Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Τα «Αστέρια» της Σητείας

Αν το μέλλον μιας κοινωνίας κρίνεται από τα παιδιά της, τότε η χθεσινή βραδιά ίσως φώτισε με λίγη αισιοδοξία την μικρή μας πόλη.
Στις 6 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στο «Ακρωτήριο» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Βιτσέντζου Κορνάρου, μικροί και μεγάλοι Κοσμοναύτες, για μια περιπλάνηση στην μαγεία του ενάστρου ουρανού.

Η πτήση μας, με τίτλο: «Τα αστέρια, σημεία στον ουρανό» κράτησε περίπου 5 ώρες.
Κατά την διάρκεια της, οι μικροί μας ταξιδιώτες απήλαυσαν ξέγνοιαστα μαζί με τους γονείς τους, την ασφαλή περιήγηση μας ανάμεσα στους πλάνητες, τους κομήτες, τους γαλαξίες, τα νεφελώματα και τόσα άλλα μυστήρια του Σύμπαντος.
Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί, αν στην θέση του καπετάνιου και του πληρώματος, δεν βρισκόντουσαν Δάσκαλοι-Εμψυχωτές με πλούσια εμπειρία και μεράκι για την εκπαίδευση και την επιστήμη και αστείρευτη αγάπη για τα παιδιά και τον τόπο μας.
Ο Δημητρης Ζαμπετάκης, η Γεωργία Ανδρουλιδάκη, η Μαρία Βασιλάκη, ο Γιώργος Ναβροζίδης δικαίως χειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους τόσο για το σπουδαίο ταξίδι που μας προσέφεραν, όσο και για την κατασκευή του αυτοσχέδιου μικρού πλανητάριου που ετοίμασαν με την βοήθεια των μικρών μας φίλων.
Λίγο πριν το ξημέρωμα, ο πύραυλος μας έκανε μια τελευταία στάση στο λιμάνι της πόλης, όπου και με την βοήθεια των τηλεσκοπίων μας, αγναντέψαμε πίσω στον χρόνο τα άστρα από τα οποία όλοι μας προερχόμαστε.
Κατά τον αποχαιρετισμό, ανανεώσαμε την πρόθεση μας να βρισκόμαστε πάντα εκεί που παράγεται αληθινό και ανιδιοτελές έργο για το καλό του τόπου μας, και υποσχεθήκαμε να ξαναβρεθούμε σύντομα σε μια βουνοκορφή για περισσότερη αστρική αναζήτηση.
Θερμές ευχαριστίες αξίζουν και στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης και την Περιηγητική Λέσχη Σητείας για την ευγενική χορηγία βιβλίων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, αλλά και στον Προοδευτικό Σύλλογο «Βιτσέντζος Κορνάρος» για την πρωτοβουλία και το έργο του.
Μιχάλης Περάκης

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας