Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

«Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις», έκθεση του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Την Τετάρτη το βράδυ εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφικού υλικού «Φώκαια-Phocee 1913-1920. Η Μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ».
Την έκθεση, που φιλοξενείται στον «Τεχνοχώρο» του Δήμου Σητείας, θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου και λειτουργεί 7- 9 μ.μ., διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στον φιλέλληνα Γάλλο αρχαιολόγο, μηχανικό Φελίξ Σαρτιώ (1876-1944) και στους Έλληνες Μικρασιάτες Φωκιανούς, που υπέστησαν δύο διωγμούς το 1914 και το 1922. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ιστορικό οδοιπορικό τεκμήριο της ύπαρξης του κόσμου των Μικρασιατών Φωκιανών με την μακραίωνη ιστορία και την διαρκή σχέση του με την Γαλλία, που αρχίζει με την ίδρυση της Μασσαλίας (600 π.Χ.) και συνεχίζεται με την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη νότια Γαλλία κι από κει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα φωτογραφικό υλικό, μία ακόμα μαρτυρία του εξοντωτικού διωγμού των Ελλήνων (13-14 Ιουνίου 1914) της Παλαιάς και της Νέας Φώκαιας από τους άτακτους (Τσέτες) Τούρκους στρατιώτες.
Στα εγκαίνια της ενδιαφέρουσας έκθεσης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πατήρ Φιλοκτήμονας Αυγουστινάκης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο βουλευτής της Ν.Δ. στο Λασίθι κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής, πολίτες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας κ. Γιώργος Αλεβίζος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης καθώς και στα σημαντικά γεγονότα της περιόδου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας