Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

"Καμίνι" η Κρήτη - Ψηλά "σκαρφαλώνει" ο υδράργυρος

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ - ΘΑΛΑΣΣΑΗ αντίστροφη μέτρηση για το Δεκαπενταύγουστο έχει ήδη ξεκινήσει και ο καιρός στην Κρήτη κάνει το "χατίρι" στους δεκάδες χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο νησί, προκειμένου να περάσουν τις διακοπές τους.

Τα επίπεδα της θερμοκρασίας θα διατηρηθούν τις ερχόμενες ημέρες σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης τους 35 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί το βόρειο ρεύμα, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, να διατηρείται στο Αιγαίο και με τον τρόπο αυτό να γίνεται πιο υποφερτή η κατάσταση, ωστόσο σε κάποιες περιοχές - όπως είναι η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου - θα επικρατούν υψηλά ποσοστά υγρασίας, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του σχετικού δείκτη δυσφορίας.
Ειδικότερα, όπως μας είπε ο κ. Λέκκας, σήμερα Τετάρτη θα έχουμε καλοκαιρία με διατήρηση του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, στις δυτικές περιοχές της Κρήτης θα έχουμε βοριαδάκι. Ωστόσο, στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως δυτικοί. Εξάλλου, η έντασή τους αναμένεται να φτάσει τα 4 μποφόρ, ενώ στα πελάγη έως και τα 5 μποφόρ. Την ίδια ώρα, ο υδράργυρος σήμερα θα φτάσει στα αστικά κέντρα της βόρειας Κρήτης τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, στη νότια Κρήτη το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Προσοχή για πυρκαγιές
Η καλοκαιρία διατηρείται και την Πέμπτη. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Λέκκας, προβλέπεται ενίσχυση του βόρειου ρεύματος, το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και την Κρήτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στα νότια του νησιού να πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 έως και 6 μποφόρ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Λέκκας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί - ιδίως στην ύπαιθρο - καθώς θα είναι αρκετά μεγάλο το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, οι οποίες δε θα δυσκολευτούν να επεκταθούν.

Αναφορικά με τη θερμοκρασία την Πέμπτη, ο κ. Λέκκας μάς είπε ότι ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κυρίως στις νότιες αλλά και τις ανατολικές περιοχές της Κρήτης ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει έναν με δύο βαθμούς παραπάνω.
Το καιρικό σκηνικό αναμένεται να είναι ελαφρώς ηπιότερο μεθαύριο Παρασκευή. Όπως επισημαίνει ο Μανόλης Λέκκας, η βόρεια τάση θα διατηρηθεί, με τους ανέμους να φτάνουν τα 3 με 4 μποφόρ. Κατά τόπους και κυρίως στη νότια Κρήτη η ένταση των ανέμων, πάντως, θα φτάσει τα 5 και τα 6 μποφόρ. Αναφορικά με τα επίπεδα της θερμοκρασίας, ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει - ξανά - ελαφρώς, περίπου έναν με δύο βαθμούς Κελσίου.
Τέλος, η καλοκαιρία θα διατηρηθεί στην Κρήτη, όπως όλα δείχνουν, και το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, κρατώντας ωστόσο επιφύλαξη καθώς είναι ακόμα σχετικά νωρίς, το σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι αρκετά ζεστό.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Υψηλά ποσοστά υγρασίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας στη "Νέα Κρήτη", αυτές τις μέρες παρατηρούνται υψηλά ποσοστά υγρασίας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Κρήτης, όπως είναι το Ηράκλειο.
Το γεγονός αυτό έχει, όπως είναι λογικό, επιπτώσεις στην αύξηση του δείκτη δυσφορίας, παρά το ότι ο υδράργυρος ενδεχομένως να μην ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας