Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Οδοιπορικό στις άγνωστες ομορφιές της Τουρλωτής Σητείας (Video)

ΤΟΥΡΛΩΤΗ ΣΗΤΕΙΑΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟΤα Στειακά κεράσματα έφθασαν. Λουκούμια, νεράτες μυζηθρόπιτες, χορτοπιτάκια… Όλα φτιαγμένα από τις χρυσοχέρες του χωριού. Ντόπιο καλό κρασί και ρακί. Τα καφενεία της Τουρλωτής πάντα έχουν ζωή. Όλοι μαζί… νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία στήνουν γλέντι στην πλατεία του χωριού. Στειακές κοντυλιές από το λυράρη το Δημήτρη Μπετίνη και τον 83χρονο βιολάτορα το Μανόλη Χριστοδουλάκη.
Ένα γραφικό χωριό, με πανοραμική θέα, η Τουρλωτή βρίσκεται στην εθνική οδό Σητείας - Αγ. Νικολάου. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό. Βασικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο, τα σταφύλια και τα μούσμουλα ("δέσπολα").
https://www.facebook.com/SitiaNea/
Στο χωριό έχουν επιστρέψει και νέοι άνθρωποι για να ζήσουν εκεί μόνιμα. Η ποιότητα ζωής που προσφέρει το χωριό τους τραβά πίσω. Ένα από αυτούς είναι ο Δημήτρης που σπούδασε στο Ηράκλειο υπολογιστές, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Τουρλωτή και να ασχοληθεί με τον τουρισμό.  
Η περιοχή της Τουρλωτής κατοικείται από τη Μινωική εποχή. Στα νότια του χωριού σε λόφο ύψους 450 μ., γνωστό με την ονομασία Καστρί, διασώζονται ερείπια Μινωικού οικισμού. Πολύ κοντά στο χωριό αποκαλύφθηκαν θαλαμοειδή λαξευτοί τάφοι υστερομινωϊκής εποχής και βρέθηκαν πολύτιμα κτερίσματα… χάντρες από περιδέραια, βραχιόλια, δακτυλίδια, εγχειρίδιο, ξυράφι καθώς και ομοιώματα ζώων από φαγεντιανή.
Συναντήσαμε τον κουρέα του χωριού. Ένα παραδοσιακό επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί. Ο κύριος… κρατάει ζωντανή την τέχνη του και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Δείτε το βίντεο από το οδοιπορικό στην πανέμορφη, γραφική Τουρλωτή:
Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας