Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Και δεύτερη... ύποπτη πυρκαγιά στην Ιεράπετρα (pics)

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΑΝΑΤΟΛΗΤην ώρα που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα όρια των κοινοτήτων Πεύκων και Λιθινών Σητείας, μία καινούργια πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε πιθανότατα από ανθρώπινο χέρι, ξέσπασε στις 2:10 μετά τα μεσάνυχτα λίγο πριν την Ανατολή Ιεράπετρας, στην εντελώς αντίθετη πλευρά του νομού Λασιθίου, από εκείνη που επιχειρούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Το σημείο αυτό είναι πάρα πολύ κοντά στο σημείο όπου είχαμε πέρυσι τις δύο επίσης καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες έφτασαν μέχρι τον επαρχιακό Ιεράπετρας - Βιάννου.
Ενώ όλες οι δυνάμεις της Π.Υ. και των εθελοντών προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά στην περιοχή ανατολικά του Μακρύ Γιαλού οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής υποχρεώθηκαν να στείλουν 21 επανδρωμένα οχήματα στην Ανατολή όπου είχε ξεσπάσει η δεύτερη πυρκαγιά αφήνοντας στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού άλλα 20 οχήματα με τους πυροσβέστες να επιχειρούν με τη βοήθεια των εθελοντών και των κατοίκων της περιοχής να σταματήσουν τη φωτιά πριν περάσει τη γέφυρα του Μαρουλά.
Τελικά τα κατάφεραν και η φωτιά σταμάτησε τριακόσια μέτρα πριν τη γέφυρα. Στις 5 τα ξημερώματα είχε πέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η πυρκαγιά, είχαν ελεγχθεί τα δύο μεγάλα μέτωπά της, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, σβήνοντας κούτσουρα, προσπαθώντας να αποφύγουν την αναζωπύρωση, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν.
Το μέτωπο σε αυτή την πρώτη πυρκαγιά είχε απλωθεί σε απόσταση περισσότερο από ένα χλμ., καίγοντας ελαιώνες και χαμηλή χορτολιβαδική βλάστηση.

Στην Ανατολή
Με το πρώτο φως της ημέρας, έφτασε και επιχειρούσε για δύο περίπου ώρες το πυροσβεστικό ελικόπτερο παρουσία του περιφερικού Διοικητή της Π.Υ. κ. Μαραγκάκη.
Στην Ανατολή όπου επιχειρούν 22 επανδρωμένα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής και υδροφόρες του δήμου, η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο έκαψε καλλιεργημένες εκτάσεις, δασική και χορτολιβαδική έκταση και περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό από τις ρίψεις που επιχειρούσε το πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Ωστόσο καμία από τις δύο πυρκαγιές δεν έχει δοθεί υπό μερικό έλεγχο, δεδομένου ότι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλες οι δυνάμεις και στην Ανατολή και στο Μακρύ Γιαλό συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία.

Αναζωπυρώσεις στην Ανατολή
Ενώ οι ρίψεις νερού το ξημέρωμα από το πυροσβεστικό ελικόπτερο περιόρισε σε κάποιο βαθμό το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ανατολή, όταν έφυγε για ανεφοδιασμό, η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε και το μέτωπό της κινήθηκε προς τη θέση "Ξωχέρι" και προς της "Μπαμπακιάς το Λάκκο".
Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων μέσων πυρόσβεσης και του Πυροσβεστικού ελικοπτέρου που επέστρεψε στο μέτωπο της πυρκαγιάς μετά τον ανεφοδιασμό του.
Αν δεν κρατηθεί η πυρκαγιά σε αυτό το σημείο θα κινδυνέψουν άμεσα θερμοκήπια, ελαιώνες και κατοικημένες περιοχές νότια της Ανατολής.
Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης
Φωτογραφίες:
Πυρκαγιά στα όρια των κοινοτήτων Πεύκων και Λιθινών Σητείας: Γ. Σταυρακάκης. Ανατολής: Μ. Γερακιανάκης, Γ. Πηγιάκης, Γ. Ροβιθάκης.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας