Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Λεωνίδας Τερζής - Απολογισμός πεπραγμένων 2016



Συνδημότησες και συνδημότες  ,
το 2016 ήταν ένα έτος έντονων πολιτικών αναταράξεων και οικονομικών προκλήσεων . Η τοπική αυτοδιοίκηση κλίθηκε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πίεση που ασκήθηκε από την κεντρική εξουσία στις λαϊκές μάζες .
Ο Δήμος Σητείας , με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον  του πολίτη , κατάφερε να βγει αλώβητος από το πεδίο της αβεβαιότητας ,  της ανασφάλειας και της οικονομικής δυσπραγίας .
Στο πλαίσιο της δημόσιας λογοδοσίας σας παραθέτω  στοιχεία  για τα  αντικείμενα ευθύνης που τυγχάνει να υπηρετώ . 

Οικονομικές υπηρεσίες 
Με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να αυξήσουμε τα τακτικά έσοδα κατά 8,5% σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα. 
Καταφέραμε να  διαχειριστούμε  τις δαπάνες για προμήθειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο , με αποτέλεσμα να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και στοχευόμενα να γίνουν παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων . Αξιοποιήσαμε τις προμήθειες υλικών ,τα κατανείμαμε ακριβοδίκαια ,αξιολογώντας τις αντικειμενικές ανάγκες του συνόλου και μόνο .
Σταθήκαμε δίπλα στο δημότη ενημερώνοντας τον συνεχώς για κάθε νέο δεδομένο σχετικά με τις δυνατότητες που δίδει η νομοθεσία για την διεκπεραίωση των υποθέσεων του.
Διατηρήσαμε τα τέλη στα ίδια επίπεδα σε όλες τις υπηρεσίας , λειτουργώντας έξω από την συνήθη πρακτική της "φόρολαίλαπας" , που χαρακτηρίζει την κεντρική εξουσία . 
Επιχορηγήσαμε τις σχολικές επιτροπές με 50.000 ευρώ για την αποκατάσταση , βελτίωση και συντήρηση στο μέτρο του δυνατού τον κτιριακών προβλημάτων των σχολικών μονάδων. 
Αναλυτικά : Στα τακτικά έσοδα βεβαιώσαμε 6,971,384.24 ενώ είχαμε αρχικά προϋπολογίσει 6.131.386.,19 και εισπράξαμε 6.380.129,37
Στα πρώτη φορά βεβαιωμένα ΠΟΕ : αρχικά προϋπολογίσαμε 851.362,20 , τελικά βεβαιώθηκαν 1.645.274,92 και εισπράχθηκαν 1.383.726,24
Στα έσοδα ΠΟΕ :αρχικά προϋπολογίστηκαν 1.452.489,33, βεβαιώθηκαν 2.072.624 και εισπράχθηκαν 456.383,37.

Δ.Ο.Κ.Α.Σ

Ο Δημοτικός οργανισμός  Κοινωνικοπολιτιστικής  Ανάπτυξης Σητείας , επιλαμβάνεται ως νπδδ ένα τεράστιο όγκο αντικειμένων , που μεταξύ άλλων  είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινωνική την εκπαιδευτική ,την πολιτιστική ,την αθλητική και την περιβαλλοντική πολιτική που ασκεί το ΝΠΔΔ προς όφελος των πολιτών και του  ευρύτερου κοινωνικού συνόλου του Δήμου Σητείας .
Για το έτος 2016 , ένα έτος  γεμάτο προκλήσεις οικονομικές και θεσμικές , Ο ΔΟΚΑΣ . κατάφερε να εκτελέσει ένα  προϋπολογισμό  ύψους 1.557.117,02€ευρώ 
Από τον δήμο Σητείας εισέπραξε το ποσό των 310.000,00 ευρώ  ως τακτική επιχορήγηση , από Κεντρικούς  Αυτοτελής  Πόρους (ΚΑΠ)   217.586,64€.
Για την υλοποίησή του προγράμματος « Βοήθεια στο σπίτι»  η χρηματοδότηση ανήλθε στο ποσό των  201.428,00€ από τα οποία εισπράξαμε το έτος 2016:  185.313,76€, προκειμένου για την υποστήριξη 595  ωφελούμενων σε όλη την επικράτεια του δήμου . Η χρηματοδότηση αφορά την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων στις δομές του προγράμματος των δημοτικών ενοτήτων Σητείας, Λέυκης και Ιτάνου.  Από το 2014 και έως τώρα με απόφαση της διοίκηση του ΝΠΔΔ  καλύπτουμε με την δεδομένη χρηματοδότηση και προσωπικό και την δημοτική ενότητα Ανάληψης. 
Το σύνολο των συμπολιτών μας που εξυπηρετούν με τιτάνιά  προσπάθεια οι εργαζόμενοι , παρέχοντας υπηρεσίες α’/θμιας περίθαλψης  ,ξεπερνά τους 1050 σε όλη την επικράτεια του Δήμου.
Για την υλοποίηση του προγράμματος  «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στους παιδικούς σταθμούς Σητείας και Παλαικάστρου ο ΔΟΚΑΣ   εισέπραξε ,108.843,81ευρώ.
Παράλληλα από τροφεία εισπράξαμε  20.036,00€. Τα συνολικά τα έσοδα από τη λειτουργία των παιδικών σταθμών ανήλθαν στα 128.879,81€ευρώ.
Η ετήσια δαπάνη λειτουργίας των παιδικών σταθμών αγγίζει το ποσό των 307,000 ευρώ περίπου ετησίως.  Από τα στοιχεία γίνεται αντιληπτή η ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει  ο Δ.Ο.Κ.Α.Σ. την στήριξη στις οικογένειες που φοιτούν τα παιδιά τους, στηρίζοντας ουσιαστικά από τους  ΚΑΠ και την τακτική επιχορήγηση το υπόλοιπό των δαπανών λειτουργίας των δομών. Παράλληλα προχωρήσαμε στην θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς , υποδηλώνοντας την αντίθεση μας στις πελατειακές σχέσεις . Καθορίσαμε την εισφορά των γονέων στα τροφεία, ως συνάρτηση  του εισοδήματος  και της οικογενειακής κατάστασης . Καταφέραμε να μειώσουμε 10% επιπλέον τα τροφεία κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, μιας και οι αναλογιστικές μελέτες και η συνεχής επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων μας έδωσε αυτή την δυνατότητα.

Στον τομέα του αθλητισμού, καταβάλουμε προσπάθειες να εμπλουτίζουμε τις δραστηριότητες. 
Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα άσκηση για όλους, σε συνεργασία με την γενική γραμματεία αθλητισμού από την οποία εισέπραξαμε 3.464,64€, ενώ από εισφορές αθλουμένων στα προγράμματα Αθλητισμού 1.550,00€ ευρώ , ενώ είναι σε εκκρεμότητα η αποπληρωμή  7.744,04  από την ΓΓΑ για την υλοποίηση των προγραμμάτων 2013 -2014.
Για ακόμα ένα  έτος διεξήχθη ο αγώνας δρόμουΠανελλήνιας εμβέλειας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, το Κοινοφελές Ίδρυμα «Παναγία Η Ακρωτηριανή», τα αθλητικά σωματεία της πόλης, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και την Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, με την συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών από όλη την χώρα και με την άφιξη 300 και πλέον αθλητών από όλη την Κρήτη . 
Κατά την διάρκεια του χειμώνα διεξήχθει το εργασιακό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης και τον Αύγουστο του 2016 τουρνουά street basket 3on 3, ενώ υποστηρίξαμε ενεργά την οργάνωση και διεξαγωγή του Ιωαννίδειου δρόμου στις Λιθίνες  σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Λιθινών και την τοπική κοινότητα.
Οι παραπάνω ενέργειες μας στοχεύουν στην ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού, που αποτελεί ισχυρή παράμετρος ανάπτυξης .

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους έλαβαν χώρα πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων με ιδιαίτερη αναφορά, στο καρναβάλι της Σητείας, τις παράλληλες εκδηλώσεις πριν και μετά από αυτό με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου, οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις Κορνάρεια και το Μεσογειακό φεστιβάλ,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων μουσικής . Παράλληλα  συνδιοργανώσαμε με αρκετούς φορείς εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της ανάδειξης των ιδιαίτερων πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής μας 
Στον τομέα του περιβάλλοντος για το έτος 2016 ο Δ.Ο.Κ.Α.Σ. συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες του Δήμου για την υλοποίηση  του  προγράμματος γαλάζιες σημαίες , οργανώνοντας επτά  παραλίες του Δήμου Σητείας, ενώ οργάνωσε και υλοποίησης εθελοντικές δράσεις καθαρισμού σε συνεργασία και με την Δημοτική Κοινότητα Σητείας.
Το 2015 το φυσικό Πάρκο Σητείας , εντάχθηκε στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό δίκτυο γεωπάρκων, τα οποία τελούν πλέον υπό την αιγίδα της UNESCO. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τεράστια αναγνώριση και επιτυχία για την περιοχή του δήμου μας, η οποία έχει συντελεσθεί  μετά από τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. αλλά και την αμέριστη υποστήριξη της Δημοτικής αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Με την καθοδήγηση του ΔΟΚΑΣ και με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη  του γεωπάρκου, υποβάλαμε σε συνεργασία με φορείς προτάσεις για δυο διασυνοριακά προγράμματα .
Το ένα αφορά παρεμβάσεις και βελτιώσεις στην περιοχή του Ρίχτη, των μονοπατιών στα Μέσα και Έξω Μουλιανά καθώς και στον εξωραϊσμό και την βελτίωση του δημοτικού περιπτέρου στο Κεφαλοβρύση, με στόχοι την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και πληροφόρησης για το γεωπάρκο. προϋπολογισθείσας δαπάνης 250.000,00€ . Η δεύτερη πρόταση αφορά την δημιουργία αστροσχολείου-πλανητάριου στην περιοχή των Έξω Μουλιανών  με σκοπό να ενισχυθεί και να συμπληρωθεί σε επίπεδο υποδομών η περιοχή στην δυτική είσοδο του γεωπάρκου, να συνδεθεί το φαράγγι του Ρίχτη με παράλληλες δράσεις, να αποτελέσει η ευρύτερη περιοχή πόλο έλξης υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διεξαγωγής εκπαιδευτικών εκδρομών, με απώτερο σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας καθ´ όλη την διάρκεια του χρόνου . 
Λειτουργήσαμε το γραφείο πληροφοριών στην Σητεία παρά τις  αγκυλώσεις της νομοθεσίας για τις προσλήψεις .
Για το έτος 2016 συμμετείχαμε για πρώτη φορά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας   της Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος (ΕΒΕ). Συνεργαστήκαμε με ομάδες εθελοντών και τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας και καταφέραμε να προσελκύσουμε στη  Δημοτική βιβλιοθήκη πληθώρα  μαθητών .

Οργανώσαμε και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή, ενημερωτικές ημερίδες, τόσο στην έδρα του Δήμου, όσο και περιφερειακά για την σημασία του Γεωπάρκου με την αρωγή και οικονομική Υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση του  εναλλακτικού τουρισμού  και την αύξηση της επισκεψημότητας της περιοχής μας .

Κοινωνικές υπηρεσίες 

 Μέσα από το τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών υλοποιούμε το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ της περιφέρειας Κρήτης για την επισιτιστική κρίση ,υποστηρίζοντας με είδη πρώτης ανάγκης συμπολίτες μας που είναι δικαιούχοι του προγράμματος . Παράλληλα με την αρωγή εθελοντών στηρίζουμε μέσα από την δομή του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου ,οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας . Με επικεφαλή την κοινωνική λειτουργό της υπηρεσίας συνεργαστήκαμε με το Α.Τ. Σητείας και τις Εισαγγελικές αρχές προκειμένου να συνταχθούν κοινωνικές έρευνες και να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που άπτονται  της αρμοδιότητας της υπηρεσίας . Το έτος 2016,υποβάλλαμε και πετύχαμε την ίδρυση και λειτουργία με τριετή χρηματοδότηση δύο νευραλγικών δομών , του Κέντρου Κοινότητας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου . Οι παραπάνω δομές συστεγάζονται με την δομή του ΚΑΠΗ και θα είναι σε θέση να διασυνδέσουν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και του ΔΟΚΑΣ , στην κατεύθυνση της έγκαιρης, άμεσης και ολοκληρωμένης παρέμβασης και υποστήριξης των δημοτών .
Τελος θέλουνε να δηλώσουμε σε ολους τους τονους , πως βασική μας θέση είναι να αποτελέσουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος .


Ο πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.
Αντιδήμαρχος Σητείας 
Λεωνίδας Τερζής 

Συνολικες προβολες σελιδας