Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Οι νέες ρυθμίσεις για τους μικρούς αποσταγματοποιούς ρακής

Αυστηρότερο είναι το νέο νομικό πλαίσιο για τους μικρούς αποσταγματοποιούς ρακής και επιτρέπει τη συνέχιση του παλαιότερου καθεστώτος διακίνησης μόνο στα άτομα που αποστάζουν ετησίως πολύ μικρές ποσότητες για ιδιωτική χρήση και δεν εμπορεύονται το προϊόν της αποστακτικής τους δραστηριότητας.
Για όλους τους υπόλοιπους μικρούς αποσταγματοποιούς καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων και η έκδοση παραστατικών για την πώληση και διακίνηση της χύμα ρακής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Λασιθίου κ. Γιάννης Καναβάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ανέφερε ότι «τα προβλήματα είναι αρκετά και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι με τις νέες διατάξεις η ρακή θεωρείται πια βιομηχανικό προϊόν και όχι παραδοσιακό αγροτικό. Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται και από την προσφυγή που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από πιέσεις των μεγάλων ποτοβιομηχανιών της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Η απόφαση της Ε.Ε. θα επηρεάζει και τις δικές μας ποτοποιίες και θα μας οδηγήσει σε φόρο 12,75%, όταν σήμερα ο φόρος αυτός είναι μόλις 0,59% στο λίτρο. Φαντάζεστε λοιπόν πού θα φτάσει η τιμή της ρακής εάν εφαρμοστεί ο φόρος του 12,75%».
Ο κ. Καναβάκης επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα.
«Ο κάθε παραγωγός επιτρέπεται να παράξει μέχρι 120 κιλά ρακής, μόνο για δική του χρήση. Από κει και πάνω όμως, αν θέλει να πουλήσει θα πρέπει να έχει βιβλία εσόδων-εξόδων, η διακίνηση να γίνεται με τιμολόγια και πίσω από το τιμολόγιο να υπάρχει το γραμμάτιο είσπραξης του φόρου που έχει καταβληθεί στο τελωνείο.
Υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είναι ακόμα ανοιχτά. Αυτοί που καζανεύουν δίνουν “κάτι” στο καζάνι για το χρόνο παραγωγής. Αν αυτό θεωρηθεί εισόδημα, τότε, ποιος θα είναι ο καζανάρης που θα ασχοληθεί με την απόσταξη της ρακής; Θα κοιτάξει να βγάλει τη δική του και μόνο. Ο νέος νόμος είναι σαν να μας λέει σταματήστε την παραγωγή ρακής ή παρανομήστε.
Είναι πολύ τρελό να θεωρείται η ρακή βιομηχανικό προϊόν… ποια επεξεργασία γίνεται στην παραγωγή της; Μια απλή απόσταξη είναι. Μεγαλύτερη επεξεργασία υφίστανται οι ελιές και καλώς θεωρείται το λάδι αγροτικό προϊόν. Βεβαίως, καλώς να φορολογηθούν αυτοί οι οποίοι βγάζουν μεγάλες ποσότητες. Όμως οι μικροί παραγωγοί απλώς βγάζουν τα έξοδά τους για να συντηρήσουν τα αμπέλια τους.
Κινδυνεύει να χαθεί μία παράδοση χρόνων. Άλλα μας λένε και άλλα κάνουν. Εμείς βέβαια σε συνεργασία με τους αποσταγματοποιούς της υπόλοιπης Κρήτης προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα θέσουμε το θέμα και στον πρωθυπουργό στο αναπτυξιακό συνέδριο. Η Κρήτη στηρίζεται πολύ στον πρωτογενή τομέα, στις ελιές, στα αμπέλια και στα πρώιμα κηπευτικά. Αυτά θα πρέπει να στηριχτούν και όχι να τα πολεμούν», κατέληξε ο κ. Καναβάκης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας