Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Εγκαίνια του αναστηλωμένου μεταβυζαντινού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Ενορίας Συκιάς

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, με ιδιαίτερη κατάνυξη, ιεροπρέπεια και αθρόα συμμετοχή πιστών το Σάββατο 28 Ιουλίου τελέσθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλο τα Ιερά Εγκαίνια του ανακαινισμένου μεταβυζαντινού Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται στην όμορφη και γραφική τοποθεσία «Καλύβια» της Ενορίας Συκιάς Σητείας.

Νωρίς το πρωί, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στο τέλος του οποίου άρχισε η τελετή των Εγκαινίων με τη λιτανεία των ιερών Λειψάνων τρεις φορές γύρω από το Ιερό Ναό. Ακολούθησε το τελετουργικό της εισόδου στον ναό, ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης, η τοποθέτηση των ιερών Λειψάνων στο «Φυτό», την ειδική οπή της Αγίας Τραπέζης, η σφράγιση του με κηρομαστίχη, η έκπλυση της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της, το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια και η ένδυση με το κατασάρκιο, το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης, ο καθαγιασμός του Ναού στις τέσσερις πλευρές του με το σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού.
Αφού ολοκληρώθηκε η Ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων ο Σεβ. κ. Κύριλλος τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο πλέον ναό.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία των Ιερών Εγκαινίων του ναού και υπογράμμισε ότι με την τελετή αυτή καθιερώνεται και αγιάζεται ο ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο του Θεού, χώρο θείας λατρείας και προσευχής, και η τράπεζά του σε Θυσιαστήριο και Αγία Τράπεζα. Επίσης, ευχαρίστησε τον πρ. Εφημέριο της Ενορίας Συκιάς Αιδεσιμ. Πρωτ. Γεώργιο Τσικαλάκη και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που είχαν την ευθύνη για την αποκατάσταση και την συντήρηση του ιστορικού αυτού μνημείου, σε άριστη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, την τότε αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, και ιδιαίτερα με την Αρχιτέκτονα κ. Δάφνη Χρονάκη και την Αρχαιολόγο κ. Μαρία Μαρή, οι οποίες είχαν την επίβλεψη των εργασιών, τον τεχνίτη κ. Γεώργιο Αχλαδιανάκη. Ακόμη, συνεχάρη τον νυν Εφημέριο της Ενορίας Αιδεσιμολ. π. Ιωάννη Δανδουλάκη και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου καθώς και τους ευσεβείς κατοίκους της Ενορίας Συκιάς, τους ανώνυμους και επώνυμους δωρητές, για τη συμβολή τους στο σπουδαίο αυτό έργο της συνολικής συντηρήσεως, αλλά και της κατάλληλης διαμορφώσεως του αυλείου χώρου, του μεταβυζαντινού αυτού Ιερού Ναού, που πλέον αποτελεί ένα κόσμημα και κυρίως ένα σημαντικό αναστηλωμένο υποδειγματικά μνημείο στην περιοχή και μαρτυρεί την ευλάβεια, τον ζήλο και την ποιότητα των προπατόρων μας.
Τέλος, ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, να σκέπει και να ενδυναμώνει τον καθέναν από τους παρευρισκομένους και τις οικογένειες τους, και να διατηρήσουν τη χάρη και την ευλογία των ιερών Λειψάνων από τα Εγκαίνια του ναού, ώστε πολύ σύντομα να αρχίσουν οι εργασίες και άλλων ερειπωμένων ναών και ιστορικών μνημείων της περιοχής, όπως είναι ο τοιχογραφημένος ναός του Τιμίου Προδρόμου και ο ναός του Αγίου Αντωνίου, αλλά και ο κοιμητηριακός ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου.
Στα Ιερά Εγκαίνια και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε έλαβαν μέρος πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και παρέστησαν πολυάριθμοι οι ευσεβείς χριστιανοί της ευρύτερης περιοχής της Σητείας που προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Λειψάνων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Λαντζανάκης, ο εκ Συκιάς Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας κ. Θεόδωρος Πετρουλάκης κ.α.
Χωρίς τοιχογραφίες, σε ερημική θέση «Καλύβια» Συκιάς βρίσκεται ο καμαροσκεπής ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Για πολλά χρόνια είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί, αλλά το έτος 2013 αναστηλώθηκε και αποδόθηκε στην λατρεία. Η ποιότητα κατασκευής της καμάρας είναι εξαιρετική και η φροντίδα για τα λαξευτά στοιχεία των τόξων, της αψίδας και του θυρώματος τον κατατάσσουν στα αξιόλογα παραδείγματα παλαιάς οικοδομικής στη ευρύτερη περιοχή. Στο εσωτερικό διατηρείται σε επαφή με τον βόρειο τοίχο ένας ορθογώνιος κτιστός τάφος. Ωστόσο, η  απουσία τοιχογραφικού διακόσμου δεν μας επιτρέπει την ακριβέστερη χρονολόγησή του, η οποία εντάσσεται στα ύστερα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας