Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες εκπαιδεύτηκαν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία

Αισθητή είναι ήδη η παρουσία των Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας, λίγο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους.
Το τμήμα των Σαμαρειτών επαναδραστηριοποιήθηκε στην Σητεία μετά από αρκετά χρόνια με την λειτουργία της πρώτης Σχολής Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Οι εθελοντές που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους είναι οκτώ, απαρτίζουν πλέον το πρώτο τμήμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ Σητείας και ήδη προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες καλύπτοντας υγειονομικά πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, συμμετέχοντας στην κατάσβεση πυρκαγιάς και παρέχοντας βοήθεια σε συνανθρώπους, όπως πριν λίγες ημέρες σε μία κάτοικο Σητείας που λιποθύμησε στον χώρο της λαϊκής αγοράς. Επίσης έχουν ήδη πραγματοποιήσει ασκήσεις, όπως απεγκλωβισμού από όχημα, έρευνας και διάσωσης αγνοουμένου.

«Οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ», ανέφερε ο υπεύθυνος του τμήματος της Σητείας κ. Massimo Resti, «συνδράμουν πάντα όπου χρειαστεί, προσφέροντας εθελοντικές υπηρεσίες. Οι ανάγκες είναι πολλές και στην περιοχή της Σητείας και στόχος όλων μας είναι να προσφέρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στους συνανθρώπους και στην κοινωνία μας».

Η δεύτερη Σχολή
Ευχήθηκε δε να αυξηθεί η δυναμική του τμήματος και σημείωσε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα της δεύτερης σχολής Σαμαρειτών στην Σητεία, στην οποία μπορεί να εκπαιδευτεί όποιος επιθυμεί να πλαισιώσει την οικογένεια των Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ Σητείας.
Πληροφορίες κι εγγραφές γίνονται στο γραφείο του Τοπικού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ, στις Εργατικές Κατοικίες Β΄ κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10 το πρωί έως 12 το μεσημέρι καθώς και καθημερινά στο τηλ. 6979808264.

Η εκπαίδευση
Αρχικά οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις για την ιστορία, τις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και τον κώδικα δεοντολογίας και συμμετέχουν σε σχετικές εξετάσεις. Στην συνέχεια εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες με θεωρητική μελέτη και πρακτική δεξιοτήτων, ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο επίσης περιλαμβάνει γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Ακολουθεί ο τομέας των δεξιοτήτων ακινητοποίησης και μεταφοράς- φορεία, με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση, ενώ ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης αφορά την πρακτική των εκπαιδευομένων στα Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου Σητείας. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται σε 100 ώρες εκπαίδευσης.
Κατόπιν η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική μελέτη και πρακτική δεξιοτήτων σε θέματα πολιτικής προστασίας για τον ρόλο του ΕΕΣ σε καταστροφές, στις βασικές αρχές διάσωσης, φυσικές καταστροφές, ορεινή διάσωση, έρευνα και διάσωση αγνοουμένου, αστικές πυρκαγιές, δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες καθώς κι εκπαίδευση στην χρήση ασυρμάτου.
Μετά την ολοκλήρωση κι αυτών των ενοτήτων ακολουθούν εξετάσεις -γραπτά, σενάριο, προφορικά, δεξιότητες- με τις οποίες ολοκληρώνεται ο κύκλος της εκπαίδευσης των εθελοντών Σαμαρειτών. Η εκπαίδευση διαρκεί συνολικά 500 ώρες.

Η προσφορά στην τοπική κοινωνία
Αναφερόμενος στην λειτουργία του Τμήματος των Σαμαρειτών, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ πατήρ Γεώργιος Γουλιέλμος εξέφρασε την χαρά του για την ολοκλήρωση της πρώτης σχολής, που είχε ως αποτέλεσμα την εκπαίδευση και δράση πλέον οκτώ ενεργών εθελοντών Σαμαρειτών. Παράλληλα απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να στηρίξει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια.
«Οι εθελοντές μας εκπαιδεύτηκαν και πλέον προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία. Οι ανάγκες είναι αρκετές, ιδιαίτερα αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο, όπου έχουμε δυστυχώς περισσότερα συμβάντα όπως πυρκαγιές, τραυματισμούς ανθρώπων κλπ. Ανταποκρίνονται όπου μπορούν, βοηθούν στο Νοσοκομείο ενώ καλύπτουν και υγειονομικά τις εκδηλώσεις των “Κορναρείων” κι άλλες δράσεις.
Έχουμε λοιπόν την χαρά της σύστασης και δράσης μίας εκπαιδευμένης ομάδας εθελοντών που προσφέρει υπηρεσίες στον τόπο μας, στους συνανθρώπους μας. Δεδομένων των δυσκολιών της εποχής που διανύουμε είναι διπλά σημαντικό. Η κοινωνία έχει ανάγκη βοήθειας, στήριξης και πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο πατήρ Γεώργιος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας