Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Απονομή οφφικίου στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μέσα Απιδίων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε την Κυριακή 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο φερώνυμος Ιερός Ενοριακός Ναός της Ενορίας Απιδίων, στα Μέσα Απίδια Σητείας. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.
Ο Σεβ. αναφέρθηκε στον σκοπό της Θείας Μεταμορφώσεως και της αποκαλύψεως της δόξας της θεότητας του Κυρίου μας ενώπιον των τριών Μαθητών Του, υπογράμμισε την ανάγκη που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος που έχει ειδωλοποιήσει τον εαυτό του και την ύλη να αναζητήσει μέσα του τον κρυμμένο θησαυρό, κατά τον λόγο του Κυρίου μας «η Βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστί», να πάψει να επιρρίπτει τις ευθύνες στους άλλους και να ζητά μόνο αλλαγή, αλλά να μετανοήσει. Μόνο έτσι μεταμορφώνεται ο άνθρωπος και όταν ο καθένας επιτύχει την προσωπική του μεταμόρφωση, τότε θα επέλθει και η συνολική μεταμόρφωση της  κοινωνίας μας.
Μετά την οπισθάμβωνο ευχή, κατά το εκκλησιαστικό έθος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευλόγησε τα πρώτα σταφύλια της περιόδου και στη συνέχεια αφού εξήρε την πολυετή προσφορά και το εκκλησιαστικό ήθος του Εφημερίου της Ενορίας Αιδεσιμωτάτου π. Ιωάννη Φραγκιαδάκη τον χειροθέτησε σε Σταυροφόρο Πρωτοπρεσβύτερο ως αναγνώριση της επί 39 συναπτά έτη ιερατικής διακονίας του στην Ενορία, εξυπηρετώντας παράλληλα και την παρακείμενη Ενορία Αγίας Τριάδος αλλά και για πολλά χρόνια τον οικισμό Γούδουρα, μέχρι να συσταθεί σε Ενορία.
Ο π. Ιωάννης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο καλωσόρισε για την πρώτη του επίσημη Αρχιερατική παρουσία Του στην Ενορία Απιδίων. Όπως τόνισε «η δια παμψηφίας εκλογή σας από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης στη θέση του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας απάλυνε τον πόνο όλων μας για την αδόκητη και πρόωρη κοίμηση του μακαριστού Γέροντος και Προκατόχου σας Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, και έθεσε τον λύχνον πάνω στη λυχνία».
Ιδιαιτέρως όμως τον ευχαρίστησε γιατί προτίμησε το μικρό σε πληθυσμό αλλά με μεγάλη εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση χωριό τους, για να εορτάσει τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, και να λαμπρύνει με την Αρχιαρατική Θεία Λειτουργία την πανήγυρη της Ενορίας των Απιδίων.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την απονομή του οφφικίου και του ευχήθηκε από καρδίας πολυχρόνια και καλλίκαρπη Ποιμαντορία.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη, ο οποίος διερμήνευσε τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλων των ενοριτών του, και ευχήθηκε σε όλους ο μεταμορφωθείς στο όρος Θαβώρ Κύριός μας, που αποτελεί τον Φως το αληθινό, να διαλύει τα σκοτάδια και να φωτίζει τη ζωή και τα έργα όλων μας.
Στην πανήγυρη του ναού, που έλαβε μέρος, εκτός από τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Φραγκιαδάκη, και ο Εφημέριος Γούδουρα Οικονόμος π. Νικόλαος Παθιάκης, συμμετείχαν πολλοί πιστοί, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απιδίων κ. Μιχαήλ Καβαλαράκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας