Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

«Θερίζει» τα κουνέλια και στην Κρήτη η αιμορραγική νόσος

ΚΟΥΝΕΛΙΑΜια πολύ σοβαρή ασθένεια, που αν προσβάλλει το κουνέλι, όπως και το λαγό βέβαια, προκαλεί μέσα σε λίγες ώρες το θάνατο, η αιμορραγική νόσος των κουνελιών, όπως ονομάζεται, βρίσκεται σε έξαρση.

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο γνωστός κτηνίατρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέκος Στεφανάκης, υπάρχει την περίοδο αυτή μεγάλη θνησιμότητα στον πληθυσμό των κουνελιών στην Κρήτη, αφού ο κόσμος δεν προσέχει και δεν προχωρά στον αναγκαίο εμβολιασμό των κουνελιών, που είναι και ο μοναδικός τρόπος πρόληψης της αιμορραγικής νόσου.
Η αιμορραγική νόσος των κουνελιών είναι ιός που μεταδίδεται με άμεση επαφή των κουνελιών. Μπορεί όμως να μεταδοθεί και από τα ρούχα του ανθρώπου, από μολυσμένα κλουβιά, αλλά και από τους ψύλλους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ιός αυτός δεν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό.
«Έχει κάνει απίστευτη ζημιά στα κουνέλια της Κρήτης», επισημαίνει ο Αλέκος Στεφανάκης. «Οι ιδιοκτήτες των κουνελιών δεν έχουν άλλο τρόπο προστασίας από τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να τρέξουν και να εμβολιάσουν τα κουνέλια τους.
Βλέπουμε μάλιστα το φαινόμενο να αποδεκατίζονται τα οικόσιτα κουνέλια, όπου έχει εμφανιστεί ο ιός, ενώ ακόμα και στις συστηματικές εκτροφές έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Να τρέξουν οι εκτροφείς των κουνελιών να τα εμβολιάσουν, όσο γίνεται πιο γρήγορα», ξεκαθαρίζει ο γνωστός επιστήμονας.
Η ασθένεια προκαλείται από καλυκοϊό, με περίοδο επώασης μόλις 1-3 ημερών. Μάλιστα, ο ιός αυτός είναι πολύ σταθερός σε συνθήκες περιβάλλοντος και μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 100 ημέρες!
Τα συμπτώματα της αιμορραγικής νόσου των κουνελιών μπορούν να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα, όταν όμως εμφανίζονται, αυτά είναι μεταξύ άλλων κατάπτωση, δύσπνοια, σπασμοί, υπερθερμία και ληθαργικότητα.
Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 12 με 36 ώρες και δυστυχώς η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90 με 100%.
Δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης από τον ιό. Πρέπει το κουνέλι να εμβολιαστεί φυσικά πριν αρρωστήσει. Γιατί, αν αρρωστήσει, θα είναι πλέον αργά και ο θάνατός του θα είναι πλέον μια αναπόφευκτη εξέλιξη.

Οι πιο βεβαρημένες περιοχές
Στο ερώτημα που θέσαμε στον Αλέκο Στεφανάκη σχετικά με το αν μπορούμε στην Κρήτη να εντοπίσουμε την έξαρση της αιμορραγικής νόσου των κουνελιών σε εντονότερο βαθμό σε κάποιες περιοχές, μας είπε χαρακτηριστικά: «Η ασθένεια ξεκινάει συνήθως από τις οικόσιτες εκτροφές, οι οποίες είναι ανεμβολίαστες.
Και έχει διαπιστωθεί ότι ταλαιπωρούνται πολύ περισσότερο οι εκτροφείς στη δυτική Κρήτη. Το πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι μικρότερο στην ανατολική Κρήτη, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ανάλογη κατάσταση και στην ανατολική Κρήτη, όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής η εξάπλωση της ασθένειας της αιμορραγικής νόσου των κουνελιών. Έχει ξεκινήσει δηλαδή από Ρέθυμνο και Χανιά και διασκορπίζεται σιγά-σιγά. Γι' αυτό δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο στους αναγκαίους εμβολιασμούς»...

Μυξωμάτωση κουνελιού
Η μυξωμάτωση είναι μια ακόμη θανατηφόρα ασθένεια του κουνελιού, η οποία μεταδίδεται ιδίως με ψύλλους και κουνούπια. Είναι, επίσης, πιθανή η μετάδοση της νόσου και με την επαφή από κουνέλι σε κουνέλι...
Η μυξωμάτωση εκδηλώνεται με πρήξιμο της περιοχής των οφθαλμών, με κλείσιμο της οφθαλμικής σχισμής και εντοπισμένες εξοιδήσεις στο κεφάλι, τα αφτιά, τα χείλη του στόματος, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό. Θεραπεία ειδική δεν υπάρχει. Ως μόνη πρόληψη που αναφέρεται είναι ο εμβολιασμός του κουνελιού, πριν προσβληθεί από την αρρώστια.
Στο μεταξύ, δεν έχουν υπάρξει κρούσματα μυξωμάτωσης κουνελιού στους πληθυσμούς της Κρήτης.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας