,5 χρόνια. Ο ΒΟΑΚ είναι τα κυρίαρχα από αυτά. Σήμερα είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για χρηματοοικονομικό, νομικό σύμβουλο, όλα αυτά δηλαδή που είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει το έργο να προχωρήσουμε σύντομα σε διαδικασίες δημοπράτησης του. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που υπάρχουν στο Ανατολικό άκρο, στο Λασίθι. Ο ίδιος ο Υπουργός ο Χρήστος Σπίρτζης έχει επιληφθεί μέσω των συζητήσεων που κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και μέσα από την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων που πρέπει να υπάρχουν σε ένα έργο παραχώρησης ώστε αυτά να είναι στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το έργο και στο νομό Λασιθίου. Το μέχρι τώρα κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό και είμαι βέβαιος ότι τους αμέσως επόμενους μήνες που θα ολοκληρωθούν και οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι ειδήσεις και οι εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι, της κατασκευής του ΒΟΑΚ και στο νομό Λασιθίου θα είναι θετικές.

Δημοπράτηση ΒΟΑΚ

Ο ΒΟΑΚ όπως γνωρίζεται πρέπει να καθοριστεί το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την παραχώρηση και μετά να υπάρξει διαδικασία της δημοπράτησης του. Θεωρώ ότι στις αρχές του 2018 θα είμαστε πλήρως έτοιμοι για να δημοπρατήσουμε τον ΒΟΑΚ Κρήτης. Έχει δεσμευτεί ο Υπουργός ο κ. Σπίρτζης ότι δεν θα υπάρξουν διόδια για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν σενάρια εσόδων που θα είναι είτε πληρωμές διαθεσιμότητας από το Ελληνικό δημόσιο είτε άλλων μορφών αναπλήρωσης εσόδων τέτοιων που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ένα έργο βιώσιμο».

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας