Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΞΩ ΜΟΥΛΙΑΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Απάντηση-Απόψεις  σε διάφορες δημοσιεύσεις
Με αφορμή το δημοσίευμα περί της δημιουργίας  Αστεροσκοπίου – Αστεροσχολείου στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Έξω Μουλιανών και τις αναγράφουσες αναλήθειες (είτε από κακή πληροφόρηση ή εσκεμμένα) θέλω ως πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Έξω Μουλιανών  να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου και με βάσει όσων  γνωρίζω
1.       Δεν είναι Αστεροσκοπείο, είναι αστεροσχολείο-πλανητάριο που ο σκοπός του είναι εκπαιδευτικός  και όχι  η παρατήρηση των αστέρων με  τηλεσκόπιο. 
Το τηλεσκόπιο έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν μια πρώτη επαφή με την επιστήμη της Αστρονομίας. ( θα υπάρχει για να το βλέπουν οι μαθητές κατά την επίσκεψη τους στον χώρο γιατί ως γνωστόν παρατήρηση αστέρων κατά την διάρκεια της ημέρας δεν γίνεται.)
2.       Όσον αφορά την επιλογή του Χώρου:
α) Ο χώρος δεν βρίσκεται κοντά στον ΒΟΑΚ (κάτω από ΒΟΑΚ 150 μ. με υψομετρική διαφορά 35 μ. περίπου)όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αντίθετα με το χώρο της περιηγητικής που είναι δίπλα στον Δρόμο Σητείας- Παλαικάστρου με ομίχλες και υγρασίες από την Θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής
Β) Ισχυρίζονται ότι είναι το  πλέον ομιχλώδες μέρος της περιοχής, χειμώνα – καλοκαίρι μήπως μπερδεύουν τα Μουλιανά με το Λονδίνο.
γ) Γίνεται σε ξένο οικόπεδο .Ουδέν ψευδέστερο. Το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί για τριάντα έτη από την Ιερά Μονή Τοπλού, όπως είχε παραχωρηθεί και παλαιότερα για άλλες χρήσεις (Δημοτικό Σχολείο από τις αρχές του 1900  περίπου και Γήπεδο ποδοσφαίρου) στην τοπική κοινότητα και στο δήμο Σητείας
Επίσης είναι στην καρδιά ενός μοναδικού μνημείου της φύσης όπως το φαράγγι του Ρίχτη με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και στην αρχή ορειβατικών διαδρομών που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στις γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου. 
δ) Προτείνουν διάφορες άλλες περιοχές σε Σχολεία που έχουν καταργηθεί με ένα βασικό λάθος αγνοούν  τις προδιαγραφές των χώρων – κτισμάτων.
Η δε διαθέσιμη έκταση υπερκαλύπτει όλες τις ανάγκες της συγκεκριμένης δομής
ε) Το Γεωπάρκο Σητείας όπου και ανήκει η περιοχή δεν έχει άλλη δομή στον χώρο των Βορινών χωριών σε αντίθεση με την ανατολική πλευρά της επαρχίας.
Τώρα όσον αφορά για την αστροπαρατήρηση αναφέρθηκα παραπάνω ( ημέρα πάντως δεν γίνεται) ο χώρος θα είναι  επισκέψιμος την ημέρα. Και από όσα λίγα μπορώ να γνωρίζω οι προβολές, όπως αυτές του πλανητάριου, γίνονται σε κλειστούς χώρους και σίγουρα δεν απαιτούν νότιο προσανατολισμό.
ζ ) Γιατί τα χωριά μας που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανά να μην είναι στους στόχους ανάπτυξης της Σητείας; Γιατί κάποιοι προσπαθούν να διώξουν τους νέους ανθρώπους από την ενδοχώρα; Γιατί κάποιοι είναι τόσο στενοκέφαλοι που όλα θα πρέπει να γίνονται σε ανεπτυγμένες περιοχές; Αυτή είναι η ισόρροπη ανάπτυξη.
Μου κάνει όμως εντύπωση και κάποιος εύλογα θα αναρωτιόταν γιατί δεν ζήτησαν ενημέρωση από τον Διαχειριστή του Γεωπάρκου Σητείας ή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που είναι γνώστες του αντικειμένου.
Όλα τα παραπάνω αναγκάστηκα να τα καταθέσω σ απάντηση των αναγραφόμενων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διαφόρους. Αυτό δε, το κάνω μόνο από αγάπη και σεβασμό για  Χωριό μου και όχι για δημοσιότητα ή κάτι άλλο. Νομίζω ότι είναι και αναφαίρετο δικαίωμα ενός πρώην Προέδρου για το Χωριό του. Όσο για την περίοδο που  είχα την ευθύνη του Χωριού, πολιτεύτηκα με ανιδιοτέλεια  και σύνεση όπως όλοι γνωρίζουν και θα παραμείνω ένας πρώην Πρόεδρος……...

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚ. ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΞΩ ΜΟΥΛΙΑΝΩΝ


  

Συνολικες προβολες σελιδας