Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΒΟΑΚ 2 ταχυτήτων



Με τα λύπης μου διάβασα σε φύλλο τοπικής εφημερίδας τον τίτλο. ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ Ηράκλειο - Χανιά.
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι ο δρόμος που θα κατασκευαστεί σε πρώτη προτεραιότητα θα είναι από Ηράκλειο προς Χανιά με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου, που σημαίνει ότι  στο μεγαλύτερο μέρος του θα έχει δύο λωρίδες ανόδου και δύο καθόδου με επιπλέον λωρίδες ασφαλείας δεξιά και αριστερά και διαχωριστικό στηθαίο στη μέση. Ένας δηλαδή άνετος και ασφαλής δρόμος, σε αντίθεση με το δρόμο Ηράκλειο - Σητεία ο οποίος χαρακτηρίζεται ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας εάν και εφόσον βέβαια υλοποιηθεί κάποτε προβλέποντας μια λωρίδα ανόδου και μια λωρίδα καθόδου με διαχωριστική γραμμή στη μέση και τις λωρίδες ασφαλείας δεξιά και αριστερά. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι για άλλη μια φορά μιλάμε για μια ΚΡΗΤΗ δύο ταχυτήτων: τη δυτική και την ανατολική Κρήτη (όπως λέγαμε κάποτε Βόρειοι και Νότιοι) σαν να λέμε δηλαδή ότι πρόκειται για Κρητικούς και για τους υπόλοιπους από την άλλη μεριά της Κρήτης. Δεν μπορώ δυστυχώς να σκεφτώ κάποιο καλύτερο χαρακτηρισμό όταν βλέπω αυτή την κατάφορη αδικία.
Άραγε όταν κάποιοι μιλάνε για ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια πώς την εννοούνε. Μήπως δηλαδή η ζωή κάποιων ανθρώπων έχει μεγαλύτερη αξία από την ζωή των υπολοίπων;
Άραγε όταν μιλάμε για την ανάπτυξη της Κρήτης εννοούμε μονίμως ένα τμήμα της, δηλαδή αυτό της Δυτικής Κρήτης επειδή υπερέχει πληθυσμιακά;
Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή μας όταν μονίμως στο τραπέζι για το κάθε θέμα μπαίνουν τα πληθυσμιακά κριτήρια και βλέπουν μόνο την Σητεία του σήμερα και όχι την Σητεία του αύριο; Η μελέτη του ΒΟΑΚ δεν είναι κάτι που θα μελετάται κάθε δεκαετία και θα αναθεωρείται συνεχώς ώστε να έχουμε το χρόνο να το ξαναδούμε.
Διερωτώμαι πώς νοιώθουν και αν είναι υπερήφανοι και ικανοποιημένοι οι τοπικοί μας άρχοντες με αυτή την εξέλιξη, με τον τρόπο που χειρίστηκαν το όλο θέμα. Τι αγώνα άραγε έδωσαν ώστε να μην περάσουν για άλλη μια φορά τα σχέδια κάποιων που μονίμως συνηθίζουν να ράβουν κουστούμια για εμάς χωρίς εμάς.
Γιατί ποτέ δεν ενημερώνετε τον κόσμο, προκειμένου αυτός να αποφασίσει αν θα πρέπει να αντιδράσει και με ποιο τρόπο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του σε ένα θέμα που αφορά πρωτίστως εμάς τους Σητειακούς. Είμαστε οι πιο απομεμακρυσμένοι κάτοικοι με διαφορά, από το κέντρο της Κρήτης, σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες πόλεις του Νομού και θα έπρεπε να είμαστε πρωτοπόροι σε κάθε μορφή αγώνα. Δυστυχώς κάποιοι θέλουν μονίμως να το παίζουν τα καλά παιδιά, γιατί μάλλον έτσι τους βολεύει καλύτερα.


Πριν λίγες ημέρες κλήθηκαν  κάποιοι φορείς της πόλης, σωματεία, σύλλογοι κ.λπ. προκειμένου να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο για την πορία αυτών των εξελίξεων. Ο Δήμαρχος λοιπόν, για άλλη μια φορά θεώρησε περιττό να καλέσει τον Σύλλογο Μηχ/κών Σητείας, πιθανών κρίνοντας τον και πάλι αναρμόδιο να καταθέσει την άποψή του σε τέτοιου είδους θέματα και απλώς ενημερώθηκε από τρίτους συμμετέχοντας έτσι από σπόντα.
Δυστυχώς, για πολλοστή φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος και όχι βέβαια από αμέλεια. Ας το καταγράψει ο κόσμος στην μνήμη του.  Προσωπική μου άποψη είναι ότι, ο τρόπος που χειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τέτοιου είδους θέματα, μεγίστης σημασίας, τα οποία προδιαγράφουν το μέλλον μας και κυρίως το μέλλον των επόμενων γενεών είναι λάθος και ανεπαρκής (αγνοώντας την συμμετοχή του κόσμου), γι αυτό όπως βλέπουμε είναι προδιαγεγραμμένο εν πολύς και το αποτέλεσμα.
Πόσο στενοχωρημένος και πόσο απογοητευμένος μπορεί να αισθάνεται κανείς για άλλη μια φορά με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του.
ΚΡΙΜΑ ……και πάλι κρίμα γι΄αυτό τον τόπο.  


                                       Κ. Κατσικαλάκης  Αρχιτέκτονας

Συνολικες προβολες σελιδας