Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Υπέρ των εργαζομένων οι δικαστικές αποφάσεις στο νομό Λασιθίου

Το 98% των δικαστικών αποφάσεων στο νομό Λασιθίου που αφορούν την εκδίκαση εργασιακών υποθέσεων είναι υπέρ των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που καταδεικνύει πως δεν μένουν ανέλεγκτες οι παραβατικές συμπεριφορές εργοδοτών που συμπεριφέρονται με απόλυτα παράνομο και αυθαίρετο τρόπο.

Πρόκειται πρωτίστως για υποθέσεις όπου η Επιθεώρηση Εργασίας έχει επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που παρανομούν και καταστρατηγούν κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας. Σε όλες αυτές τις υποθέσεις που τελικά εκδικάζονται στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι δικαιώνονται και οι ασυνεπείς εργοδότες καταδικάζονται. Πρόκειται για ένα δεδομένο που αφορά σοβαρές παραβάσεις σε διάφορα εργασιακά θέματα αλλά ακόμα και πιο απλά και καθημερινά που αφορούν την καταστρατήγηση σε άδειες, ρεπό και συναφή δικαιώματα. Τα δεδομένα αναφέρουν πως όταν ο εργοδότης προσφεύγει στα αστικά δικαστήρια για να αναιρέσει τα πρόστιμα, τελικά δεν δικαιώνεται από τα δικαστήρια.
«Το στοιχείο είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αφορά το νομό Λασιθίου και νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό και όσοι εργοδότες συμπεριφέρονται αυθαίρετα θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, διότι οι νόμοι υπάρχουν», δηλώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, που ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, σημειώνει πως πρόκειται για σοβαρό στοιχείο που αναδεικνύει το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Συνάντηση με την
Επιθεώρηση Εργασίας
Το στοιχείο παρουσιάστηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Πεπόνης με τα στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας στο νομό Λασιθίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας και εκτός των Υπηρεσιακών Παραγόντων ήταν παρόντες εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου η Γ.Γ. των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαρία Φαζού, ο πρόεδρος των Ηλεκτρολόγων – εργατοτεχνιτών Κωστής Καλλιωράκης και η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαρία Κωστάκη.
Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της εκστρατείας που έχουν ξεκινήσει τα Εργατικά κέντρα της Κρήτης για την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο νησί, ειδικά για το ΣΕΠΕ καθώς και για να καταγράψουν και να επισημάνουν θέματα που δεν σχετίζονται μόνο με τις απαγορεύσεις των μνημονίων και μπορούν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία των Υπηρεσιών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας